İçeriğe atla

Şükrü Parlak

Şükrü Parlak (d. 1953, Zafer (Jileni Bülebi), Pazar, Rize), Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.[1]

Hayatı

Şükrü Parlak 1953'te Pazar ilçesinde doğdu. Horon oynamayı Hasan Nuri Asan'dan, tulum çalmayı abileri Albay ve Halil'den öğrendi. Lise birinci sınıfa kadar okula gitti. 1977-1997 yılları arasında Çaykur çay alım evlerinde eksper olarak çalıştı. Eş zamanlı olarak tulum imalatı ve tulumculuk yaptı. Remzi Bekar gibi tulumcuların tulumlarını imal etti. Emekli olduktan sonra tulum imalatı yapmaya odaklandı. Şükrü Parlak'a göre, ıslandığında mat bir ses çıkardığı için tulumdaki sipsinin yapımında metal ve alüminyum kullanılmamalıdır.[2]

Kişisel hayatı

Şükrü Parlak evli ve üç çocuk babasıdır.[3]

Albümler

  • Ey maşallah[4]

Kaynakça

  1. ^ İrfan Çalık (2014). "Tulum Enstrümanının Türkiye'deki Yapım Şekli ve Ustaları" (PDF). musigi-dunya.az. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  2. ^ Kubilay Mutlu (2009). "Hemşin Kültürel Kimliğinin Müziksel Dinamikleri". acikerisim.deu.edu.tr. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  3. ^ Topaloğlu, İhsan (2005). Rize folklorunda tulum-horon ve düğünler. Yöresel Folklor Araştırması. s. 178. ISBN 9752708323. 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  4. ^ "Şükrü Parlak". kuzeymavi.com. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize</span> Rize ilinin merkezi olan şehir

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Amlakit Yaylası</span>

Amlakit, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesin bağlı bir yayladır. Yaylanın rakımı 1900 ila 2200 metre arasında değişmektedir. 1993 rakımlı olarak da bilinir. Yayladaki ev sayısı 120-130 arasındadır. Konum olarak Palovit Yaylası'nın aşağısında, Zilkale'ye inen vadideki çamlıklara bitişiktir. Yayla, bölgedeki diğer yaylaralara kıyasla ulaşımı kolay yaylalardan biridir. Çamlıhemşin ilçe merkezine 55 kilometre, Rize-Artvin Havalimanına 83.8 kilometre uzaklıkta olan yaylada, 2001 yılından beri elektrik vardır. Palovit Deresi yaylayı ikiye böler.

Laz müziği, Laz halkının geleneksel müziğine verilen addır. Laz müziği, Kolhis'den günümüze değin ulaşan süreç içinde birçok kültürden ve medeniyetten etkilenerek çeşitlilik kazanmıştır. Laz müziği, temelde insan sesine dayanır. Günümüz Laz müziğini coğrafî olarak Gürcistan (Kafkasya) ve Türkiye olarak iki kısımda incelemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Ocak zinciri</span>

Ocak zinciri, güğüm, ocak ve kazan gibi aletlerin asıldığı, bir ucu tavandaki kirişe bağlı büyük zincirdir. Rize, Trabzon ve Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde kullanılmaktadır. Zincir halkaları burgulu bir şekilde yapılır ve bahçe ocağı da denen taş ocağa kadar uzatılır. Zincirin uçlarına ikili bir demir çengel monte edilir. Ocağın zincire bağlanması için kokancsi denilen demir kanca kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Bülent Bekar, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Topaloğlu (yazar)</span>

İhsan Topaloğlu Rize temalı çalışmalarıyla tanınan Türk araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.

Tulumcu Heykeli, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanmış, tulum çalan bir adamı tasvir eden heykeldir.