İçeriğe atla

İzlanda-Yunanistan ilişkileri

Yunanistan-İzlanda ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Greece ve Iceland

Yunanistan

İzlanda

Yunanistan - İzlanda ilişkileri, Yunanistan ve İzlanda arasındaki dış, ekonomik ve kültürel ilişkilerdir. Yunanistan, Oslo'daki (Norveç ) elçiliği ve Reykjavik'teki fahri konsolosluk aracılığıyla İzlanda'da temsil edilmektedir. İzlanda, Oslo'daki (Norveç ) elçiliğiyle ve Atina'daki fahri konsolosluklarla Yunanistan'da temsil edilmektedir. 60 yıldan fazla süredir bu iki ülke müttefikler ve yakın zamanda en üst düzey temaslarda ilişkilerini yeniden güçlendirdiler.

Tarihsel bağlantılar

Her iki ülke de 1961'den beri olduğu gibi OECD'nin tam üyeleridir.[1][2]

Son temaslar

İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grímsson, Eylül 2001’de Atina’yı ziyaret etti ve Cumhurbaşkanı Kostis Stephanopoulos ile görüştü.[3] Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias, Temmuz 2006 başlarında İzlanda'ya geldi ve İzlanda Cumhurbaşkanı Ólafur Ragnar Grímsson ile bir araya geldi. Ele alınan konular arasında, İzlanda'dan Yunanistan'a ithal edilen doğal balıkçılık ürünlerinin yanı sıra, özellikle telekomünikasyon, ilaç ve bankacılık gibi sektörlerde, Yunanistan ve İzlanda arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi temel alan diyaloglar gerçekleştirdiler.[4] Karolos Papoulias ayrıca Reykjavík'te İzlanda Başbakanı Geir Haarde ile bir araya geldi ve Balkanlar'daki ekonomik sektörlerde ortak işbirliği gibi konuları tartıştılar. Bu gezi sırasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Theodoros Kassimis ve İzlanda Dışişleri Bakanı Valgerður Sverrisdóttir, Çifte Vergilendirmeyi Önleme konusunda bir anlaşma imzaladı.[5]

28 Ağustos 2007'de Yunanistan ve İzlanda, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile İzlanda Başbakanı Geir Haarde arasındaki "Yunanistan'a çalışma ziyaretinde olan" resmi bir toplantıda uzun süredir devam eden bağlarını yineledi.[4] Karamanlis'in şunları söylediği bildirildi:

relations between the two countries were exceptional, while their cooperation was excellent at both bilateral level and in international organisations, but added that many opportunities for furthering cooperation existed in the economy, in investments and in the tourism sector.[4]

Yunanistan başbakanı ayrıca İzlanda'nın "birçok enerji rezervi çeşitliği" ile de ilgilendiğini açıkladı.[4] Bakan ayrıca, "İzlanda'nın Yunanistan'ı Makedonya'nın isim anlaşmazlığı konusunda desteklemesinden ötürü Haarde" e de teşekkür etti.[4][6]

Ticaret ve yatırım

2008'de, İzlanda doğrudan Yunanistan'a 288.7 milyon ISK değerinde ihracat yapılmış olup, 2008 ortasındaki oranlarda her iki yönde de 271.6 milyon ISK veya yaklaşık 3.5 milyon ABD Doları değerinde mal ithalatı gerçekleştirmiştir.[3]

2005 yılında Thor Bjorgolfsson, Telekomünikasyon ve İnternet sektörlerinde yer alan bir Yunan şirketi olan Forthnet'in hisselerinin% 16'sını satın almak için girişimde bulundu.[3]

