İçeriğe atla

İzlanda-Türkiye ilişkileri

İzlanda–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Iceland ve Turkey

İzlanda

Türkiye

İzlanda ile Türkiye arasında ikili ilişkiler NATO üyeliği çerçevesindedir.

Türkiye'nin ülkede yerleşik diplomatik temsilci bulunmamaktadır. Türkiye'nin Oslo büyükelçisi İzlanda'da akreditedir. İzlanda'nın ise Kopenhag büyükelçisi Türkiye'de akreditedir.[1]

Türkiye ile İzlanda arasında siyasi ilişkiler çok taraflı toplantılar şeklinde gerçekleşmektedir. İzlanda olarak dönemin İzlanda Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson 12-14 Mayıs 2015 tarihinde Antalya'da gerçekleşen NATO toplantısı nedeniyle ilk ziyaretlerini gerçekleştirerek Türkiye Dışişleri bakanıyla görüşme gerçekleştirmiştir.[1]

Ticaret ve Ekonomi

İzlanda ile Türkiye doğrudan imkan bulunmaması ve küçük bir pazar olması nedeniyle sınırlı düzeydedir. 2019 Türkiye'nin İzlanda ihracatı 19 milyon dolar, İzlanda'dan Türkiye'ye ithalat 26 milyon dolardır.[1]

Turizm

2019 yılında 3.966 İzlandalı Türkiye'yi ziyaret etmiştir.[1]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Dışişleri Bakanlığı". 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burak Akçapar</span> Türk diplomat, akademisyen ve köşe yazarı

Burak Akçapar Türk büyükelçi, akademisyen ve köşe yazarı.

Alphonse Berns Lüksemburglu büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan - İzlanda ilişkileri, Yunanistan ve İzlanda arasındaki dış, ekonomik ve kültürel ilişkilerdir. Yunanistan, Oslo'daki elçiliği ve Reykjavik'teki fahri konsolosluk aracılığıyla İzlanda'da temsil edilmektedir. İzlanda, Oslo'daki elçiliğiyle ve Atina'daki fahri konsolosluklarla Yunanistan'da temsil edilmektedir. 60 yıldan fazla süredir bu iki ülke müttefikler ve yakın zamanda en üst düzey temaslarda ilişkilerini yeniden güçlendirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Romanya-Türkiye ilişkileri</span>

Romanya-Türkiye ilişkileri Romanya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke uzun süredir tarihsel, coğrafi ve kültürel ilişkilere sahiptir. Romanya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir'de iki konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin Bükreş'te bir büyükelçiliği ve Köstence'de bir başkonsolosluğu vardır. Her iki ülke de NATO, BLACKSEAFOR ve KEİ'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Letonya'yı 1925 yılında tanımıştır. Baltıklarda ilk Türk Büyükelçiliği 1929 yılında Riga'da açıldı. 1944 yılında Sovyetler Birliği işgali ve ilhakı Türkiye tarafından tanınmamıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 3 Eylül 1991 yılında Letonya'nın tekrar bağımsızlık kazanmasıyla ikili ilişkiler tekrar kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Türkiye ilişkileri</span> lüksemburg şarabo

Türkiye ile Lüksemburg ülke ilişkileri 1987 yılında Lüksemburg'da Türkiye büyükelçiliği açarak ilerlemeye başlamıştır. Lüksemburg ise Ankara büyükelçiliği de kasım 2011 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tonga-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatic relations between Tonga and Turkey

Tonga-Türkiye ilişkileri, Tonga ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 26 Ocak 1976'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Monako-Türkiye ilişkileri</span>

Monako ile Türkiye arasındaki konsolosluk ilişkileri 1954, diplomatik ilişkiler ise 2008 yılına dayanır. Paris Büyükelçiliği Monako'ya akreditedir. Monako ile konsolosluk ilişkileri karşılıklı atanmış Fahri Konsoloslar ve Marsilya Başkonsolosluğu aracılığıyla yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">Brunei-Türkiye ilişkileri</span>

Brunei ve Türkiye ilişkileri önceden Kuala Lumpur Büyükelçiliğine akredite iken Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği Ekim 2013'te faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

Bahamalar ve Türkiye arasındaki ilişkiler coğrafi uzaklık ve her iki ülkenin farklı dış politika öncelikleri nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados-Türkiye ilişkileri</span>

Barbados ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika-Türkiye ilişkileri</span>

Dominika ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir. Dominika ve Türkiye, Birleşmiş Milletler organları ve yan kuruluşlarına adaylıklar başta olmak üzere, uluslararası forumlarda birbirlerinin adaylıklarına destek vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grenada-Türkiye ilişkileri</span>

Grenada ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Haziran 1995’te kurulmuştur. Seyşeller’e Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği akreditedir. Seyşeller’in ise Paris Büyükelçiliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.