İçeriğe atla

Şafak (film)

Şafak
A Song of Two Humans
Tiyatro uyarlamasının afişi
YönetmenF. W. Murnau
YapımcıWilliam Fox
SenaristCarl Mayer
Uyarlama"Die Reise nach Tilsit" (Hermann Sudermann)
OyuncularGeorge O'Brien
Janet Gaynor
Margaret Livingston
KurguHarold D. Schuster
DağıtıcıFox Film Corporation
Çıkış tarih(ler)i23 Eylül 1927 (1927-09-23)
Süre95 dakika
ÜlkeABD
DilSilent film
İngilizce içyazı

Şafak (orijinal adı:Sunrise: A Song of Two Humans veya Sunrise) 1927 yılında çekilmiş ABD yapımı sessiz film. Alman yönetmen F. W. Murnau tarafından yönetilmiştir. Hikâye Carl Mayer tarafından Hermann Sudermann'ın kısa hikâyesi "Die Reise nach Tilsit" ("Tilsit'e bir gezi"[1][2])'in sinemaya uyarlanmasıyla oluşmuştur.

Sunrise, 1929 yılındaki ilk Akademi Ödülleri'nde en özel ve sanatsal yapım dalında bir Oscar Ödülü kazanmıştır. 1937 yılındaki bir nitrat yangınında Sunrise 'ın orijinal negatifi yok oldu. Yeni negatif kurtulan baskılardan oluşturuldu.[3] 1989'da bu film ABD'de Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel açıdan, tarihi açıdan ve estetik açıdan çok önemli" olarak ilan edildi ve National Film Registry'de muhafaza edilmek üzere seçildi.[4] 2002'de British Film Institue tarafından Battleship Potemkin ile beraber sinema filmi tarihinin en iyi yedinci filmi olarak seçildi.[5]

2007 yılında film, Amerikan Film Enstitüsü tarafından seçildiği AFI'nın 100 Yılı... 100 Film listesinin 10. yıldönümü edisyonunda 82. sırada yer aldı.[6] Sunrise aynı zamanda müzik ve ses efekti için Fox Movietone ses sistemi kullanılan ilk filmlerdendir. Filmin dış mekanda çekilen sahnelerinin çoğu Lake Arrowhead, California'da çekilmiştir.

Kadro

  • George O'Brien, adam
  • Janet Gaynor, adamın eşi
  • Margaret Livingston, şehirli kadın
  • Bodil Rosing, hizmetçi
  • J. Farrell MacDonald, fotoğrafçı
  • Ralph Sipperly, berber
  • Jane Winton, manikürcü kız
  • Arthur Housman, göze batan centilmen
  • Eddie Boland, lütüfkar centilmen

Ödülleri ve Adaylıkları

Akademi ödülleri (1929)[7]

  • En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü - Janet Gaynor (o dönemde oyunuculukla ilgili ödüller oyuncunun bütün yılki performansına göre verilirdi, Gaynor bu ödülü bu filmine ek olarakSeventh Heaven ve Street Angel adlı filmlerdeki rolleriyle de kazandı.)
  • En İyi Sinematografi Akademi Ödülü - Charles Rosher ve Karl Struss
  • En Özel ve Sanatsal Yapım (Bu kategori en iyi görüntü için veriliyordu ve bu ödül sadece 1. Akademi Ödülleri'nde verildi) "Outstanding Picture, Production")[8]

Akademi ödülü adaylıkları (1929)

  • En İyi Sanat Yönetmeni Akademi Ödülü - Rochus Gliese.

Diğer başarıları

  • 1989'da National Film Registry.
  • Sight and Sound 'un eleştirmenlerine göre şimdiye dek yapılmış en iyi ilk 10 film, 2002 & 2012.
  • AFI's 100 Years…100 Movies (10th Anniversary Edition) - #82
  • American Film Institute'ün 100 Passions listesi

Kaynakça

  1. ^ "The Screen" 14 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Mordaunt Hall, The New York Times, 24 Eylül 1927.
  2. ^ "New Pictures: Oct. 3, 1927" 17 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Time, 3 Ekim 1927
  3. ^ Silent Is Golden 11 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. DVD Journal. Retrieved 2009-9-16
  4. ^ Eagan, Daniel. America's Film Legacy: The Authoritative Guide to the Landmark Movies in the National Film Registry. New York: Continuum, 2010, p. 131-133.
  5. ^ "The 'Sight & Sound' Greatest Films Poll 2002 16 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Şablon:404. Sight and Sound. 2002. Accessed 2012-03-31. [1]; Wayback Machine
  6. ^ "100 Years...100 Movies" (PDF). American Film Institute. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2009. 
  7. ^ "NY Times: Sunrise: A Song of Two Humans". NY Times. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2008. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Kieślowski</span> Polonyalı yönetmen ve senarist

Krzysztof Kieślowski, Polonyalı film yönetmeni ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Clarence Brown</span> Amerikalı film yönetmeni (1890 – 1987)

Clarence Brown, Amerikalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Peter O'Toole</span>

Peter Seamus O'Toole sekiz Akademi Ödülü adaylığı bulunan İrlandalı oyuncu. Üç kere Altın Küre ve bir kere Emmy almış, Akademi tarafından Akademi Onur Ödülü'ne layık görülmüş, sekiz kere aday gösterildiği En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülünı ise hiç kazanamamıştır.