Ayrıca bakınız

  • Yunanistan'ın dış ilişkileri
  • İzlanda'nın dış ilişkileri

Kaynakça

  1. ^
    Washington Jacob’ın arşivlerinde 20 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bulunan 7 Ocak 1994’teki Washington Post’ta, “OECD ABD’nin ABD’nin Ekonomik Büyümesini% 4 Bekliyor; Erişim tarihi 22 Nisan 2009.
  2. ^
    Joel Haveman ve Norman Kempster, "? World View Diasppearing İşçisi'nin Olgu:. Yanlış Gone Neler Ulusal ekonomiler büyüyor, henüz işsizlik artıyor Bazı suçlama teknolojisi, diğerleri yüksek ücretler ve sosyal programlar alıntı," Los Angeles Times, Temmuz 6, 1993, LA Times arşivlerinde 31 Temmuz 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi bulundu. Erişim tarihi 22 Nisan 2009.
  3. ^ a b c Boş kaynak (yardım) 
  4. ^ a b c d e Boş kaynak (yardım) 
  5. ^ Boş kaynak (yardım)  []
  6. ^

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karolos Papulias</span> 6. Yunanistan cumhurbaşkanı

Karolos Papulyas, Yunanistan'ın 6. cumhurbaşkanıdır.

İzlanda tarihi, Norveç ve Büyük Britanya'dan gelen Viking yerleşimcilerle başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albaylar Cuntası</span>

1967-1974 Yunanistan Askerî Cuntası, 1967 ile 1974 yılları arasında Yunanistan'da iktidarı ellerinde bulunduran bir dizi sağ-kanat askerî hükûmete verilen isimdir. Aynı zamanda Albaylar Rejimi, Albaylar Cuntası ya da sadece Cunta olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

Yorgos Papadopulos, Yunan subay ve devlet adamı. 1967-1974 Yunanistan askerî cuntası döneminde 1967'den 1973'e kadar yine bir cunta üyesi olan Dimitrios Yoannides tarafından devrilene kadar cuntanın liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Bükreş zirvesi</span>

2008 NATO Bükreş zirvesi, 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde Bükreş, Romanya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. Zirvede NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları bir araya geldi. Diğer konuların yanında Arnavutluk ve Hırvatistan ittifaka davet edildi. Makedonya ise Yunanistan ile yaşadığı Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle davet edilmedi. Gürcistan ve Ukrayna Üyelik Eylem Planı'na katılmayı umuyordu; ancak NATO ülkeleri bu talebi Aralık 2008'de görüşmeye karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Enerji Ajansı</span>

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Paris merkezli bağımsız bir kuruluş olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma (OECD) Örgütü çerçevesinde 1973-1974'te yaşanan petrol krizinde kuruldu. Uluslararası Enerji Ajansı, petrol tedarikinde yaşanan fiziksel kesintilere özel bir cevap için ve aynı zamanda Uluslararası Petrol Piyasası ve diğer enerji sektörlerine veri ve istatistikleri sağlamaktadır. Aynı zamanda son yıllarda, enerji tasarrufu ve teknoloji ve inovasyon alanlarında dayanışmayı desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Türkiye ilişkileri</span>

Filipinler-Türkiye ilişkileri, Filipinler ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Güney Kore ilişkileri, Yunanistan ile Güney Kore arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-İzlanda ilişkileri</span> i̇ki̇li̇ di̇plomati̇k i̇li̇şki̇ler

İzlanda, Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması ve Schengen Anlaşması aracılığıyla Avrupa Birliği'ne büyük ölçüde entegre olmuştur. İzlanda 2009 yılında üyelik başvurusunda bulundu, ancak başvuru tartışmalıydı ve İzlanda hükûmeti daha sonra başvuruyu dondurdu.

<span class="mw-page-title-main">Monako-Türkiye ilişkileri</span>

Monako ile Türkiye arasındaki konsolosluk ilişkileri 1954, diplomatik ilişkiler ise 2008 yılına dayanır. Paris Büyükelçiliği Monako'ya akreditedir. Monako ile konsolosluk ilişkileri karşılıklı atanmış Fahri Konsoloslar ve Marsilya Başkonsolosluğu aracılığıyla yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Norveç ilişkileri</span>

Hırvatistan-Norveç ilişkileri, Hırvatistan ve Norveç arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de 20 Şubat 1992'de diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Oslo'da büyükelçiliği vardır. Norveç'in Zagreb'de büyükelçiliği ve Rijeka'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır.