İçeriğe atla

İzmir (gazete)

İzmir
İzmir gazetesi Osmanlı
TürHaftalık gazete
DilTürkçe

İzmir Gazetesi, 1877'de Grigorios Karydis tarafından yayınlanarak Osmanlı'da Türkçe yayımlanan ilk gazetedir. 1878'de kapanır. 1897'de Bıçakçızade İsmail Hakkı'nın çıkardığı İzmir gazetesi[1] haftalık olarak yayımlanır.

1907'nin Ağustos'unda Hüseyin Hilmi ve Baha Tevfik Bıçakçızade[2]'nin ismiyle yeniden yayınlamaya başladı. Köşe yazılarıyla kentte ilgi kaynağı olan İzmir gazetesi bu ilgi üzerine büyür ve Salepçioğlu Han'a taşınır. İzmir gazetesinde o tarihte Ömer Seyfettin de yazmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "İzmir Basınının İlkleri - İzmir Dergisi - Yaşasın Dergicilik". www.izmirdergisi.com. 6 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  2. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Baha Tevfik". teis.yesevi.edu.tr. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Rüştü Aras</span> Türk siyasetçi (1883–1972)

Ahmet Tevfik Rüştü Aras, 1920-1939 yılları arasında beş dönem milletvekilliği, 1925-1938 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapmış, öncesinde İttihat ve Terakkî'nin önemli isimlerinden biri olmuş, sonrasında da gazete yazıları yazarak hayatını sürdürmüş Türk siyasetçidir.

<i>Şok</i> (gazete) gazete

Şok, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 9 Ocak 2002 tarihinde Dinç Bilgin tarafından yayına başladı. Daha sonra Sabah gazetesi ile birlikte Turgay Ciner tarafından satın alındı. 4 Nisan 2004'te ise ABC Medya tarafından satın alındı. 28 Şubat 2022 tarihinde gazete, 21 yıllık basılı yayın hayatına, yüksek maliyetler nedeniyle son verdiğini açıkladı.

Gökçe Bahadır, Türk oyuncu ve şarkıcı.

"Can Can", 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İnga ve Anuş'un Ermenistan adına seslendirdiği şarkıdır. Şarkının bestesi Mane Akopyan'a, sözleri Vardan Zadoyan ve Avet Barseğyan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

Musavver Eşref, İstanbul’da 18 Mart 1909’dan itibaren 52 sayı yayılanmış haftalık bir dergidir.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

Ağani Murutsxi, 2014 Eylül ayında yayın hayatına başlayan Türkiye'nin ilk ve tek Lazca gazetesidir.

Tariş Olayları, İzmir'de TARİŞ'e bağlı fabrikalarda silah ve patlayıcı madde bulunduğuna dair haberler üzerine 22 Ocak 1980'de TARİŞ'in 5 ünitesinde arama yapan polislere ateş açılması sonucu başlayan olaylar.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

<i>Neden Tarkovski Olamıyorum?</i>

Neden Tarkovski Olamıyorum?, Murat Düzgünoğlu'nun yönettiği Tansu Biçer'in başrolünde oynadığı, 2014 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Bahâ Tevfik</span> Osmanlı fikir adamı ve yazar

Bahâ Tevfik, Osmanlı fikir adamı, yazar ve bireyci anarşist.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anarşizm</span>

Türkiye’de anarşizm, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, özellikle de 1986 yılında Kara dergisinin yayınlanmaya başlamasıyla görünürlük kazanan, radikal bir sol harekettir. Öncesinde Türkiye siyaset sahnesinde anarşist hareketin bir gelenek ihtiva ettiği söylenemese de, Türkiye’de bir anarşist geleneğin oluşumuna dair “yüzyıllık gecikme”ye rağmen, Anadolu topraklarında anarşizmin tarihsel köklerine dair izlere rastlamak da mümkündür.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 18 Mayıs 2018'de kurulan üniversite, sağlık bilimleri alanında eğitim vermektedir.

Ödemiş Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde yer alan bir camidir. 1702 yılında Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. 1852 yılında geçirdiği bir yangında tahrip olmuş, 1856 yılında onarım görmüştür. Bazı kaynaklara göre, 1665 yılında, Tireli Kabasakal oğlu Mehmed Ağa tarafından küçük bir mescid olarak inşa edildiği, halk tarafından Bani Camii adıyla anıldığı, 1856'da onarıldığı belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür, Konak</span> İzmirin Konak ilçesine bağlı mahalle

Kültür, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin nüfusu 2019 itibarıyla 8.820'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pazaryeri, Konak</span>

Pazaryeri, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Basmane semtinin bir kısmını içermektedir ve mahallede birçok tarihi otel ve yapı bulunmaktadır. 2022'de mahalledeki altı yapının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edileceği açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Nevzat Bey</span>

Tevfik Nevzat, Osmanlı şairi, bürokratı, eğitimcisi, yayımcısı, gazetecisi.