İçeriğe atla

Şükür Hamidov

Şükür Neriman oğlu Hamidov
Şükür Nəriman oğlu Həmidov
Şükür Hamidov (2017)
Doğum1 Nisan 1975(1975-04-01)
Armutlu, Kubadlı Rayonu, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği[1]
Ölüm22 Ekim 2020
Kubadlı Rayonu, Azerbaycan
Defin yeriII. Fahri Hiyabanı
Bağlılığı Azerbaycan
Branşı Azerbaycan Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1995-2020
RütbesiAlbay
Çatışma/savaşları2016 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları
2020 Dağlık Karabağ çatışmaları
Ödülleri
Azerbaycan'ın Millî Kahramanı
I. derece Kusursuz hizmet madalyasıII. derece Kusursuz hizmet madalyasıIII. derece Kusursuz hizmet madalyası

Şükür Neriman oğlu Hamidov (AzericeŞükür Nəriman oğlu Həmidov; 1 Nisan 1975-22 Ekim 2020), Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nde albay olarak görev yapmış Azeri subay ve Azerbaycan'ın Millî Kahramanı.

Biyografi

Şükür Hamidov, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kubadlı rayonuna bağlı Armutlu köyünde doğdu. Karabağ Savaşı'ndan kaçan Neriman Hamidov ile Şarkiye Hamidova ailesinin dokuzuncu çocuğuydu. Babası ona kendi babasının adını verdi. Şükür'ün ağabeyi Esad Hamidov Karabağ Savaşı'na katılmıştır.[2]

8. sınıftan beri Şükür Hamidov kendini orduya adadı. Önce Cemşid Nahçivanski Askerî Lisesi'ni, ardından Bakü Yüksek Askeri Okulu'nu bitirdi. Hamidov, 20 yıldan fazla süre Azerbaycan Kara Kuvvetleri'nde görev yaptı.[2]

1-2 Nisan 2016 gecesi Dağlık Karabağ ve güneydeki çevre topraklarda temas hattı boyunca Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları yaşandı. 5 Nisan'da karşılıklı ateşkes anlaşmasına varıldı. Yarbay Şükür Hamidov, Cebrayıl rayonunda Çocuk Mercanlı köyü yakınlarındaki Laletepe'nin ele geçirilmesi sırasında kendisini farklı kılmıştır.[2]

19 Nisan 2016'da Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "2 Nisan'dan 5 Nisan'a kadar askerlerin temas hattında Ermeni askeri provokasyonlarını önlerken ve sivillere yönelik düşman saldırılarını püskürtürken olağanüstü cesaret ve kahramanlıkları öne çıkaran bir grup Azerbaycan askeri askere fahri unvan, emir ve madalya verilmesi" için emirler imzaladı.[3] 22 Nisan'da Şükür Hamidov'a Azerbaycan'ın Millî Kahramanı madalyası verildi.[2][4] 10 Mayıs 2016 tarihinde, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov'un Nisan ayı başında Laletepe'nin ele geçirmesi sırasındaki cesareti nedeniyle cephe hattındaki yarbay Şükür Hamidov'un askerî birliklere yaptığı ziyarette albay rütbesine yükseltildi.[5]

Ölümü

Hamidov, 2020 Dağlık Karabağ çatışmaları sırasında 22 Ekim 2020 tarihinde Kubadlı rayonunda yaşanan çatışmalar sırasında hayatını kaybetti.[4][6] Cenazesi Bakü'de bulunan II. Fahri Hiyabanı'na defnedildi.

Kaynakça

  1. ^ "Millî Qəhrəman adı alan polkovnikdən AÇIQLAMA". milli.az (Azerice). 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2020. 
  2. ^ a b c d 4 günlük müharibənin qəhrəmanı ANS-ə danışdı 24 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // anspress.com, 22 Nisan 2016.
  3. ^ "Azerbaijan awards military servicemen for distinguished bravery in prevention of Armenian provocations". 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2020. 
  4. ^ a b Seyfettin Ersöz; Ecem Toplar (23 Ekim 2020). "Son dakika... Cepheden acı haber! millî kahraman şehit düştü". Milliyet. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2020. 
  5. ^ Azerbaijani defense minister visits front line 5 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // apa.az, 10 Mayıs 2016.
  6. ^ "Prezidentin Mətbuat Xidmətinin məlumatı". azertag.az (Azerice). 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hocavend (rayon)</span> Azerbaycanda bir İlçe

Hocavend, Azerbaycan'nın bir rayonu. Merkezi Hocavend şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Terter (rayon)</span>

Terter -, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Terter şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

<span class="mw-page-title-main">Kelbecer (rayon)</span> Azerbaycanda rayon

Kelbecer Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. 8 Ağustos 1930 tarihinde rayon statüsü almıştır. 1992 yılında Azerbaycan parlamentosunun kararıyla eski Ağdere (Mardakert) rayonunun 20 köyü Kelbecer rayonuna katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

Murad Mirzeyev Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri yarbayı, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

2010 Çaylı çatışmaları ya da Mardakert çatışmaları, Dağlık Karabağ Savaşı ateşkesinin bir dizi ihlaliydi. Azerbaycan'ı ve tanınmayan ancak de facto bağımsız Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin etnik Ermeni askerî güçlerini ayıran temas hattının ötesinde gerçekleşti. Her iki taraf da diğerini ateşkes rejimini ihlal etmekle suçladı. Bunlar, 1994'ten beri yürürlükte olan ateşkesin iki yıldaki en kötü ihlalleriydi ve Mart 2008'deki Mardakert çarpışmalarından bu yana Ermeni güçlerinin en ağır kayıpları yaşadığı süreç oldu.

