İçeriğe atla

Şahendan

Koordinatlar: 40°37′44″K 48°37′57″D / 40.62889°K 48.63250°D / 40.62889; 48.63250
Şahendan
Mezarlıktaki mezar taşları
Harita
KonumŞamahı, Azerbaycan
Koordinatlar40°37′44″K 48°37′57″D / 40.62889°K 48.63250°D / 40.62889; 48.63250
TürTarihi Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
SorumluUlusal öneme sahip bir mimari anıt olarak devlet tarafından korunmaktadır[1]
DurumKullanımda

Şahendan (AzericeŞaxəndan), Azerbaycan'ın Şamahı şehrinin ayakta kalan üç tarihi mezarlığından en eskisidir.[2] Şehrin güneybatı kesiminde yer almaktadır.[3] 15. yüzyıl Azerbaycanlı şairi Nesîmî'nin kardeşi şair Şah Kendan'ın burada gömülü olduğu iddia ediliyor ve mezarlık onun adını taşıyor.[4]

Tarihi

Yerel sakinlere göre, Nesîmî'nin erkek kardeşinin takma adı Şah Kendan'ıydı ve buraya gömüldüğü için mezarlığa Şahendan adı verilmişti.[2] Şahendan'da sekizgen bir türbenin kalıntıları keşfedilmiştir. Türbenin içinde iki mezar vardır, birinin mezar taşı toprağa biraz derinleştirilmiştir. Atmosferik etkiler sonucunda yazıtlar tamamen silinmiştir. Derinleştirilmiş mezar taşının arka tarafında 14–15. yüzyıl Azerbaycan mezar taşlarının karakteristik bir görüntüsü vardır. Azerbaycanlı arkeolog Hüseyin Ciddi, bunun muhtemelen Şah Kendan'ın mezarı olduğuna dikkat çekiyor. Ciddi'ye göre Şahendan, muhtemelen Orta Çağ'da Şamahı'daki ana mezarlıktı. Bu, 15–16. yüzyıllara ait orada bulunan diğer mezarlar ile kısmen doğrulanmaktadır. Mezarlığın birçok tarihi mezar taşı kaybolmuş, bazıları ise yer altında kalmıştır.[2]

Şehirde 1970–1971 yıllarında Şamahı'nın eski çarşısının bulunduğu batısı kısmındaki inşaat çalışmaları sırasında çevresinde çok sayıda mezar bulunmuştur. Mezar taşları üzerindeki kûfi kitabelere göre araştırmacılar, bu mezarların 11–12. yüzyıllara tarihlendirildiği sonucuna varmaktadır. Yakında, şehrin genişlemesi nedeniyle, ana mezarlık, "Yeddi Günbez" ve "Lalezar" mezarlıklarının bulunduğu tepeye taşınmıştır.[5]

Azerbaycan şairi Seyid Azim Şirvani, Şahendan mezarlığına gömülmeyi vasiyet etmişti ve mezarı da burada bulunuyor.[2][4]

Galeri

Bibliografi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göyçay (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Göyçay Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. İdari merkezi Göyçay şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nesîmî</span> 14. yüzyılda yaşamış Türk divan şairi

İmadeddin Nesimî, 14. yüzyılda yaşamış Hurûfi meşrep Azerbaycanlı divan şairi. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şeki</span> Azerbaycanda şehir

Şeki, Azerbaycan'ın kuzeyinde, başkent Bakü'nün 370 km kuzeybatısında Büyük Kafkas Sıradağları eteğinde yer alan ve Şeki Rayonu'nun merkezi olan kenttir. 1968 yılına kadar Nuxa adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sıhhat</span>

Abbaskulu Aliabbas oğlu Mehdizade ya da bilinen adıyla Abbas Sıhhat, 1874 yılında Şamahı'da doğdu. "Səhhət" (Sıhhat) şaire hekimlik mesleği nedeniyle verilmiş takma adıdır, asıl adı ve soyadı Abbaskulu Mehdizade'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Rövşen</span>

Ramiz Rövşen, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da satranç</span>

Azerbaycan'da satranç oyununun tarihi çok eskidir ve satranç Azerbaycan'ın millî sporlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nizami Anıt mezarı</span>

Nizami Anıt mezarı, 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'ye şerefine kurulmuş olan Gence, Azerbaycan'ın hemen dışında duruyor. Türbesi aslında 1947 yılında eski bir çökmüş türbenin yerine inşa edilmiş ve 1991'de bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Nizami mezarı, yüzyıllar boyunca adanmış bir hac yeri olmuştur. Tarihçi Wilhelm Barthold'a göre 1606 yılında tarihi tarihçelerde anıtkümeye ilk sayım yapıldı. Safevî mahkeme sicili İskender Bey Münşi 1606 Şubat'ının sonlarına doğru Safevi hanedanı I. Abbas'ın Gence'ye ulaştığını ve Şeyh Nizami'nin mezarının yanında kamp yaptığını, martda Nevruz tatilini kutladığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han Türbesi</span>

Cevad Han'ın Türbesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde, Şah Abbas Meydanı'nda, Şah Abbas Camii'nin yanında yer alan bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Uyezdi</span>

Bakü Uyezdi 1929 yılına kadar Bakü Guberniyası, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan SSR bünyesinde idari bir birimdi. Doğusunda Hazar Denizi, batıda Şamahı Uyezd, kuzeyde Kuba Uyezd, güneyde Lenkeran Uyezdi ile çevriliydi. Uyezdin idare merkezi Bakü idi.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Gence nekropolleri ve kurganları</span>

Eski Gence nekropolleri ve kurganları, 7–9. ve 11–13. yüzyıllara tarihlenen ve tarihi Gence arazisinde bulunan iki mezarlıktır. İshak Caferzade tarafından 1939'de gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda, eski Gence nekropolünün daha eski bir döneme ait mezar kurganlarının bulunduğu alanda yer aldığı tespit edilmiştir. Azerbaycan'ın her yerine dağılmış olan bu mezar kurganları, daha kompakt olarak Küçük Kafkasya'nın eteklerinde, Mil ve Mugan ovalarında ve daha az ölçüde Büyük Kafkasya'nın eteklerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

Valiye Kazymbeyli - Gence ayaklanmasının katılımcısı, Milli Birlik Meclisinin üyesi, Cihangir Bey Kazımbeylinin karısı.

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

Ağababa Zühuri — 19. yüzyılda yaşamış olan Azerbaycanlı şair, edebi cemiyyet olan Beytüs-səfa üyesi.

Ümmügülsüm Resulzade veya Ümmügülsüm Sadıkzade, Azerbaycanlı şairdir.