Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..
Başpiskopos ya da Başepiskopos sözcüğü, Yunanca episkopos sözcüğünden gelir. Episkopos, epi (yukarıdan) ve -skopos (bakmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve "yukarıdan izleyen, gözeten" anlamlarına gelir.
Göttingen, Aşağı Saksonya eyaletinin güneyinde bulunan ve üniversitesi ile ünlü Almanya şehri. Üniversite ile şehir yapısal olarak da iç içedir.
Armagh, Kuzey İrlanda'da bulunan yerel idare bakımından "Armagh City and District" bölgesinin merkezi olan ve 1994'te Kraliçe beratıyla şehir statüsü kazanmış bir kent. Yerel idare reformları yapılmadan önce Armagh Kontluğu merkeziydi. 2011 Nüfus Sayımına göre yerel idare sınırları içinde 14.777 kişi yaşamaktadır ve böylece coğrafi görüşle büyükçe bir kasaba kadar nüfusu bulunmaktadır. Kuzey İrlanda'daki diğer şehirler ve İrlanda Cumhuriyeti'nde bulunan şehirler arasında en küçüğüdür; Birleşik Krallık şehir statüsü taşıyan yerleşkeler arasında ise St Davids ve Bangor'dan sonra üçüncü küçük şehir statülü yerleşkedir.
Göztepe, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batıdaki sahil şeridinde yer alan mahalle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve İnönü Caddesi arasında yer alan sokakları içerir. İnönü Caddesi mahallenin Karabağlar ilçesiyle sınırını oluşturur. Mithatpaşa Caddesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na paralel olarak mahalleyi kat eder.
Papa XI. Pius, asıl adı Ambrogio Damiano Achille Ratti, 6 Şubat 1922–10 Şubat 1939 tarihleri arasında papa idi.
Doğu - Batı Kiliselerinin Ayrılması, Doğu (Bizans/Ortodoks) ve Batı (Roma/Katolik) kiliselerinin birbirinden ayrılmasını ifade eden bir kavramdır.
Narbonne Katedrali, Fransa'nın Languedoc-Roussillon bölgesine bağlı Aude ilinin idarî merkezi Narbonne'da bulunan Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı katedrali. Aynı zamanda Fransa'nın ulusal tarihî anıtı dır.
Milano ili, kuzey batı İtalya'nın Lombardiya bölgesine bağlı, 1.575 km² yüzölçümüne sahip ve 134 beldesi ile 3.135.769 nüfuslu bir ildir. Merkez şehri Lombardiya bölgesinin de başkenti olan ve ille aynı adı taşıyan Milano'dur.
San Severo, güney İtalya'da Puglia Bölgesi'nde, Foggia iline bağlı ve Foggia şehrinin merkezinin 20 km kuzeybatısından bulunan bir kent ve bir komün. 1580'den beridir "Sehir " statüsüsünü taşımaktadır; tarihsel "Capitanata" ve "Contado di Molise" bölgelerinin merkezliğini yapmıştır ve eski bir Katolik Kilisesi başpiskoposluk merkezidir.
Türkiye Levantenleri terimi, özellikle Tanzimat sonrası ticaretle uğraşmak maksadıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun kıyı şehirlerine başta Fransızlar ve İtalyanlar olmak üzere yerleşen Avrupalıların soyundan gelip, günümüzde Türkiye'de yaşayan Levantenleri ifade eder. Türkiye'deki tahmini nüfusları bin civarındadır. Kültürel olarak en yoğun hissedildikleri yer olan İzmir dışında başta İstanbul ve Mersin olmak üzere kıyı şehirlerinde bulunurlar.
Aziz Yuhanna Katedrali veya Aziz Yuhanna Bazilikası, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Katolik katedralidir. İzmir Katolik Başpiskoposluğu'nun merkezidir. Adını on iki havariden biri olan Yuhanna'dan almaktadır.
Keldani Katolik Kilisesi Doğu Kilisesinden kopmuş olan ve Roma'ya bağlı olan Doğu kökenli kiliselerden bir tanesidir.
