İçeriğe atla

Şöhretin Sonu

Şöhretin Sonu
YönetmenOrhan Aksoy[1]
YapımcıTürker İnanoğlu
Selahattin Koca
SenaristFuat Özlüer
Hikâye (eser)Erdoğan Tünaş
OyuncularBülent Ersoy
Ekrem Bora
Serpil Çakmaklı
MüzikMuzaffer Özpınar
Bülent Ersoy
Görüntü yönetmeniÇetin Gürtop
KurguMevlüt Koçak
CinsiSinema filmi
TürüDram, Duygusal
Renk35 mm, Renkli
Yapım yılı1981
Süre85 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Şöhretin Sonu, yönetmenliğini Orhan Aksoy'un yaptığı 1981 yapımı transgender ve transseksüellik temalı Türk filmi. Filmde Bülent Ersoy'un hayatı gerçekçi bir dille anlatılmıştır.[2] Bülent Ersoy'un cinsiyet değiştirme sürecinde toplum ve ülke nezdinde yaşadığı ayrımcılık ve şiddete[3][4] yer verilmiştir.[5]

Özet

Bir gazinoda assolist olarak çalışan Bülent bir transgenderdir. Daha fazla saklayamadığı bu durumu artık kadın gibi giyinerek, davranarak açığa vurmakta ve çeşitli tepkiler almaktadır. Yardımcısı Doğan da bu tepkiden korkup işi bırakır. Okul arkadaşı Aslı Bülent'teki değişimi önemsemeden onu sevmekte, Murat ise Aslı ile Bülent'in arasındaki bu dostluğun ilerisi için kötü sonuçlar doğuracağı kanaatindedir. Bunu Aslı'ya enpoze etmeye çalışır ancak bunda başarılı olamaz. Bülent aslında kaprisleri ile istemeden Aslı'yı kırdığı için üzgündür. Erkek mi, kadın mı olduğunu bilememek onu yıpratmaktadır. Psikiyatristine küçüklüğünü anlatırken orta hâlli bir ailede gizlice bebeklerle oynayıp bir kız gibi büyüdüğünü, kadın eşyalarına ve makyaj malzemelerine olan eğilimini vurgular.

Lise sonrası konservatuvarda Aslı ve Murat'la dostluk kurmuştur. Eve geç geldiğinde babasından yediği tokatla dönmemek üzere evden kaçmış, kulüpte çalışırken ünlü menajer Nihat sayesinde gazinoya geçmiştir. Doktoruna ayrıca Aslı'yı asla erkekçe sevemediğini anlatır. Doktoru Aslı ile ilişkisini sürdürürse bunalımdan çıkabileceğini söyler. Aslı Bülent'in evindeki kadın giysileri ve mücevherleri görünce Bülent hakkında farklı düşüncelere kapılır ve yavaş yavaş Aslı ile Doğan da ondan uzaklaşmaya başlar. Nihat da Bülent'in bu ikileminden rahatsızdır. Aslı'dan ayrılan Bülent, Murat'a gidip genç kızı mutlu etmesini rica eder. Daha sonra Aslı ile Murat evlenirler. Nihat sürekli geciken Bülent'i işten kovar, toplum nezdinde de tepkilerin hedefinde olan Bülent sahneyi bırakır, ailesine dönmek isterse de babası onu evlatlıktan reddedilir. Bülent, bir gün sarhoş haliyle Murat'ı dinlerken nişanlısı ile gelen Doğan için rezalet çıkarıp tutuklanır. Nihat sayesinde mahkemede serbest kalan Bülent, basının önünde kamuoyundan özür diler.

Oyuncular

Prodüksiyon

  • Yapımcı: Selahattin Koca (yapım koordinatörü)
  • Kurgu: Mevlüt Koçak
  • Yönetmen: Ekibi Zafer Par (yönetmen yardımcısı)
  • Kamera Ekibi: Hakan Gürtop (kamera asistanı)
  • Post-Prodüksiyon: Mustafa Kul (negatif kurgu), Selahattin Kaya (laboratuvar), Sabahattin Hoşsöz (renk düzenleme)
  • Işık Ekibi: Ergün Şimşek (ışık şefi)
  • Ses Ekibi: Erkan Esenboğa (ses kayıt)
  • Müzik ekibi: Bülent Ersoy (şarkılar)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Orhan Aksoy'un Anısına" (PDF). Sadibey. 2008. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. 
  2. ^ "KuirFest Etkinlikler Bülteni". Ekşi Sinema. 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. 
  3. ^ "Şöhretin Sonu: Bülent Ersoy'un Kanunla İmtihanı". Eprints BBK. 2012. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. 
  4. ^ Başak, Ertür and Lebow, A. (2012) Şöhretin Sonu: Bülent Ersoy'un Kanunla İmtihanı. In: Çakırlar, C. and Delice, S. (eds.) Cinsellik muamması: Türkiye'de Queer kültür ve muhalefet. İstanbul, Türkiye: Metis, pp. 391-426. ISBN 9789753428699.
  5. ^ Fisun Yalçınkaya (12 Haziran 2010). "Ming Wong, Bülent Ersoy'u oynayacak". Sabah. 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Tekintüre</span> Türk söz yazarı, besteci ve müzisyen

