İçeriğe atla

İzmir nostaljik tramvayı

Cumhuriyet Meydanı - Alsancak Limanı Nostaljik Tramvay Hattı
Genel bilgiler
DurumKapatıldı
Sahibiİzmir Büyükşehir Belediyesi
Yerİzmir, Türkiye
İlk - Son durak
  • Alsancak Limanı
  • Cumhuriyet Meydanı
İstasyonlar4
Sefer sıklığı30 dakika
Hizmet
TürüNostaljik tramvay
Sistemİzmir nostaljik tramvayı
Tren sayısı3
İşletmeci(ler)İzmir Metro A.Ş.
Tarihçe
Açılış9 Eylül 2020
Kapanış28 Mayıs 2024
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu1,66 km (1,03 mi)

Cumhuriyet Meydanı - Alsancak Limanı Nostaljik Tramvay Hattı, İzmir'de yer alan ulaşım hatlarından birisiydi. Nostaljik tramvay görünümlü lastik tekerlekli araçların çalıştığı hatta ray döşenmemiştir.[1] 1.660 metre uzunluğundaki hatta çalışan araçlar Alsancak Limanı'ndan başlayarak özel yolunda bir süre ilerlemekte ve son durak olan Cumhuriyet Meydanı'na gelmekteydi. Tramvay genellikle turistik amaç için kullanılmaktaydı. Hatta 4 istasyon bulunmaktaydı. Hat, haftanın her günü 10:00 - 21:00 saatleri arasında ve 30 dakikada bir sıklıkla çalışmaktaydı.[2][3]

Kordon'a nostaljik tramvay hattı yapılacağı Temmuz 2020'de duyurulmuştu.[2] Hat 9 Eylül 2020'de hizmete girdi.[1] Üç adet elektrikli ve lastik tekerlekli araçla hizmet vermekteydi.[1] İki yönünde de sürücü kabini bulunan araçlar 28 koltuklu ve tek vagonluydu.[1] Hat 28 Mayıs 2024'te kullanımdan kaldırıldı.[4]

İstasyonlar

Sıra İstasyon İlçe Aktarma Notlar
1 Alsancak LimanıKonakİzmir Limanı
2 Alsancak İskeleAlsancak Vapur İskelesi
3 Gündoğdu Meydanı İzmir Atatürk MüzesiGündoğdu Meydanı・Kordon Orduevi
4 Cumhuriyet MeydanıPasaport Vapur İskelesiİzmir Ticaret OdasıCumhuriyet Meydanı

İşletmeci bilgileri

'Boyoz' isimli bir nostaljik tramvay
  • İşletmeci: İzmir Metro A.Ş.[5]
  • Hizmete giriş tarihi: 9 Eylül 2020[6]
  • Hat uzunluğu: 1.660 metre[6]
  • İstasyon sayısı: 4[3]
  • Vagon sayısı: 3[6]
  • Oturma kapasitesi: 28 kişi[5]
  • İşletme saatleri: 10.00-21.00[3]
  • Sefer sıklığı: 30 dakikada bir[3]
  • Hizmetten çıkış tarihi: 28 Mayıs 2024[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "İzmir'in ilk nostaljik tramvayı 9 Eylül'de sefere başlıyor". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 7 Eylül 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Kordon'a nostaljik tramvay geliyor". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 24 Temmuz 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  3. ^ a b c d "Cumhuriyet Meydanı-Alsancak Liman Nostaljik Tramvay Hattı". Moovit App Global Ltd. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  4. ^ a b "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 'nostaljik tramvay' hamlesi". Son Mühür. 2 Haziran 2024. 16 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 
  5. ^ a b "Halktan nostaljik tramvaya tam destek". Tram İzmir. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  6. ^ a b c "İzmir'de 'nostaljik tramvay' seferlerine başlandı". Birgün Ege. Birgün Yayıncılık ve İletişim Ticaret A.Ş. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T2 Tramvay Hattı veya Konak Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12,8 kilometre (8,0 mi) uzunluğundaki 19 istasyonlu tramvay hattıdır. 24 Mart 2018'de hizmete giren hattın ilk istasyonu Fahrettin Altay, son istasyonu ise Halkapınar'dır. Hat üzerindeki yolculuk yaklaşık 41 dakika sürmektedir. Tramvay hattında 21 araç hizmet vermektedir. 21 aracın hizmet verdiği T2 hattında günlük yaklaşık 92.000 yolcu taşınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">T5 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T5 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Eminönü son istasyonu ise Alibeyköy Cep Otogarı olan ve 14 istasyondan oluşan 10,1 km uzunluğundaki tramvay hattıdır. Eminönü'nden başlayan hat Haliç'in batı kıyısı boyunca Silahtarağa'ya kadar devam eder ve buradan itibaren Alibey Deresi'ne paralel şekilde giderek Alibeyköy Cep Otogarı'nda son bulur.

<span class="mw-page-title-main">Kordon (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede kordon boyu

Kordon, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir cadde ve kordon boyudur. Geçmişi 1850'li yıllara uzanır. Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsar. 1997'de Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı sırasında altı şeritli kara yolu yapılması amacıyla deniz 150 metre dolduruldu. 1999'da sit alanı ilan edilen Kordon'daki dolgu çalışmaları mahkeme kararıyla durduruldu. Aynı yıl belediye başkanı seçilen Ahmet Piriştina döneminde kıyı dolgusu yeşil alan olarak düzenlendi ve 15 Haziran 2000'de halka açıldı. Doldurulan alana ayrıca Gündoğdu Meydanı ve Alsancak Vapur İskelesi inşa edildi. Eylül 2020'de Kordon'da nostaljik tramvay hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

Moda Caddesi Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 1 Kasım 2003'te hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde Cem Sokak üzerinde yer almaktadır.

Mühürdar Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 1 Kasım 2003'te hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde Mühürdar Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Rızapaşa Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 25 Ocak 2021'de hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde Rıza Paşa Sokağı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Gar (İzmir Tramvayı)</span> İzmir tramvayı istasyonu

Alsancak Gar Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Umurbey Mahallesi'nde Liman Caddesi üzerinde, İzmir Alsancak Garı'nın karşısında yer almaktadır.

Eski Havaalanı Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı ve T3 Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Çiğli'nin Yenimahalle Mahallesi'nde yer almaktadır.

Ata Sanayi Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı ve T3 Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Çiğli'nin Küçükçiğli Mahallesi'nde yer almaktadır.

Evka 5 Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı ve T3 Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Çiğli'nin Balatçık Mahallesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Stadyumu (İzmir Tramvayı)</span> tramvay durağı

Alsancak Stadyumu Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Umurbey Mahallesi'nde Şehitler Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Havagazı Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Umurbey Mahallesi'nde Liman Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Nihat Karakartal Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı ve T3 Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Çiğli'nin Atatürk OSB Mahallesi'nde yer almaktadır.

Kemal Baysak Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı ve T3 Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Çiğli'nin Atatürk OSB Mahallesi'nde yer almaktadır.