İçeriğe atla

İzzettin Ökte

İzzettin Ökte (d. 1910, İstanbul - ö. 26 Mayıs 1991, Çınarcık), Türk tanbur sanatçısı.

Babası ûdî Nail Ökte'dir. Kendi kendini yetiştirdi. Genç yaşta Cumhurbaşkanlığı Fasıl Heyeti'ne öğretmen oldu. Ardından yeni kurulan Ankara Radyosu'na tanbûrî olarak girdi. (Daha sonra İ. T.Ü. Devlet Konservatuvarı'na dönüşecek olan) İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda görev yaptı. Münir Nurettin Selçuk'a da konserlerinde eşlik etti.

Tanbûrî Cemil Bey'den sonra 20. yüzyılın en önemli ve üslûp sahibi tanbûrîlerinden biriydi. Tanburu daima 43 perdeli olarak çaldı ve tok bir ses elde etmek için mızrabı biraz kalınlaştırdı. Aynı ustalıkla çaldığı yaylı tanburda da ilk kez alt telleri birleştirdi ve viyolonsel benzeri bir ses elde etti. Ercüment Batanay ve kendi öğrencisi Sadun Aksüt en çok etkilediği tanbûrîlerdir.

Geçirdiği felç dolayısıyla hayatının son on yılını tanbur çalamayacak derecede hasta olarak tamamladı. Yaptığı taksim kayıtları Nevzat Atlığ ve Sadun Aksüt tarafından toplanarak iki CD hâlinde yayınlandı. Tanınmış neyzenlerden Burhanettin Ökte (1904-1973) ağabeyidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

<span class="mw-page-title-main">Tambur</span>

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Yaşar</span> Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi (1930-2017)

Necdet Yaşar,. Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Pınar</span> Türk besteci (1902-1960)

Selahattin Pınar, klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

Tanburi Ali Efendi, 19. yüzyılın en önemli Klasik Türk müziği bestekârlarından, tanbur virtüözü, Tanburi Cemil Bey'in öğretmenlerinden.

<span class="mw-page-title-main">Yaylı tambur</span>

Yaylı tambur, yayla çalınan bir tambur türüdür. Yaklaşık bir asırlık bir geçmişi vardır. Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiş ve daha sonraki yıllarda Ercüment Batanay ve Fahrettin Çimenli tarafından geliştirilerek bugünkü hâline getirilmiştir.

Kadı Fuat Efendi, Tanbur virtüözü ve bestekâr. Refik Fersan ile birlikte Tanburi Cemil Bey'in en önde gelen iki öğrencisinden biridir. 1890'da İstanbul'da doğdu. Ortaöğreniminden sonra medresede okuyup ilmiye sınıfına ayrıldı. Şeyhülislamlıkta görev yaptığı için 'Kadı Fuat Efendi' olarak tanındı. Tanbur, klasik kemençe ve lavta çalmasını Cemil Bey'den öğrendi ve ona yakın bir virtüöziteye erişti. Cemil Bey'in oğlu Mesut Cemil birkaç kemençe dersi dışında sağlığında babasından ders almamıştı. Cemil Beyin ölümünden sonra Mesut'u yetiştiren ve babasının mızrabın kalın ucunu kullandığı tanbur tekniğini ona aktaran Fuat Efendi'dir. Yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak 1920 yılında öldü. Vasiyeti üzere Merkezefendi Mezarlığı'na, üstadı Cemil Bey'in kabrine defnedildi. Hicazkâr sirtosu meşhurdur.

Benli Hasan Ağa, 17. yüzyılda yaşamış Klasik Türk müziği bestekârı. Darb-ı fetih usulünde bestelenen peşrev-saz semaisi bûselik makamının Klasik Türk müziğinde bilinen ilk temsilcisidir.

Refik Şemseddin Fersan, Türk sanat müziği bestecisi, tanbur sanatçısı ve şarkı sözü yazarı.

Tanburi İsak Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü tanburisi ve bestecisidir.

<i>Ey Şûh-i Sertab</i> Sertab Erenerin stüdyo albümü

Ey Şûh-i Sertab, Sertab Erener'in dokuzuncu stüdyo albümü. Türk Sanat Müziği şarkılarından oluşur. Erener kendisine de Sertab ismini veren babasına ithafen hazırladığı albümde 15 klasik eseri seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suphi Ezgi</span> Türk müzikolog ve besteci

Mehmet Suphi Ezgi, Türk hekim, müzik bilimci ve besteci. Ezgi, Türk musikisinin ses sistemini bilimsel bir temele dayandırmaya çalışmış ilk kuramcılardan birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kemali Aksüt</span> Türk bürokrat

Ali Kemali Aksüt, Türk bürokrattır.

Rıdvan Aytan, Klasik Türk müziği bestekârı ve sanat eğitmeni. Dönemin İstanbul Radyosu Udi sanatçı Sayın Rıdvan Aytan günümüzde adı verilen Kadıköy Musiki Derneği'nin kurucusu ve yöneticisidir. Sanatçı Bülent Ersoy'a hocalık yapmıştır.

Faize Ergin Türk sanat müziği bestecisi, tamburi.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

Laika Karabey, Geleneksel Türk müziği yorumcusu, bestecisi, tanburi, İleri Türk Müziği Konservatuvarı'nın kurucularından, eğitimci.

Özer Özel, klasik Türk müziği ve halk müziği sanatçısı, tanburi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevliliğine devam etmektedir.

Yusuf Sadun Aksüt,, Türk bestekâr ve tamburi.