İçeriğe atla

Ōmine Dağı

Ōmine Dağı
大峰山
Ōmine Dağı'nın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.719 m (5.640 ft)
Koordinatlar34°15′10″K 135°56′26″D / 34.25278°K 135.94056°D / 34.25278; 135.94056
Coğrafya
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
Ōmine Dağı
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
KonumNara prefektörlüğü, Japonya
Kadınların yasaklandığını bildiren tabela

Ōmine Dağı (Japonca大峰山 Ōmine-san), Japonya'nın Nara kentinde Japonya'daki Budistlerin üç cesaret sınavıyla ünlü kutsal bir dağdır. Zirvesi 1,719 metredir (5,640 feet).

Resmi olarak Sanjō Dağı olarak bilinir fakat Ōmine sıradağlarındaki önemi nedeniyle daha popüler olarak Ōmine Dağı olarak bilinir. Japonya'nın Honshū adasının Kansai bölgesindeki Yoshino-Kumano Milli Parkı'nda yer almaktadır.

Dağın tepesinde bulunan Ōminesanji tapınağı, Japon Budizmi'nin Shugendō mezhebinin karargahıdır ve tüm dağ yamabushileri için bir hac ve eğitim alanının bir parçasıdır.

Kadın Yasağı

Geleneksel olarak, Japonya'daki kadınların Şinto dinleri için kutsal olan dağlara tırmanmalarına izin verilmiyordu. Japonya'daki halk tarafından Kutsal olarak görülen dağlar Haku Dağı, Tateyama ve Fuji Dağı'dır. Geleneklerin kökenleri sadece tahmin edilebilirken başlangıçta bu alanlar özellikle Şinto'nun safsızlık kavramlarıyla bağlantılı olduğuna inanılan, ailede yakın zamanda ölmüş olanların yakınları gibi kirli insanlara yasaklanmıştı. Özellikle adet ve doğumdan kaynaklanan "kan kirliliği" yüzünden.

Diğer kutsal dağların, cinsiyetleri mevsimlere göre ayırmak, kadınların bazı zamanlarda, erkeklerin diğerlerinde tırmanmasına izin vermek gibi farklı gelenekleri vardı. Bu yasağın nedeninin, izole bir dağda bir keşişin katı bir şekilde kendini inkâr etme pratiği yapması gereken Yamabushi rahiplerinin baştan çıkarma düşüncelerini ortadan kaldırmak olduğuna inanılıyor. Sonunda yasaklar Nyonin Kekkai olarak adlandırılmaya başlandı ve sadece kadınlara yönelik bir yasaktı.

Ōmine Dağı, uzun bir geleneğe sahip bir münzevi uygulama olan Shugendō dininin merkezidir. Modern Japonya'daki münzevi uygulayıcıların azalması nedeniyle, Shugendō ile ilgili dağların çoğu artık dağ inzivaları için kullanılmıyordur artık turistik yerlere çevrilmiştir. Bu dağlar cinsiyet kısıtlamalarını kaldırdı ve sadece Ōmine Dağı kaldı. Sadece Sanjō Dağı'nda kadınlara yasak vardır. Ōmine Dağı'nın Inamura Dağı (稲 村 ヶ 岳) bölümü kadınlar için ayrılmıştır ve genellikle Nyonin Ōmine (女人 大 峯), "Kadınlar için Ōmine" olarak adlandırılır. Shugendō dininin en kutsal tapınağı Yamagaoka tepesi bölümünde bulunur ve dağın girişinde İngilizce ve Japonca "Kadın Kabul Edilmez" tabelası bulunur. Doğu Ortodoks Kilisesi mensubu Athos Dağı'ndaki manastırda da buna benzer bir kadın yasağı olup sadece Ortodoks erkekler manastıra alınır. Bazı feminist aktivistler tarafından her yıl ihlaller yaşanıyor, ancak şimdiye kadar hiçbir suçlama yapılmadı. Sınır her aşıldığında, tapınak ve yerel topluluk, insanların dinlerine ve geleneklerine saygı duymaları için bir talepte bulunur ve din için kutsal olan yerlere saygısızlık etmemelerini ister.

Yasağa birçok kez itiraz edildi, ancak başarılı olamadı. Taraftarlar ayrıca yasağın kesintisiz 1.300 yıllık bir geleneğe sahip olduğunu belirtiyor.

Sanjō Dağı'nın UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tanımlanması ve yasağı eleştirenler tarafından cinsiyet yasağına bir onay damgası vermiş olarak görüldü.

Cesaret Testleri

Ōmine Dağı'nda her birinin meydan okuyucunun ruhani gücünü güçlendirdiği söylenen üç shugyo vardır. Testlere girmek istemeyen dağcılar kolaylıkla etraflarında dolaşabilirler.

