İçeriğe atla

İzmid, Arnavutluk

İzmid
Ishmi

Ishëm
İzmid
Arnavutluk üzerinde İzmid
İzmid
İzmid
İzmid'in Arnavutluk'taki konumu
Ülke Arnavutluk
İlDıraç
BelediyeDıraç
Nüfus
 (2011)
 • Toplam5.001
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAS)

İzmid veya İsmid (ArnavutçaIshmi), Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir.[1] Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,001'dir.[2]

İzmid'de Osmanlı döneminden kalma İzmid Kalesi bulunmaktadır. Köy İzmid Nehri'nin yanındadır

İzmid idari birimi Biza, Draç, Gjuricaj, Kapidanaj, Kërtushaj, Kuraten, Lalëz, Likmetaj ve Shetaj köylerinden oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Law nr. 115/2014" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2017. 
  2. ^ 2011 census results[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vilayet</span> Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki birinci derece mülki yönetim birimi

Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç (ilçe)</span>

Dıraç ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin batısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Dıraç ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 433 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 242,801'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Dıraç idi.

<span class="mw-page-title-main">Akçahisar (ilçe)</span>

Akçahisar ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin orta batı kesimlerinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Dıraç ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 333 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 67.698'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Akçahisar idi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi</span>

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç</span>

Dıraç veya Duraç Orta Arnavutluk'ta Dıraç ili'nin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 113.249'dur. İsmi antik Dirrahium'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Fatih Camii</span>

Fatih Camii veya Küçük Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Dıraç kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii. Ülkenin en eski camiilerden biridir. Camii'ye Fatih Sultan Mehmet'in adı koyulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bubq</span>

Bubq, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,951'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cudhi</span>

Cudhi, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar belediyesinde bulunan bir idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,812'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gjepalaj</span>

Gjepalaj, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Şayak belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 3,449'dur.

<span class="mw-page-title-main">Maminas</span> Arnavutlukta bir köy

Maminas, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Şayak belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 8,868'dir.

<span class="mw-page-title-main">Xhafzotaj</span>

Xhafzotaj, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Şayak belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 12,381'dir.

<span class="mw-page-title-main">Katund i Ri</span>

Katund i Ri, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10,161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rrashbull</span>

Rrashbull, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 24,081'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nikël</span>

Nikël, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 9,518'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kodër-Thumana</span>

Kodër-Thumana, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 12,335'tir.

<span class="mw-page-title-main">Arapaj</span>

Arapaj, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köydür. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 24,081'dir. Köy, Dıraç'ın 6 km güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmid Kalesi</span>

İsmi Kalesi veya İzmid Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı İzmid köyünde bulunan bir kalesidir. Kale, İzmid Nehri yakınlarında yer almaktadır. 1574 yılında Osmanlı tarafından yerel köylü isyanlarının engellenmesi amacıyla inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Draç Sancağı</span>

Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.