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı kronolojisi, öncelikle savaşan tarafların resmî açıklamalarına dayanmaktadır. Çatışmalar siper savaşları, ağır silahlar, çok namlulu roketatarlar, zırhlı savaşlar, roketler, balistik füze saldırıları ve başta Türk yapımı Baykar Bayraktar TB2 ve İsrail yapımı Harop dronları olmak üzere insansız hava aracı saldırıları ile karakterize edildi. Ayrıca Ermenistan veya Azerbaycan dışında uluslararası toplumun çoğu tarafından yasaklanmış olan misket bombalarının da saldırılar sırasında kullanıldığı tespit edilmiştir. Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlenen bir dizi balistik füze saldırısı sivillerin kitlesel ölümüne neden olurken Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto başkenti Hankendi ve bölgenin başka yerlerindeki sivil altyapı tesisleri hedef alınarak büyük hasara ve can kayıplarına yol açtı. Tartışmalı toprak miktarı sınırlı olsa da çatışma seviyesi ve uluslararası sınırlara konumlanan mühimmatlar nedeniyle çatışma Dağlık Karabağ sınırlarının ötesine genişledi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne mermi ve roketler düştü, ancak herhangi bir hasar görülmedi ve İran, kendi toprakları üzerinde birkaç insansız hava aracının (İHA) düştüğünü veya düşürüldüğünü belirtti. Gürcistan ise Kaheti bölgesinde iki insansız hava aracının çarpıştığını bildirdi. Hocavend'e düzenlenen saldırılar sonrası Dağlık Karabağ yetkilileri sivilleri silah altına almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Laletepe</span>

Laletepe veya Lale İlahi Tepe, Azerbaycan'ın Cebrayıl rayonunda bulunan bir tepedir. Tepe, 271.1 metre yüksekliğinde olup Çocuk Mercanlı köyünün 2.9 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ çevresinde Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları</span> Eskiden işgal edilmiş Azerbaycan toprakları

Dağlık Karabağ çevresinde Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları, de jure Azerbaycan'a ait olan ve Dağlık Karabağ Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte Ermenistan ve uluslararası alanda tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin askerî kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, eski Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın dışında yer alan topraklardır. Günümüzde eski Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın bir bölümünü içeren Kelbecer rayonu dışında tüm rayonlar, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin eski rayonlarıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Armutlu, Kubadlı</span> Kubadlı rayonunda bulunan bir köy

Armutlu, Azerbaycan'ın Kubadlı rayonunda bulunan bir köydür. Köy, Kubadlı'nın 15 km kuzeydoğusunda dağlık bir alanda Hekeri Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır.

2010 Dağlık Karabağ çatışmaları, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu'nu askerî güçlerini birbirinden ayıran temas hattında 18 Şubat'ta meydana gelen bir dizi silahlı çatışmalardır. Azerbaycan, Ermeni güçlerini Tap Qaraqoyunlu, Qızıloba, Qapanlı, Yusifcanlı ve Cavahirli köyleri yakınlarındaki Azerbaycan mevzilerine ve Ağdam Rayonu yaylalarına keskin nişancılar dahil hafif silahlarla ateş etmekle suçladı. Sonuç olarak, üç Azerbaycan askeri öldürüldü ve bir asker yaralandı.

Samir Eldar oğlu Seferov - Azerbaycanlı yarbay, İkinci Karabağ Savaşı ve Nisan Savaşları'nda savaşmış subay.

<span class="mw-page-title-main">Mais Berhudarov</span>

Mais Şükür oğlu Berhudarov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nde korgeneral olarak görev yapan bir Azeri subay.

<span class="mw-page-title-main">2020 Bakü Zafer Geçidi</span> Askeri zafer geçidi

2020 Bakü Zafer Geçidi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Azatlık Meydanı'nda 10 Aralık 2020'de düzenlenen askerî geçit töreni. Azerbaycan'daki resmî makamlarca Vatanseverlik Savaşı olarak nitelendirilen 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanması onuruna düzenlendi. Geçit, savaş sırasında askerî teçhizat, insansız hava araçları ve uçakların yanı sıra Ermeni savaş ganimetleri ve Türk askerleri ve subayları ile birlikte askerî teçhizat, insansız hava araçları ve uçaklarla birlikte yürüyen 3.000 askerî personelle yapıldı. Yakındaki Bakü Körfezi'nde jetler ve helikopterler tarafından şehrin üzerinde manevralar yapıldı. Azerbaycan'ın savaştaki kilit müttefiklerinden olan Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'ye devlet ziyareti kapsamında askerî geçit törenine de katıldı.

Ramiz Vagif oğlu Kasımov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kuvvetlerinde yarbay olarak görev yapan bir Azeri askeri subayıydı. 2016 Nisan çatışmaları, Temmuz 2020 Azerbaycan–Ermenistan sınır çatışmaları ve İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında görev yapmıştır. Kasımov İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında ölmüş, ölümünden sonra Vatan Savaşı Kahramanı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2. Kolordu (Azerbaycan)</span>

2. Kolordu, Beylegan Kolordusu olarak da anılıyor, Azerbaycan Kara Kuvvetleri'nin bölgesel bir askeri oluşumudur. Özellikle Hocavend Rayonu olmak üzere Ermeni işgali altındaki topraklarda yoğunlaşmıştır ve ayrıca kısmen Azerbaycan-İran sınırında konuşlandırılmıştır. Şu anda Tümgeneral Mais Berhudarov'un komutası altında yönetiliyor. Karargahı Beylegan şehrindedir. Önemli askerleri arasında Hocavend Rayon Merkezi Yürütme Güçü Başkanı Eyvaz Hüseynov da vardır.