Ali Tekintüre, Türk, söz yazarı, şair, besteci ve müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Show TV</span> Türk televizyon kanalı

Show TV, Ciner Yayın Holding bünyesinde yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Show TV'nin genel müdürü ise Esra Baydar'dır.

<i>Sıcak Saatler</i>

Sıcak Saatler, Sinegraf ve Detay Film imzalı, 15 Eylül 1997 tarihinde atv'de yayımlanmaya başlayan, senaryosunu Ahmet Yurdakul'un yazdığı dram, macera, duygusal ve polisiye türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Yapımcılığını Sinegraf'ın üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda Osman Sınav, Mustafa Şevki Doğan, Veli Çelik, Sadullah Celen ve Mehmet Aslantuğ oturdu. Dizi müziklerini ise Bora Ebeoğlu, Cengiz Onural ve Oya Ebeoğlu'ndan oluşan Aria yaptı.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

<i>9</i> (film, 2002) film

9, 2002 Türkiye yapımı bir Ümit Ünal filmidir. Türkiye'de 15 Kasım 2002'de gösterime girdi. Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Aksoy</span> Türk oyuncu

Suzan Aksoy, Türk oyuncudur. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunudur. 12 yıl Kenter Tiyatrosunda çalıştı. Uzun yıllardır Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunda çalışmaktadır. Burada en son, Tak Tak Takıntı adlı oyunda oynamıştır.

<i>Yazı Tura</i> (film) film

Yazı Tura, başrollerini Kenan İmirzalıoğlu ve Olgun Şimşek'in paylaştığı 2004 yapımı Uğur Yücel filmi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Sezgin</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen

Yusuf Sezgin, Türk sinema, dizi oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">47. Altın Portakal Film Festivali</span> Film festivali

2010 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Altın Portakal festivallerinin 47.'sidir. 9-14 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya, Burdur ve Isparta'da düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1948 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Londra'da yapılan 1948 Yaz Olimpiyatları'na, 6 branşta 1'i kadın 58 sporcu ile katıldı. Türkiye kazandığı 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz madalyayla ekip halinde Olimpiyat yedincisi oldu.

<i>Yüz Karası</i> (albüm)

Yüz Karası, 1981'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Türküola'dan çıkan on beşinci stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

İz Peşinde, 1990-1991 yılları arasında ilk iki sezonuyla TRT 1'de ve 1995 yılında 6 bölümlük üçüncü sezonu ile Star TV'de Kanundan Kaçılmaz ismiyle yayımlanmış, Hüseyin Karakaş'ın yönetmenliğini üstlendiği, Avni Özgürel'in senaryosunu yazdığı, başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Erol Taş, Gülen Karaman ve Osman Yağmurdereli'nin yer aldığı, aksiyon ve polisiye türündeki Türk televizyon dizisidir.

Yıldırım Mayruk, Türk terzi, moda tasarımcısı.

Bu maddede, Avrupa Yakası adlı Türk televizyon dizisinde yer alan karakterler listelenmiş ve karakter biyografilerine değinilmiştir.

<i>Böyle mi Olacaktı</i>

Böyle mi Olacaktı, Erler Film imzalı, 1997-2003 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram, aile ve gençlik türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Ümit Efekan, Temel Gürsu ve Şahin Gök üstlenmektedir. Başrollerinde Açelya Akkoyun, Berna Laçin ve Hande Ataizi yer almıştır. Dizi, toplam 6 sezondan oluşmaktadır ve 167. bölümü ile sona ermiştir. Gösterim süresi yaklaşık 45 dakikadır. 6 yıl civarında dizinin devam etmesi sebebiyle pek çok oyuncu dizide başrol ve yardımcı olarak yer almıştır.

Bu madde, kayda değer Türk oyuncuların bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi</span>

2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 11 Kasım 2006'da gerçekleşen kongresidir. Kongrede parti lideri, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK) ve Genel Merkez İç Taraf Demokrasi Yönlendirme Komitesi (GMPDHK) için seçim yapılmıştır.