İçeriğe atla

İzmir Serbest Bölgesi

İzmir Serbest Bölgesi

İzmir Serbest Bölgesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir serbest bölgedir. Menemen ilçesinde bulunan bölge, 12 Mart 1998'de faaliyete geçti.[1] Ege Serbest Bölgesi'nin ardından ildeki ikinci serbest bölgesidir.[1] 2011'den önceki adı Menemen Deri Serbest Bölgesi idi.[2][3] 1,6 km2 alan üzerine kurulu olan İzmir Serbest Bölgesi'nde deri üretimi ve ticareti ağırlıklı sektördür.[4][5] 2017'de bölgenin ticaret hacmi $351 milyon olarak gerçekleşti.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "SERBEST BÖLGELER VE EGE SERBEST BÖLGESİ: BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ | HAVA | Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ "Menemen Deri Serbest Bölgesi, 'izmir Serbest Bölgesi' Oldu - Haberler". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  3. ^ "İDESBAŞ'ın ismi değişti - Ekonomi Haberleri". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  4. ^ "Hakkımızda | İzbaş İzmir Serbest Bölgesi". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  5. ^ "İzmir Serbest Bölgesi'nden çevreci yatırım atağı | Gündem haberleri". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  6. ^ "İzmir'in gururu İZBAŞ". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aliağa</span> İzmirin ilçesi

Aliağa, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Bergama, güneyinde Foça ve Menemen ilçeleri, doğusunda Manisa ili, batısında Ege Denizi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir</span> İzmir ilinin merkezi olan şehir

İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin coğrafi bölgeleri</span> Türkiyenin fiziksel coğrafya esas alınarak belirlenmiş 7 coğrafi bölgesi

Türkiye'nin coğrafi bölgeleri, 6 Haziran-21 Haziran 1941 tarihleri arasında Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi tarafından belirlenmiştir. Kongre ilk, orta ve lise müfredat programları ile okul kitapları, coğrafya terimleri ve coğrafi isimlerin yazılması, Türkiye Coğrafyası'nın ana hatları ve yerlerin adlandırılması üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla toplanmıştı. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, iklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterler dikkate alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlenmiştir. İdari sınırları baz alan Türkiye'nin İBBS'si ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çiğli</span> İzmirin ilçesi

Çiğli, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka ilçeleri, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır.

57. Topçu Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı topçu sınıfı askerî birliktir.

Veli Aksoy, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">KOSBİ</span>

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ya da kısa adıyla KOSBİ, 1300 Hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biridir.

KOSBİ'nin önemli merkezlere uzaklığı:

<span class="mw-page-title-main">Menemen Tren İstasyonu</span> Menemen, İzmirde bir tren istasyonu

Menemen Tren İstasyonu, İzmir'in Menemen ilçesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

Egekent Tren İstasyonu, İzmir'in Çiğli ilçesi Balatçık mahallesinde yer alan TCDD'ye ait bir tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ata Sanayi Tren İstasyonu</span> Çiğli, İzmirde bir tren istasyonu

Ata Sanayi Tren İstasyonu, İzmir'in Çiğli ilçesi Yenimahalle mahallesinde yer alan TCDD'ye ait bir tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Salhane Tren İstasyonu</span> Bayraklı, İzmirde bir tren istasyonu

Salhane Tren İstasyonu, İzmir'in Bayraklı ilçesi Adalet Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Aliağa Tren İstasyonu</span> Aliağa, İzmirde bir tren istasyonu

Aliağa Tren İstasyonu, İzmir'in Aliağa ilçesi Siteler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mavişehir Tren İstasyonu</span> Çiğli, İzmirde bir tren istasyonu

Mavişehir Tren İstasyonu, İzmir'in Çiğli ilçesi Ataşehir Mahallesi'nde 6305/2. Sokak ve Flamingo Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TCDD 3. Bölge</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, merkezi İzmir'deki Alsancak Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Deltası</span> İzmir, Türkiyede bir delta

Gediz Deltası, Gediz Nehri'nin İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında, İzmir Körfezi'nin doğusundan Ege Denizi'ne döküldüğü yerde oluşturduğu deltadır. Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan delta, Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak koruma altına alınmıştır. Alanda yoğun tarım ve hayvancılık faaliyeetleri yapılmakta, sanayi tesisleri, kentsel ve kırsal yerleşimler bulunmaktadır. Gediz Deltası ayrıca farklı statülerde doğal ve tarihi sit alanlarına sahiptir. Alandaki en önemli tehditler yapılaşma baskısı, avcılık, kirlilik ve kuraklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 33</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 33, diğer adıyla Kuzey Ege Otoyolu, İzmir'de yer alan bir otoyoldur. İzmir Çevre Yolu'nun bittiği Menemen'den başlamakta ve kuzeye doğru devam edip Bergama yakınlarında sona ermektedir. Gelecekte Soma üzerinden 'e bağlanacak.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ege Serbest Bölgesi</span>

Ege Serbest Bölgesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir serbest bölgedir. Gaziemir ilçesinde bulunan bölge, 14 Ağustos 1990'da faaliyete geçti. Mersin ve Antalya serbest bölgelerinin ardından ülkenin üçüncü, özel sektör tarafından kurulan ilk serbest bölgesidir. 10 Temmuz 1989'da kurulan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ), serbest bölgenin işletme sorumluluğuna 99 yıllığına sahiptir. 2,5 km2 alan üzerine kurulu olan Ege Serbest Bölgesi, ticaret hacmi bakımından ülkenin en büyük serbest bölgesidir. 12 Haziran 2000'de hizmete giren Uzay Kampı Türkiye, Ege Serbest Bölgesi içerisinde yer almaktadır.