Sent Antuan Latin Katolik Kilisesi veya Aziz Antuan Katedrali, Mersin'de tarihî Roma Katolik kilisesidir. 1840 yılında Lübnanlı Hristiyanların Dürzüler tarafından katledilmelerinden dolayı Osmanlı dönemindeki Mersin'e Maruniler yerleşti. Kilisenin inşa etme kararı 1853'te verildi ve Mayıs 1854'te rahip Antonio Mersin'e yerleşti. 18 Eylül 1855 tarihinde Osmanlı padişahı Abdülmecid'in fermanı ile Mersin Katolik Kilisesi inşa edildi. Yanında bir Kapusenler manastır okulu da inşa edilmiştir ve 1898 yılında tamamlanmıştır ancak okula 1923 yılında devlet tarafından el konulmuştur ve 1944 yılında Mersin Üçocak İlkokulu'na çevrilmiştir.
Piskoposluk, bir piskoposun dînî idâresi altında olan bölgedir. Batı Hristiyanlığında, piskoposluk bölgesi bir piskoposun yetki alanıdır. Yardımcı piskoposlar da bulunabilir. Bir piskoposluğun alt bölgelerine pariş denilir. Piskoposluk için kullanılan diocese, diócesis, diocèse, vb. isimler Yunanca διοίκησις (diokisis) isminden gelmektedir. Doğu Hristiyanlığında bu kelime, patriklik bölgesi anlamında kullanılmaktadır. Bu sebeple, Doğu Hristiyanlığında, patriğin astları konumundaki piskoposlar, parişlerin yöneticileridir. Bu sisteme piskoposluk yönetim sistemi denir. Başpiskoposluk, bir piskoposluktan hiyerarşik olarak üstündür. Başpiskopos, bir metropolit olabilir. Metropolitler, bir kilise eyâleti yöneticisidirler. Kilise eyâletleri, piskoposluklardan meydâna gelir ve eyâletin merkezi bir kilise metropolisidir. Kilise metropolisi, bâzen bir yerleşim yeri olan metropolisle çakışıktır. Bu yönetim düzeni, temel olarak, kiliselerin Roma eyâletlerine göre teşkilatlanması ile ortaya çıkmıştır. Metropolitlerin idâre ettiği kilise eyâletinde çalışan ve onun astı olan piskoposlara sufragan piskopos denir. Orta Çağ Avrupasında piskopos prensler ortaya çıktı. Yönetim alanlarındaki bölgenin hem piskoposu hem de siyâsî lideri durumundaki bu yöneticilerin alanları bâzen özerk bâzen de tam bağımsız siyâsî devlet olarak tezâhür etti.
Lubomyr Husar MSU, Ukrayna Katolik Kilisesi'nin başpiskoposudur. Ukrayna'daki bir azınlık kilisesi, ancak Holy See ile tam bir görüşme içinde bulunan en büyük sui jurileri Doğu kilisesi temsilcilerinden olmuştur.
Dionigi Tettamanzi, İtalyan Roman-Katolik Kilisesi'ne bağlı üst düzey idareci ve din adamıdır. 1998'de kardinal seçildi. 1995-2002 yılları arasında Cenevre Katolik Başpiskoposluğu Başpiskoposu ve 2002 - 2011 yılları arasında Milan Katolik Başpiskoposluğu Başpiskoposu görevlerini yürüttü.
Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.
Bruno Foresti, Katolik Kilisesi'ne bağlı İtalyan başpiskopos. 99 senelik uzun ömrüyle hayatta olduğu dönemde ülkesi İtalya'da en yaşlı Katolik piskopos olarak bilinmekteydi.
Japonya'da Katolik Kilisesi, Roma'daki papanın ruhani liderliği altında dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin Japonya'daki bir parçasıdır. 2021 tarihi itibarıyla Japonya'da 6.200'ü din adamı ve ilahiyat öğrencisi olmak üzere yaklaşık 431.100 Katolik yaşamaktadır ve Japonya'da 957 kiliseye yayılmış 34 piskopos, 1.235 rahip ve 40 diyakoz ile üç metropolit başpiskoposluğu dahil 16 piskoposluk bölgesi bulunmaktadır.