İçeriğe atla

İzzet Gönenç

İzzet Gönenç
Doğum1914
Malatya
Ölüm10 Ağustos 2009 (95 yaşında)
VatandaşlıkTürkiye Türkiye
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarYüksek Mühendis Mektebi
İstanbul Teknik Üniversitesi

İzzet Gönenç (1914, Malatya - 10 Ağustos 2009), Türk akademisyen.

1930 yılında İstanbul'da bulunan Makina-Motor-Elektrik Özel Okuluna girdi. Burada iki yıllık bir eğitimden sonra teknisyen olarak mezun oldu ve atölyelerde, gemilerde ve küçük santrallerde çalışmaya başladı. 1933-1936 yılları arasında İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenimine devam etti.

1936'da Yüksek Mühendis Mektebi'ne girdi ve öğrenimine devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya'ya gönderildi. Almanya'da Dresden Yüksek Mühendis Okulu'nda öğrenimini bitirdikten sonra doktora tezine başladı ve iki yıl içinde tamamladı. Tez sınavına birkaç gün kala 13 Şubat 1945 Salı günü akşamı Dresden Şehri II. Dünya Savaşı'nın en büyük hava bombardımanına maruz kaldı. Şehrin büyük bir kısmı ve bu arada Yüksek Mühendis Okulu binaları tahrip oldu. Şehir tahliye edildi. Bu koşullar altında doktora sınavının yapılması mümkün olmadı. Daha sonra Türkiye ile Almanya arasında mübadele anlaşması gereğince 1945 yılı Mart'ında İsveç'in Göteborg şehrinde Drotningholm adlı Kızılhaç gemisi ile Türk öğrencileri ve vatandaşları ile birlikte maceralı bir yolculuktan sonra yurda döndü.

1945 yılında İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nde asistan olarak göreve başladı. 1949 yılında Taşkışla Binası'nda geçici olarak Yüksek Gerilim Laboratuvarı'nın kurulmasını sağladı. 1951 yılında Doçent, 1960 yılında Profesör oldu.

1964 yılında Yüksek Gerilim Tekniği Kürsüsü'nün başkanlığına geldi. 1965-1967 ve 1967-1968 yıllarında olmak üzere iki önem dekanlık görevinde bulundu. 1961 yılında Yüksek Gerilim Laboratuvarı'nın kurulması ile ilgili plan ve proje çalışmalarına başladı. Yaklaşık 15 yıl süren çalışmalardan sonra laboratuvarın kurulmasını 1978 yılında tamamladı.

1983 yılında emekli oldu.

Önce gelen:
Bedri Karafakıoğlu
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi dekanı
1965-1968
Sonra gelen:
Adnan Ataman

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Külünk</span>

Ali Fuat Külünk,, Erzincanlı elektrik mühendisi.

Burhanettin Sezerar, Türk elektrik mühendisi

<span class="mw-page-title-main">James Tobin</span> Amerikalı ekonomist (1918 – 2002)

James Tobin, Amerikalı iktisatçı.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Adnan Ataman,, Türk akademisyen.

Hilmi İleri,, Türk mühendis, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kapçak</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Mehmet Kapçak, Türk ressam ve sanat eğitimcisidir.

Mithat Enç, Türk Doçent Doktor ve pedagogdur

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 600 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 6 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve bir uzman bulunmaktadır. Ayrıca 20 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir.

Ali Yaramancı, Türk asker, mühendis ve bilim insanı. Türkiye'nin ilk jeofizik profesörü ve ilk jeofizik mühendisi Alb. Prof. Dr. Müh. Ali Yaramancı II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa'da eğitim görmüş, sonrasında İstanbul Üniversitesi'nde akademisyenlik yapmış, albayken TSK'den istifa ederek ayrılmıştır. Fransızca, İngilizce, Almanca olmak üzere üç yabancı dil bilmekteydi. 1999'da doğum yeri Kemerhisar'da Prof. Dr. Ali Yaramancı Lisesi'ni yaptırmıştır.

Ahmet Akhunlar, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kemal Yiğitoğlu</span>

Ali Kemal Yiğitoğlu, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kalpana Chawla</span> Amerikalı astronot

Kalpana Chawla Hint asıllı Amerikan astronot. Uzaya çıkan Hint asıllı ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

Ahmet Bahçivan Türk siyasetçi, yüksek mühendis, sanayici ve iş insanı. 1994-2004 yılları arasında Şanlıurfa belediye başkanlığı yapmıştır.