<i>Yedinci Cennet</i> (film)

Yedinci Cennet, 1927 yapımı sessiz film. En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday olmuş ilk sessiz filmdir. Austin Strong'un oyunundan Benjamin Glazer sinemaya uyarlamıştır. Frank Borzage yönetmiştir. Bu film ile birlikte filmde rol alan Janet Gaynor En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü, filmi yöneten Frank Borzage En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü, filmi yazan Benjamin Glazer En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'nü almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Janet Gaynor</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1906 – 1984)

Janet Gaynor, Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Amadeus (film)</span> Dramatik komedi olmakla birlikte gerçek tarihi yansıtmamaktadır.

Amadeus, Miloš Forman tarafından yönetilen, Peter Shaffer'in sahneye koyduğu film.

<span class="mw-page-title-main">William Powell</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1892 – 1984)

William Horatio Powell Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">1. Akademi Ödülleri</span>

1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.

<span class="mw-page-title-main">84. Akademi Ödülleri</span>

84. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2011 yılının en iyi filmlerine verilmiş olan ödüllerdir. Ödül töreni 26 Şubat 2012'de Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Theatre'da yapılmıştır.

76. Akademi Ödülleri töreni (Oscar), 2003 yılının en iyi filmlerini ödüllendiren törendir. 1 Mart 2004 tarihinde UTC 1:30'da başlamıştır. Tören Kaliforniya'daki Hollywood Kodak Tiyatrosu'nda yapılmış ve ABC televizyonundan canlı yayınlanmıştır. Gösteri Joe Roth tarafından düzenlenmiş ve komedyen Billy Crystal tarafından sekizinci kez sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<i>Broadway Melodisi</i>

Broadway Melodisi, bir 1929 Amerikalı öncesi Kod müzikal filmi ve En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan ilk sesli filmdir.

<i>Düşler Tarlası</i>

Düşler Tarlası, Phil Alden Robinson tarafından yazılan ve yönetilen, WP Kinsella'nın 1982 romanı Shoeless Joe'dan uyarlanan 1989 yapımı bir Amerikan spor doğaüstü drama filmidir. Filmin son rolünde Kevin Costner, Amy Madigan, James Earl Jones, Ray Liotta ve Burt Lancaster rol alıyor. En İyi Özgün Müzik, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film dahil olmak üzere üç Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<i>Victor/Victoria</i>

Victor/Victoria, Blake Edwards'ın yönettiği ve başrollerinde Julie Andrewfs, James Garner, Robert Preston, Lesley Ann Warren, Alex Karras ve John Rhys-Davies'in oynadığı 1982 İngiliz-Amerikan müzikal komedi filmidir. Filmin yapımcılığını Tony Adams, müziklerini Henry Mancini, şarkı sözlerini Leslie Bricusse yaptı. Metro-Goldwyn-Mayer tarafından yayınlanan film 1995 tarihli bir Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Film yedi Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve En İyi Orijinal Müzik dalında Akademi Ödülü kazandı. 1933 yapımı Alman filmi Viktor und Viktoria'nın yeniden çevrimidir.

<i>Five Easy Pieces</i>

Five Easy Pieces, Bob Rafelson tarafından yönetilen, Carole Eastman ve Rafelson tarafından yazılan ve Jack Nicholson, Karen Black, Susan Anspach, Lois Smith ve Ralph Waite'in oynadığı 1970 Amerikan drama filmi. Film, bir piyano dahisi olarak geçirdiği ayrıcalıklı gençliği ve üst sınıf yaşantısını bırakmış huysuz petrol kuyusu işçisi Bobby Dupea'nın hikâyesini anlatıyor. Bobby babasının ölmek üzere olduğunu öğrendiğinde, yanına kaba kız arkadaşını alarak Washington'daki ailesinin evine gider.

<i>The Lady Eve</i>

Lady Eve, Preston Sturges tarafından yazılan ve yönetilen, Barbara Stanwyck ve Henry Fonda'nın başrol oynadığı 1941 Amerikan screwball komedi filmidir.

<i>State Fair</i> (film, 1933)

State Fair (1933), Henry King tarafından yönetilen ve Janet Gaynor, Will Rogers ve Lew Ayres'in başrol oynadığı bir Amerikan Kod öncesi komedi-drama filmidir. Film, Iowa Eyalet Fuarı'na katılan bir çiftçi ailesinin ziyaretinin hikâyesini anlatıyor. Phil Stong'un 1932'de en çok satan romanına dayanan film, romanın sinemalarda gösterime giren üç film versiyonundan ilkiydi, diğerleri Jeanne Crain ve Dana Andrews'un oynadığı State Fair (1945) müzikal filmi ile Ann-Margret ve Pat Boone’un başrolde olduğu State Fair (1962) filmiydi.

38. Akademi Ödülleri, 1965 yılının en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 18 Nisan 1966'da Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Bob Hope törenin ev sahipliğinin yaptı.

<i>It Happened One Night</i>

It Happened One Night, Frank Capra'nın yönettiği ve şımarık bir sosyetenin düzenbaz bir muhabire aşık olduğu çılgın komedi unsurları içeren, yasa öncesi bir Amerikan romantik komedi filmi. Robert Riskin'in senaryosu, Samuel Hopkins Adams'ın Ağustos 1933 tarihli kısa öyküsü "Gece Otobüsü"ne dayanıyor. "Yasa öncesi (pre-Code)" yapımı olarak sınıflandırılan film, MPPDA'nın Temmuz 1934'te 1930 Sinema Filmi Yapım Yasasını katı bir şekilde uygulamaya başlamasından önce yaratılan son romantik komediler arasında yer alıyor. It Happened One Night, bu uygulamadan sadece dört ay önce gösterime girdi.