Kane Kake Iwa

Yükselirken alması gereken pozisyon nedeniyle Yengeç Kayası olarak da bilinen Asma Taş, çoğu kolayca tırmanılabilen yaklaşık 30 metrelik bir uçurumdur. Ancak tepede sarkan bir kaya vardır. Kayaya tırmanmak için gömülü bir zincir kullanarak çıkıntıdan dışarı sallanmalıdır.

Nishi no Nozoki

Batıdan gelen aşağı yukarı 60 metre yükseklikte dik bir uçurumdur. Acemiler, hatalarını kabul etmeye ve sosyal ve dini yasaları takip etmeye söz vermeye mecbur bırakıldıkları uçurumun tepesinde önde tutulurlar.

Byodo Iwa

Eşitlik Kayası yalnızca özel istek üzerine mevcuttur. Derin bir uçuruma bakan bir kaya kulesidir. Duvardan birkaç çıkıntı, bireylerin diğer tarafa geçmesine izin verir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caynizm</span> Hindistan kökenli antik bir din

Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı (श्रमण) - bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhanî özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim Jainlerin mokşa, Keval Gnan veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

Mişnah/Mişna, Yahudilik'in medenî ve ceza hukuku olan Talmud'un ilk bölümüdür. Sözlü kanunlar ilk olarak Haham Yehuda HaNasi tarafından derlenmiş ve Mişna (משנה) adı verilmiştir. Mişna İbranice Şana kökünden gelir bu tekrarlayarak belleme anlamındadır. Mişnalar İbranice kaleme alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Başörtüsü</span> başa örtülen bez

Başörtüsü, başı özellikle saçları yıpratıcı dış etkenlerden korumak, örtünmeyi sağlamak, tanınmamak için kullanılan, başın üst kısmının çoğunu ya da tamamını kaplayan bir çeşit örtü ve giysi.

<span class="mw-page-title-main">Kabuki</span> Japon halk tiyatrosu türü

Kabuki, bir Japon halk tiyatrosu türüdür. On yedinci yüzyılın başlarında doğmuştur. Bu oyunun ilk temellerini aralarına güldürücü skeçler eklenen dans ve pandomim temsilleri oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fuji Dağı</span> Japonyada bulunan bir dağ

Fuji Dağı , Honshu adasında bulunan, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve II. Nebukadnezar yönetimindeki Babilliler tarafından Kudüs Kuşatması sonrası M.Ö. 587'de yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Yanan Dağlar</span>

Yanan Dağlar, Çin'in doğu Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Tanrı Dağlarının silsilesinde bir çorak, aşınmış, kırmızı kumtaşlı tepelerdir. Kumtaşları, başlıca kum tanesi büyüklüğünde minerallerden ya da kayaların parçalanarak ufalanmasından tortul kayaçlar oluşturmuştur.

<i>Narayama Türküsü</i> (film, 1983)

Narayama Türküsü 1983 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Narayama Bushiko (楢山節考) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Ballad of Narayama adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Okinoşima Adası</span>

Okinoşima Adası, Japonya'nın Kyūshū bölgesinde bulunan Fukuoka prefektörlüğünün Munakata şehrine bağlı bir ada. Okinoşima Adası, 0.7 kilometrekare alana sahiptir ve maksimum yüksekliği 799 ft 'dir. Ülkenin güneybatısında bulunan adaya, dinî ziyaret amaçlı olarak sadece erkekler alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

Kutsal yerler, dinlerin özel dini önem atfettiği yerlerdir. Bunlar genellikle hacılar tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Chōkai Dağı</span>

Chōkai Dağı, Japonya'nın Tōhoku bölgesinin batısında bulunan bir stratovolkandır. Dağ, Akita ve Yamagata prefektörlüklerinin arasında yer almakta olup Chōkai Yarı Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shugendō</span>

Shugendō, Japonya'nın Nara Dönemi'nde ortaya çıkan, 7. yüzyılda yerel halk dini uygulamalarından, Şinto dağ ibadetinden ve Budizm'den alınan inançlar, felsefeler, doktrinler ve ritüel sistemlerin birleşiminden gelişen bir münzevi uygulamalar bütünüdür. Shugendō'nun nihai amacı, uygulayıcıların doğaüstü güç bulmaları ve dik dağ sıralarında yürürken dini eğitim vererek kendilerini ve kitleleri kurtarmalarıdır. Uygulayıcılara Shugenja (修験者) veya Yamabushi denmektedir. Shugenja'nın uygulandığı dağlar Japonya'nın her yerinde bulunur ve Hakkyō Dağı ve Ōmine Dağı gibi Ōmine Dağları'nın çeşitli dağlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osore Dağı</span>

Osore Dağı, Japonya'nın Aomori prefektörlüğünde bulunan bir yanardağdır. Dağ, Shimokita Yarımadası'nda yer almakta olup Budist tapınağı ve hac yeri olması nedeniyle kutsal bir dağ olarak kabul edilmektedir.