İçeriğe atla

Şahsi birlik

Şahsi birlik; sınırları, hukuku ve menfaatleri ayrı kalmakla birlikte, iki veya daha fazla devletin aynı hükümdar altında birleşmesidir.[1][2] Birliği meydana getiren her ülkenin ayrı bağımsız hükûmeti vardır ve bu özelliği ile federasyondan ayrılır. Şahsi birlikteki hükümdarlığın kuşaktan kuşağa geçmesi şart değildir.[3] Şahsi birlikler genelde monarşiler arasında olsa da, nadiren cumhuriyetler de şahsi birlik içinde olabilir. Örnek olarak Simón Bolívar 24 Şubat 1819-4 Mayıs 1830 tarihleri arasında Büyük Kolombiya'nın, 10 Şubat 1824-28 Ocak 1827 tarihleri arasında Peru'nun, 12 Ağustos 1825-29 Aralık 1825 tarihleri arasında ise Bolivya'nın cumhurbaşkanı olmuştur. Çakışan tarihler sırasında aynı cumhurbaşkanını paylaşan 3 devlet şahsi birliğe girmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Joseph Lalor, ed., Cyclopaedia of Political Science 6 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. New York: Maynard, Merrill, and Co. Accessed 13 June 2013
  2. ^ Oppenheim, Lassa; Roxbrough, Ronald (2005). International Law: A Treatise. The Lawbook Exchange. ISBN 1-58477-609-9. Erişim tarihi: 13 Haziran 2013. 
  3. ^ In the Holy Roman Empire, many prince-bishops had themselves elected to separate prince-bishoprics, that they ruled in a personal union. For example, Joseph Clemens von Bayern (1671–1723) was Prince-Bishop of Freising (1685–1694), Prince-Bishop of Regensburg (1685–1694), Prince-Elector of Cologne (1688–1723), Prince-Bishop of Liège (1694–1723) and Prince-Bishop of Hildesheim (1702–1723).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

Sürmeli Ali Paşa II. Ahmet ve II. Mustafa saltanatlarında, 14 Mart 1694 - 2 Mayıs 1695 tarihleri arasında bir yıl bir ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. "Sürmeli" olarak anılması Hammer'e göre "haddini bilmeyen" anlamlı; Uzunçarşılı'ya göre ise "gözlerinin sürmeli olmasından veya sürme çekmesinden" dolayıdır.

Emmy Ödülleri, Amerikan televizyon yapımlarına verilen ödüldür. Peabody Ödülleri'ne benzer; fakat ondan farklı olarak daha fazla eğlence odaklıdır. Emmy ödülleri film sektöründeki Akademi Ödülleri, tiyatrodaki Tony Ödülleri ve müzik sektöründeki Grammy Ödülleri'ne karşılık gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peştuca</span> dil

Peştuca ya da Afganca, Afganistan’da ve Pakistan’ın batı kesiminde yaşayan Peştunların konuştuğu dil. Hint-Avrupa dillerinin Hint-İran dilleri öbeğine bağlıdır. Kırk beş harfli bir alfabesi vardır. Bazı sesler Sanskritçede de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1705</span> galaksi

NGC 1705, Ressam takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 17 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir tuhaf merceksi gökada. 5 Aralık 1834 tarihinde John Herschel tarafından keşfedilen gökada, Kılıçbalığı Grubu'nun bir üyesidir. NGC 1075'in merkezinde muazzam büyüklükte bir de yıldız kümesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles</span> Birleşik Krallık kralı (2022–günümüz)

III. Charles, Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı. Annesi II. Elizabeth'in ölümü sonrasında 8 Eylül 2022 tarihinde tahta çıktı. 1952'den tahta çıkışına kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü olarak Britanya tarihindeki en yaşlı ve en uzun süre görev yapan veliaht ve aynı zamanda 26 Temmuz 1958'den tahta çıkışına kadar bu unvanı taşıyan en uzun süre görev yapan Galler prensi olmuştur. Görevi devraldığı sırada Charles aynı zamanda 73 yaşında Britanya tahtına geçen en yaşlı isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prince (müzisyen)</span> Amerikalı müzisyen (1958 – 2016)

Prince Rogers Nelson veya bilinen adıyla Prince, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarıdır. Sanatçı bununla beraber Amerika'nın pop ikonları arasında yer almaktadır. Prince, Rolling Stone dergisinin düzenlediği "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde yirmi yedinci sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsveç bayrağı, İsveç devletinin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yayın Birliği</span> Avrupada bir yayıncı birliği

Avrupa Yayın Birliği (AYB), Avrupa kamu televizyon ve radyo yayıncıları birliğidir. Birlik, 12 Şubat 1950 tarihinde kurulmuş olup 56 ülkeden 112 üyeye ve 20 ülkeden 31 ortak üyeye sahiptir. Merkezi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mary</span>

II. Mary 1689'dan 1694'teki ölümüne kadar eşi III. & II. William ile birlikte hüküm süren İngiltere, İskoçya ve İrlanda kraliçesi'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Cartoon Network</span> Çizgi film kanalı

Cartoon Network AT&T'ye ait WarnerMedia'nın bir bölümü olan Warner Bros.'a ait bir Amerikan ücretli televizyon kanalıdır. 1 Ekim 1992 tarihinde yayın yapmaya başlamıştır.

Sekülerite veya sekülerlik, dinle ilişkisiz veya dine karşı tarafsız olma durumudur. Latince saecularis, "dünyevi" veya "geçici" anlamına gelmekte olup devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmama anlamını taşır. Sıfat hali sekülerdir.

Federal bölge, federasyonlarda bulunan bir idari bölünüş şeklidir. Federal hükûmetin doğrudan kontrolü altındadır. Federal bölge genellikle başkenttir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

Prens Edward, York Dükü ve Albany, Birleşik Krallık'tan George III'ün küçük kardeşi ve Galler Prensi Frederick ve Saxe-Gotha Prensesi Augusta'nın ikinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Hoy Kuşatması (1724)</span>

Hoy Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Köprülü Abdullah Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Hoy kalesini 20 Mart-12 Mayıs 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan Kuşatması (1724)</span>

Hemedan Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Hemedan kalesini 29 Haziran-1 Eylül 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Revan Kuşatması (1724)</span>

Revan Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Ahmed Arifî Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Revan kalesini 24 Haziran-28 Eylül 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.