İçeriğe atla

Şükrü Kaymakçalan

Şükrü Kaymakçalan (1923, Manastır - 22 Temmuz 1984, Ankara), Türk hekim.

Hayatı

1923 yılında Manastır'da doğan Prof. Dr. Şükrü Kaymakçalan kendini bilime adamıştı. Bilim dışında şiirle de iligiliydi Kaymakçalan.[1] 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.[2] Ardından Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde 1953 yılında farmakoloji asistan olarak akademik hayatına devam etti. Burada ''Türk İjiyen ve Tecrübi Biyoloji Dergisi'' nde yazılar yayımlıyordu.[3][4] Sonrasında yüksek lisans eğitimini için yurtdışına çıktı[2] ve burada morfin bağımlılığı üzerinde çalıştı. 1962 yılında Türkiye’ye döndü ve Ankara Üniversitesi Farmakoloji Bölümü kürsü başkanı olarak karyerine devam etti.[2] Bu sırada Ege Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin Farmakoloji Bölümleri kurulurken büyük katkılarda bulunmuştur. 16 Kasım 1966 yılında kurulan Türk Farmakoloji Derneğinin baş kurucularından birisidir.[5] Kurulun ilk Dernek Başkanı oldu.[6] Refik Saydam Enstitüsü, TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Madde Kontrol Organı (INCB) gibi pek çok prestijli kurumda da uzun yıllar çalışmıp birçok katkıda bulundu.1984 yılının Temmuz ayında Ankara Üniversitesi'ndeki görevine devam ederken vefat etti.[7][8]

  • Talidomid Faciası'ndaki rolü

Talidomid Faciası yaşanırken dünyada binlerce çocuk Fokomeli hastalığıyla doğup erken yaşta ölüyordu.[9] İlaç Almanyadan Türkiye'ye geldiğinde Sağlık Bakanlığı, Ordinaryüs Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün ve Kaymakçalan'ın ileri sürdüğü gerekçelerle ilaca ruhsat vermedi.[10] Bu araştırmacı ve ilerigörüşlü iki akademisyen sayesinde, Türkiye bu faciadan etkilenmeyen sayılı ülkelerden olmuştur.[11]

Ödülleri ve Başarıları

Kaynakça

  1. ^ Türk Farmakoloji Derneği Bülenti (PDF). 1994. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  2. ^ a b c Altınay, Ali Hakan; Karadoğan, Bengisu Buket; Deniz, İsmail Emre; Yılmaz, Can; Parlar, Mustafa (2021). "Prof. Dr. Şükrü Kaymakçalan'ın hayatı ve başarıları". İbrahim Mert Öztürk, HIST 200-9 (2020-2021 Spring);8. 
  3. ^ Dergi (PDF). 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  4. ^ Özkazanç, Emine. "Prof.Dr. Şükrü Kaymakçalan Yayın Listesi". Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  6. ^ "Türk Farmakoloji Derneği ©2021". tfd.org.tr. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  7. ^ Özkazanç, Emine. "Emekli Öğretim Üyelerimiz". Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı. 25 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  8. ^ "Şükrü Kaymakçalan Kimdir,Hayatı | Bilim İnsanları". Hakkında Bilgi. 29 Ağustos 2015. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  10. ^ Türk Farmakoloji E-bülenti (PDF). 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  11. ^ "Thalidomide Faciası: Tıp Tarihindeki En Korkunç İhmal!". Evrim Ağacı. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Refik Saydam</span> 4. Türkiye başbakanı

İbrahim Refik Saydam, Türk hekim ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. başbakanıdır.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Hizmet Ödülü, bilim insanı yetiştirmek, kendi bilim dalını kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, bilimsel kurum kurmak yoluyla bilime üstün hizmet edenlere verilir. Ödüllere ilişkin duyuru her yıl ekim ayı içinde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

Hüseyin Akan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski rektörü.

İbrahim Baran. Türk herpetolog.

Emin Kansu Türk doktor ve akademisyen.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

Rauf Saygın, Türk doktor ve akademisyendir.

Mustafa İlhan, Türk tıp profesörü.

Ömer Torlak Türk akademisyen ve bürokrat.

Orhan Nuri Ulutin, Türk hematolog, TÜBA Şeref Üyesi ve Türk Hematoloji Derneğinin kurucu üyelerindendir. 1970 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olcay Neyzi</span> Türk doktor

Remide Olcay Neyzi, Türk doktoru ve İstanbul Tıp Fakültesi eski Pediatri Anabilim Dalı Başkanıdır. Türkçe hazırlanmış kapsamlı ve bilinen pediatri ders kitabının ilk yazarı olarak, Türkiye'de tıp eğitiminin seviyesinin yükselmesine büyük katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ender Yarsan</span>

Ender Yarsan, Türk veteriner hekim ve akademisyen. 19 Ekim 2020 tarihi itibarıyla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı olarak atanmıştır.

Prof. Dr. Hülya Güven, Türk hekim, akademisyen ve siyasetçi.