İçeriğe atla

Ōsumi sınıfı nakliye gemisi

Ōsumi sınıfı nakliye gemisi
おおすみ型輸送艦
Shimokita (LST-4002).
Genel bakış
Gemi tipleri: LST: Tank Çıkarma Gemisi (戦車揚陸艦, Sensha Yriku Kan)
Üreticiler: Mitsui / Hitachi
Kullanan: Deniz Öz Savunma Kuvvetleri
Önce gelen sınıf Miura sınıfı
Sonra gelen sınıf Belli değil
Genel özellikler
Özellikler: 14.000 ton (tam yükle)
8.900 ton (standard)
Uzunluk: 178 m
Kiriş uzunluğu: 25,8 m
Derinlik: 6.0 m
Güç: 16V42M-A dizel x 2
27.000 hp
2 şaft
Hız: 22 knot
Menzil:
Mürettebat: 135
Silahlar: 2 x Mk15 Phalanx CIWS
Helikopter: 5 x UH-60 (Deniz Öz Savunma Kuvvetleri) yeya CH-47 (Kara Öz Savunma Kuvvetleri)
Radar: OPS-14C
OPS-28D
OPS-20
Soner: QQS-53C
Elektronik muharebe aletleri 4 x Chaff atar
Yük taşıma kabiliyeti 2 x LCAC
300 x Personel
10 x Mitsubishi Tip 90

Ōsumi sınıfı nakliye gemisi (おおすみ型輸送艦, Ōsumi Gata Yusō Kan), Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait nakliye gemisi (輸送艦, Yusō Kan). ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre LST (Landing Ship Tank, tank çıkarma gemisi (戦車揚陸艦, Missile Goei Kan)).

Gemiler

Pennant no.AdKod adıBaşlanmaDenize indirilişGöreve birişAna limanı
LST-4001Ōsumi41116 Aralık 199518 Kasım 199611 Mart 1998Kure
LST-4002Shimokita411230 Kasım 199929 Kasım 2000 12 Mart 2002Kure
LST-4003Kunisaki41137 Eylül 200013 Aralık 2001 26 Şubat 2003Kure

Not

Ayrıca bakınız

Ōsumi (LST-4001), Yokosuka
LCAC
LCAC

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yashima sınıfı mayın tarama gemisi , Amerikan yapımı Adjutant sınıfıve AMS-218 sınıfıikişer mayın tarama gemisi 1954-57 yılları arasında Japonya’ya transfer edildi. Aslında son iki tekne Japonya için özel olarak inşa edilmişti. Tüm gemiler hizmet sürelerinin sonunda 1970-73 yılları arası Tokumu Sen (特務j船 / Özel Görev Gemisi, Liman Yardımcı Gemisi olarak tekrar adlandırıldı. 1978 yılında hizmet dışı kalan teknelerden biri söküldü ve geri kalan üç gemi Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü. Sınıfa ait gemi isimleri ve borda numaraları aşağıdaki gibidir:

Shiretoko (知床), Japonya'nın Hokkaido'da bulunan yer.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

Soya (MMC-951) , 30 Eylül 1971 - 29 Kasım 1996 tarihleri arasında Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne hizmet eden mayın döşeme gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japon Deniz Kuvvetleri

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kaijō Bakuryō Kanbu 海上幕僚監部 / Deniz Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Deniz Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Refakat Filosu</span>

Refakat Filosu , Japonya'nın Deniz Öz Sasvunma Kuvvetleri'nin Öz Savunma Filosu'na bağlı refakat gemileriyle oluşturulan filo. Kumandanlğı Kanagawa ilinin Yokosuka kentinde bulunmaktadır.

<i>Hyūga </i> sınıfı refakat gemisi

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<span class="mw-page-title-main">Atago sınıfı refakat gemisi</span>

Atago sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standart sınıflandırmasına göre DDG.

<span class="mw-page-title-main">Kongō sınıfı refakat gemisi</span>

Kongō sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDG.

<span class="mw-page-title-main">Takanami sınıfı refakat gemisi</span>

Takanami sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).

<span class="mw-page-title-main">Murasame sınıfı refakat gemisi</span> Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait ABD Deniz Kuvvetleri Destoyer Sınıfı Refaket Gemisi

Murasame sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).

<span class="mw-page-title-main">Havuzlu çıkarma gemisi</span>

Havuzlu Çıkarma Gemisi, amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Fırtınalı ve sorunlu sularda yüklerin diğer gemilere aktarılmasında vinç veya benzeri aktarma sistemlerinin kullanılamaması gibi durumlarda bu gemilerin havuzu sayesinde yükler diğer gemilere doğrudan aktarılabilmektedir. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amfibi hücum gemisi</span>

Amfibi hücum gemisi, çoğunlukla Amfibiler, Amfibik ya da popüler adı ile "Timsah Taşıma Gemisi" olarak adlandırılan bu gemiler savaş gemisi sınıfına girerler. Bu tip gemiler kara kuvvetlerinin çıkarma yapması için kullanılırlar ve kara kuvvetlerine lojistik destek sağladıkları gibi denizde bahri operasyonlarda kullanılırlar. Bu vesile ile hem karada hem de denizden gerçekleşen amfibik çıkartma harekâtlarında yoğun ihtiyaç duyulmaktadırlar. Bu tip gemilere Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından birçok operasyonda görev verilmiştir. 1970'lerin Tarawa Klas gemiler yerini 1989'da daha yeni ve modern olan Wasp Klas gemilere bırakmıştır.

Haruna sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi</span>

Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi, MİLGEM projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen karakol gemisi sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri için 10 adet üretilmesi planlanmaktadır.