İçeriğe atla

İzmirim Kart

İzmirim Kart
Çıkış tarihi1 Haziran 2015
Teknoloji
  • Mifare PLUS S 2K
YükleniciPayCore
Yöneticiİzmir Büyükşehir Belediyesi
Para birimiTürk lirası (en az ₺1, en fazla ₺300)
Geçerlilik
Satış noktası
  • Banliyö, Metro, Vapur iskelelerindeki kart yükleme ve satın alma gişeleri
  • İzmirim Kart satış kulübeleri
  • Büfe, gazete bayii ve market
  • İzmirim Kart dolum cihazları (TVM)
Diğer biçimleri
İnternet sitesiizmirimkart.com.tr

İzmirim Kart, İzmir'de toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, banliyö, vapur, tramvay, teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bisim, buz pisti, akıllı tuvaletler ve otopark işletmeciliğinde hizmet vermektedir.[1]

Anonim (tam) İzmirim Kart

Çeşitleri

Tam Kart

Banliyö ve Metro İstasyonlarındaki veznelerden, büfe ve marketlerden temin edilen kişiselleştirilmemiş karttır. (Bu karta sahip kişilerden, ilk biniş ücreti olarak, 17,50₺ kesilir ve 90 dakika içerisinde yaptığı tüm aktarmalar ücretsizdir.[2]

Kişiselleştirilmiş İndirimli Kart

60 yaş ve üzeri kişilerin, öğrenci ve öğretmenlerin durumunu belirtecek belgeleri (Öğrencilerin öğrencilik bilgileri MEB veya YÖK sistemine kayıtlıysa bu kişilerin yanında öğrenci belgesi getirmesine gerek yoktur) ile birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü Elektronik Kartlar Şube Müdürlüğüne başvurarak edinilebilir. (Bu karta sahip kişiler, 120 dk. aktarma sisteminden aktarma sınırlaması bulunmaksızın ücretsiz faydalanabilmektedir.)[3]

Diğer Kartlar

Kamu çalışanı, basın muhabiri, er ve erbaşlar, çocuğu bulunan ailelerin (0-60 ay) arası çocuğu bulunup, sosyal yardım alan aileler) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı personelin kullanabildiği kart türleridir. (Bu kartların bazısında ücret tarifesi ücretsiz olup bazısında ise indirimlidir.)

Bilet 35

İstasyonlardaki veznelerden, market ve büfelerden alabileceğiniz 2,3,5,10 binişlik kullan-at tipi bilettir.

(Biletin geçerlilik süresi ilk kullanımdan itibaren 35 gündür, bu bilette aktarma hakkı bulunmamaktadır.)[4]

Halk Taşıt Uygulaması

Sabah 05.00 - 07.00 ve akşam 19.00 - 20.00 saatleri arasında, aktarma ve ücret tarifesinin %50 indirimli kullanıldığı sistemdir.[5]

Gittiğin Kadar Öde - Artı Para Uygulaması

İZBAN ve İZTAŞIT'a bağlı bütün hatlarda, ESHOT'ta ise bazı hatlarda bulunan sisteme göre, kart validatöre ilk basıldığında, karttan belli bir miktar ücret kesilir ve kart bloke edilir. İniş yapıldığı takdirde karttaki bloke çıkış validatörleri aracılığıyla kaldırılarak gidilen mesafe hesaplanır ve kalan bakiye karta iade edilir.[6]

Temassız Ödeme

Gittiğin Kadar Öde uygulamasının geçerli olmadığı; ESHOT ve İZULAŞ bünyesindeki otobüslere, ek olarak İzmir Metrosu, İzmir Tramvayı ve İZDENİZ'de bulunan turnikelerden, Visa ve Mastercard destekli banka veya kredi kartınız ile; aktarma hakkı bulunmaksızın, tam kart ücreti kesilerek ulaşım yapılabilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "İzmirim Kart'ta yeni dönem". Hürriyet. 19 Temmuz 2016. 4 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  2. ^ "İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Fiyat Tarifesi". İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Aktarmalı Ulaşım". []
  4. ^ "İZMİRİM KART VE BİLET 35". [İzmir Büyükşehir Belediyesi]. [ESHOT Genel Müdürlüğü]. 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022. 
  5. ^ "Halk Taşıtta Saat Değişikliği Kabul Edildi". Gizem TABAN. Papirüs Basın Yayın Gazetecilik Şirketi. 8 Temmuz 2019. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022. 
  6. ^ DHA. "Otobüste Gittiğin kadar öde dönemi başlıyor". Hürriyet. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  7. ^ "Sıkça Sorulan Sorular". İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kentkart, 1998 yılında Ahmet Emir Basmacı ve Mazhar Umur Basmacı kardeşler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de İzmir'deki AR-GE Merkezi'nin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana, Hatay, Ordu ve Muğla gibi şehirlerde bölge müdürlükleri ve ofisleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Ankaray</span> Ankarada hizmet veren hafif raylı sistem

Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ESHOT</span> İzmirde faaliyet gösteren bir ulaşım işletmesi

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] ESHOT Genel Müdürlüğü ya da kısaca ESHOT, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüs işletmesinin adıdır.

BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.

<span class="mw-page-title-main">İZULAŞ</span>

İZULAŞ, tam adıyla İzmir Ulaşım Hizmetleri Makine Sanayi A.Ş., İzmir'de otobüsle kent içi toplu taşımacılık hizmeti veren ve Balçova Teleferiği ile bisiklet paylaşım sistemi Bisim'in işletmeciliğini yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı özel şirkettir. Şirketin işlettiği tüm hizmetler Elektronik Ücret Toplama Sistemi'ne dahil olup bu hizmetlerde İzmirim Kart kullanılmaktadır. Bisim işletmeciliğinde İzmirim Kart kullanılabilmesi için üye hizmet bürolarından aktivasyon işlemi yaptırılması gerekmektedir. Şirket, Nisan 2020 itibarıyla filosuna katılan 16 adet TEMSA Avenue araçla birlikte, 306 araç ile kent için toplu taşımacılık hizmetini sürdürmektedir.

İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Çankaya Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Konak (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Konak Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Sanayi Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Bölge (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Bölge Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Evka 3 (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Evka 3 Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 30 Mart 2012'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Fahrettin Altay Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 27 Temmuz 2014'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

Ankara'da ulaşım, şehir içi ulaşım ve şehirlerarası ulaşım olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Şehir içi ulaşımlar metro, hafif raylı sistem, otobüs, teleferik ve banliyö gibi toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilebilirken; şehirlerarası ulaşımda ise havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan yararlanılmaktadır. Toplu ulaşımda ücret tahsilatı AnkaraKart ile yapılır.

İzmir Kentkart, Kentkart projesinin bir parçası olarak İzmir'deki toplu ulaşım araçlarında eskiden ödeme için kullanılan yakınlık tipi bir akıllı karttır. Türkiye'nin şehir içi ilk ulaşım kartıdır.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

BursaKart, Türkiye'nin Bursa ilinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, tramvay ve Soğanlı Hayvanat Bahçesi'nde geçerlidir. Web sitesi üzerinden online dolum, online vizeleme, bakiye sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca mobil uygulaması da vardır.