İçeriğe atla

İzzeddin Kalesi

Koordinatlar: 35°28′10″K 24°08′59″D / 35.46944°K 24.14972°D / 35.46944; 24.14972
İzzeddin Kalesi
YunancaΦρούριο Ιτζεδδίν
Arka planda Suda Körfezi ile kalenin fotoğrafı
Harita
Genel bilgiler
DurumGünümüzde kullanılmaktadır
TürKale
KonumHanya kentinin 15 kilometre doğusunda, Kalami’nin Suda Körfezi'ne bakan kıyısında
ŞehirHanya
Ülke Yunanistan
Koordinatlar35°28′10″K 24°08′59″D / 35.46944°K 24.14972°D / 35.46944; 24.14972
Adını aldığıSultan Abdülaziz'in en büyük oğlu Yusuf İzzeddin Efendi'den almıştır.
Tamamlanma1872 (151 yıl önce) (1872)
İşletmeciYunanistan Deniz Kuvvetleri

İzzeddin Kalesi (Yunanca: Φρούριο Ιτζεδδίν), Girit'te Hanya kentinin 15 kilometre doğusunda, Kalami’nin Suda Körfezi'ne bakan kıyısında bir Osmanlı kalesi. 20. yüzyıl Yunanistan'ında siyasi mahkûmlar için hapishane olarak kullanılmıştır.

Kale, adanın o zamanki Osmanlı valisi Rauf Paşa tarafından Girit İsyanı sonrası 1872 yılında inşa edilmiş ve adını Sultan Abdülaziz'in en büyük oğlu Yusuf İzzeddin Efendi'den almıştır. Kale, Suda adasındaki eski Venedik kalesi ile birlikte, o zamanlar sahip olduğu Paris Topu ile bütün körfeze hakimdi.

İzzeddin Kalesi

Girit Devleti (1898-1913) döneminde de hapishane olarak kullanılmış, ardından ada Yunan egemenliğine geçtiğinde 1950'ye değin bu şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Özellikle Theodoros Pangalos'un diktatörlüğü (1925–26) ve Yunan İç Savaşı sırasında siyasi mahkûmlar için bir hapishane olarak ün salmıştır. Sakinleri arasında 1903'te Eleftherios Venizelos ve 1926-28'de görevden alınan diktatör Theodoros Pangalos da vardır. 1950'den sonra Yunanistan Deniz Kuvvetleri yetkisi altına girmiştir. Girit deniz üssüne ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde korunan bir alan ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bir yerdir.

Pantelis Vulgaris’in “Taştan Yıllar” (1985) ve “Son Not” (2017) adlı filmlerinin bazı bölümleri ve Theo Angelopoulos’un 1972’de çektiği ve Albaylar Cuntası dönemi sansüründen ustaca geçirdiği “1936 Günleri” filmi de bu kalede çekilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanya</span>

Hanya, Girit'in ikinci büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan Hanya ilinin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Eleftherios Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1864-1936; hd. 1910-1915 & 1917-1920 & 1924 & 1928-1933)

Elefterios Venizelos, Yunanistan'ın eski başbakanı, Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Navarin Kalesi</span>

Eski Navarin Kalesi, Yunanistan'daki Mora Yarımadası'nın batı kıyısında Pilos'ta yer alan bir kaledir. Navarin Deniz Savaşı bu kalenin açıklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sakız Adası</span> Yunanistana bağlı ada

Sakız Adası, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan bir adasıdır. Ülkenin Kuzey Ege bölgesine bağlı olan ada, Türkiye'den Sakız Boğazı ile ayrılır. Sakız ağaçları ve bu ağaçlardan elde edilen damla sakızı ile ünlüdür. Turistik yerleri arasında Orta Çağ köyleri ve 11. yüzyıldan kalma Nea Moni Manastırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kalesi</span>

Girne Kalesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bulunan, 7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan tarihi</span>

Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar. MÖ 3200 civarında bölgeye yeni gelenler birlikte zamanla Yunancaya dönüşen bir Hint-Avrupa dili getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Grabusa</span>

Garabusa, Granbosa veya Kırambosa, Yunanistan'a bağlı Girit'in kuzeybatısında bulunan bir Venedik kale adası. Osmanlı hakimiyetindeyken de, Giritli isyancıların ve korsanların yatağı olmuştur. Adada üç önemli kale bulunmaktadır.

Mora Seferi, 1714-1718 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

Petros Voulgaris 1945'te kısa bir süre Yunanistan başbakanı olarak görev yapan bir Yunan Amiraliydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Otoneos</span> Yunan general

Aleksandros Otoneos, kısa sürede Yunanistan'ın Başbakan Yardımcılığına getirilen seçkin bir Yunan generali idi ve 1933'te gerçekleştirilen darbe darbesi sırasında acil durum hükûmetinde başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İleryoz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İleryoz veya İleriye, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Suda (ada)</span>

Suda, Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in kuzeybatısında Suda Körfezi üzerinde Leon adasının hemen yanında yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Hanya belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Pangalos</span> Yunan komutan ve siyasetçi (1878-1952)

Teodoros Pangalos, Yunan asker ve siyasetçi. Seçkin bir personel memuru ve ateşli bir Venizelist ve antimonarşist olan Pangalos, Eylül 1922 isyanında Kral I. Konstantin'in tahtından indirilmesinde ve İkinci Yunan Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamıştır. Haziran 1925'te Pangalos kan dökülmeksizin bir darbe yaptı ve iktidar varsayımı kendisine Başbakan adını veren Ulusal Meclis tarafından tanındı. Yunanistan'ı Ağustos 1926'da devrilmesine dek yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hanya Kuşatması (1645)</span>

Hanya Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Resmo Kuşatması</span>

Resmo Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Rio Kalesi</span> Yunanistandaki bir kale

Rio Kalesi veya tarihsel olarak karşısındaki Antirrio'da bulunan Rumeli Kalesi'ne atfen bilindiği şekliyle Mora Kalesi, Yunanistan'ın Ahaya bölgesindeki Rio yarımadasının kuzey ucunda, Korint Körfezi'nin girişinde yer almaktadır. Rio-Antirio Köprüsü yanında bulunan kalenin iki tarafında da yerel feribot iskeleleri bulunmaktadır. Günümüzde kale, konserlerle beraber çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmakta ve turistik bir cazibe merkezi olarak ilgi görmektedir.