İçeriğe atla

Şahinbey Millet Camii

Koordinatlar: 37°01′00″K 37°22′02″D / 37.01667°K 37.36722°D / 37.01667; 37.36722
Şahinbey Millet Camii
Harita
Temel bilgiler
Konum Türkiye, Gaziantep, Şahinbey
Koordinatlar37°01′00″K 37°22′02″D / 37.01667°K 37.36722°D / 37.01667; 37.36722
İnançİslam
MezhepMüslüman
Açılış4 Şubat 2024 (8 ay önce) (2024-02-04)
DurumAçık
Mimari
İnşaat başlangıcı2012[1]
Tamamlanma2024
Özellikler
Kapasiteİç: 17.000
Dış:17.000
Toplam:34.000
Uzunluk76.00
Genişlik19.558
Kubbe sayısı125+1
Kubbe yüksekliği (iç)76
Kubbe çapı (iç)34
Minare sayısı6
Minare yüksekliği4 adet: 107.1 M
2 adet: 91 M

Şahinbey Millet Camii ya da Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yapılan Türkiye’nin en büyük ikinci camisi.[2]

Şahinbey Millet Camii, Şahinbey’in Akkent Mahallesi’nde; Akkent meydanında 19.558 M2 alana yapıldı. Cami, iç-dış toplam 34.000 kişi kapasiteye ve 6 adet minareye sahip. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 4 Şubat 2024 tarihinde açıldı.[2][3]

Kaza

14 Kasım 2019’da iskelenin çökmesi sonucu inşaat mühendisi Korkut Küçükcan enkaz altında kaldı. 33 saat süren arama kurtarma çalışması sonucunda Küçükcan’ın bedenine ulaşıldı.[4][5]

Gaziantep Valiliği yaptığı açıklamada;

"16 Kasım 2019 tarihinde saat gece 00.45 sularında Korkut Küçükcan’a doğu bölümünde ulaşıldı. Korkut Küçükcan'a ilk ulaşan ekipler, çevredeki insanlara canlı olduğunu söylemiş, sağlık ekipleri tarafından hızlıca ambulansa götürülmüş, yapılan ilk kontrolde ise öldüğü anlaşılmış. Gaziantep Valisi Davut Gül'ün yaptığı açıklama enkazdan sağ çıkarıldığını duyurmak amaçlı yapılmamıştır. Gece gündüz fark etmeksizin çalışan ve bekleyen insanlara karşılık teşekkür amaçlı yapıldı. Olaya bakıldığında enkaz yerinde bulunan ve konuşmayı dinleyen herkes, gönüllü çalışanlar tarafından Korkut Küçükcan'ın canlı bulunduğunu duyarak bunu alkışlayan kişilerdir. Otopsi sonuçları kesin ölüm saatini tespit edecek, ön otopsi sonucunda başına aldığı ağır darbe sonucu beyin kanamasına bağlı olarak gerçekleştiği ve üzerinden 24 saatten fazla bir süre geçtiği tespit edilmiştir."[6]

Çevre alanı

Kaynakça

  1. ^ "7 yıldır çivi çakılmıyordu! Son ihale yapıldı, 290 milyon TL'ye mal olacak". www.sozcu.com.tr. 7 Tem 2021. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  2. ^ a b "Türkiye'nin en büyük ikinci cami Şahinbey Millet Camii açıldı". NTV. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  3. ^ "Şahinbey Millet Camii hakkında". []
  4. ^ "Gaziantep'teki cami inşaatında çökme: Mühendisin cansız bedenine ulaşıldı - Diken". 16 Kas 2019. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  5. ^ "Antep'te, cami inşaatında ölen Mühendis Küçükcan gözyaşlarıyla uğurlandı - Evrensel". 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  6. ^ "Gaziantep Valiliği'nden cami inşaatındaki iskele çökmesiyle ilgili açıklama". www.ntv.com.tr. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) veya eski adıyla Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamit tarafından 1898 yılında İstanbul'da Gülhane Seririyat Hastanesi olarak kurulmuş olup günümüzde Etlik, Keçiören'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Fethiye Camii veya Teotokos Pamakaristos Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep</span> Gaziantep ilinin merkezi olan şehir

Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki kısa adıyla Antep Türkiye'nin Gaziantep ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Boyacı Camii</span>

Boyacı Camii, diğer adıyla Boyacıoğlu Camii, Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde yer alan cami. Gaziantep ilinin Şehirdeki en eski yapılardandır. Bir rivayete göre Kadı Kemaleddin, bir başka rivayete göre ise Boyacı Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte minberinde bir kısmın 1357'de Memluklular döneminde bitirildiğine dair kitabe bulunmaktadır. Başka bir kitabede ise 1575 yılında onarımdan geçirildiği belirtilmektedir. Cami, Hamdi Kutlar Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Hacı Bedel Mustafa Efendi Camii ya da Osman Efendi Mescidi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin Hüdayi Dergahı şeyhi olan Şeyh Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1720 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1721 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Ağa Camii</span>

Abdurrahman Ağa Camii, Silahtar Abdurrahman Ağa Camii ya da Paşalimanı Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Sultan III. Mustafa'nın silahtarı Abdurrahman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1765 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1766 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Tramvayı</span> Gaziantep, Türkiyede tramvay sistemi

Gaziantep Tramvayı, Türkiye'nin Gaziantep ilinde bulunan ve GAZİULAŞ tarafından işletilen tramvay ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şadırvanaltı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Şadırvanaltı Camii veya Şadırvan Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Akkent, Şahinbey</span>

Akkent, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı bir mahalle. O-54'te bulunan Akkent Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayrettin Paşa Camii</span>

Barbaros Hayrettin Paşa Camii ya da Levent Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Levent'teki Büyükdere Caddesi, Levent Caddesi, Hacı Adil Caddesi ile Karanfil Caddesi üzerinde, Çayırçimen Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alan yeni tarihli bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Akkent Meydanı (Gaziantep Tramvayı)</span> Gaziantep Tramvayı durağı

Akkent Meydanı Tramvay İstasyonu, Gaziantep Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 7 Eylül 2012’de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Akkent Parkı (Gaziantep Tramvayı)</span> Gaziantep Tramvayı istasyonu

Akkent Parkı Tramvay İstasyonu, Gaziantep Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 7 Eylül 2012’de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Şehir Hastanesi</span> Gaziantep, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Gaziantep Şehir Hastanesi, Gaziantep'in Şahinbey ilçesinin İbn-i Sina mahallesinde bulunan bir şehir hastanesidir.