İçeriğe atla

İzci türesi

İzciler, tüm dünya izcileri ile iletişim halindedir.

Tüm dünyadaki izcilerin kabul etmiş olduğu izci türesi, ilk kez 1908 yılında Baden Powell’ın yazmış olduğu Scouting for Boys (Erkek Çocuklar için İzcilik) isimli kitapta yayınlanmıştır. Başlangıçta 9 maddeden oluşurken, 1911 yılında Baden Powell tarafından 10. madde eklenmiş ve şimdiki haline ulaşmıştır.

İzci türesinde, bir izcinin davranışlarının niteliklerinden açık bir şekilde bahsedilir. İzciler, izcilik yaşamlarına başlarken izci türesine uyacaklarına ant içerler. Bu kuralları hayatlarında başarıyla uygulayıp iyi birer izci ve iyi birer birey olmaya çalışırlar. Her ülkenin izci türelerinde ufak tefek farklılıklar olsa da, içerik olarak hemen hemen hepsi birbirinin aynısıdır.

İzci Türesi

Türkiye izcilerinin türesi aşağıdaki 10 kuraldan oluşur:[1][2]

  1. İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde tutar.
  2. İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
  3. İzci, başkalarına her zaman yardımcı ve yararlı olur.
  4. İzci, herkesin arkadaşı ve tüm izcilerin kardeşidir.
  5. İzci, herkese karşı naziktir.
  6. İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
  7. İzci, büyüklerini sayar ve sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
  8. İzci, cesurdur, neşeli ve güler yüzlüdür.
  9. İzci, tutumludur.
  10. İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Baden-Powell</span>

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Britanyalı asker. İzci lideri ve izciliğin kurucusu. II. Boer Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">İzci selamı</span>

İzci selamı, izcilik hareketinin sembolik bir jestidir ve dünya çapında izciler tarafından belirli bir anlamı ve geleneği temsil etmek için kullanılır. Bu selam, izcilik ideallerini, bağlılığı ve kardeşliği simgeler. İzci selamı, izciliğin kurucusu Robert Baden-Powell tarafından tanıtılmış ve izcilik hareketinin temel unsurlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olave Baden-Powell</span>

Olave St Clair Baden-Powell, Lady Baden-Powell, İngiltere kız izcilerinin ilk başkanı ve izciliğin kurucusu Baden Powell'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">İzci andı</span>

Erkekler Çocuklar İçin İzcilik kitabının 1908'de yayınlanmasından bu yana, Dünya'nın dört bir yanındaki tüm İzciler, hareketin ideallerine ulaşmak için bir izci sözü verirler ve izci türesini kabul ederler. İzci Sözünün ve izci türesinin ifadesi zaman içinde ve ülkeden ülkeye biraz değişiklik gösterir. Çoğu izcilik kuruluşu "söz" kelimesini kullansa da, bazı ülkeler "yemin" veya "and" kelimesi kullanma eğilimindedir. Tipik olarak, izciler sözü okurken izci selamı verirler.

<span class="mw-page-title-main">Aday izci</span>

İzcilikte ergin izcilik, yavrukurtluk, izcilik, gibi bir basamağındayken izciliğe katılan izciler temel bilgileri öğrenene kadar bir adaylık dönemi geçirmektedir. Adaylık dönemi sırasında izci andı, izci türesi, izci selamı, izci tokası, parola, amaç gibi izcilik için temel bilgiler öğretilir. Aday izcilerin adaylık süresi minimum üç ay sürmektedir. Gerekli olan şartlar tamamlandıktan sonra sıra ant içme töreni'ne gelmektedir. Yemin, izcinin lideri ile diyalogu sonucunda iyi bir izci olabilmek için söz vermesi demektir. Aday izciler liderinin karşısında tek tek ant içer. Yemin törenine kadar aday izci, pembe renk fular takar ve izci tişörtü giyer.

<span class="mw-page-title-main">Jamboree</span>

İzcilikte bir jamboree, ulusal veya uluslararası düzeyde toplanan büyük bir İzciler topluluğudur.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">Wood Badge</span> İzci liderlik programı ve yetişkin liderler için ödül.

Wood Badge, bir İzci liderlik programıdır ve Dünya çapındaki İzci derneklerinin programlarında yetişkin liderler için bir ödüldür. Wood Badge kursları; liderlere, gelişmiş liderlik becerileri öğretmek ve izcilik hareketine bağlılıklarını geliştirmek içindir. Kurslar genellikle, teorik bilgi ve saha uygulamasının karışımı bir işleyişe sahiptir. İlk Ahşap Rozet eğitimi Francis "Skipper" Gidney tarafından düzenlendi ve Eylül 1919'da Robert Baden-Powell ve diğerleri tarafından Gilwell Park'ta ders verildi. Ahşap Rozet eğitimi o zamandan beri uluslararası varyasyonlarla tüm dünyaya yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde izcilik</span>

Osmanlı döneminde izciliğin tam olarak ortaya çıkışı hakkında kesin bir fikir birliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ergin izci</span>

Ergin izci, 15-18 yaş aralığındaki izciler için kullanılır. 4-6 ergin izci bir araya gelerek bir ekibi oluşturur. Liderlerine ise Ocakbaşı denir. Ergin izcinin parolası "Ergin izci topluma hizmet eder"dir.

<span class="mw-page-title-main">Baden-Powell evi</span>

Baden-Powell Evi ya da Halk arasında bilinen ismiyle BP Evi. Güney Kensington, Londra'da, İzciliğin kurucusu Robert Baden-Powell'a bir övgü olarak inşa edilmiş bir pansiyon ve konferans merkezidir. Evin sahibi İzci Derneğidir, İzcilik ile ilgili küçük bir sergiye ve Don Potter'ın granit heykeline ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de izcilik</span>

İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da izcilik</span>

Fransa'da izcilik, yaklaşık 180.000 İzci ve Kız izciler ile birlikte yaklaşık 80 farklı kulüp ve federasyondan oluşur. Fransa'daki en büyük izcilik teşkilatı Fédération du Scoutisme Français'di. ve 1940 yılında Vichy Fransası zamanında kurulmuştur. Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) üyesidir. Federasyonun yaklaşık 134.000 üyesi vardır.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da izcilik</span>

İtalya'da izcilik, 225.000'den fazla erkek ve kız izcinin dahil olduğu çeşitli dernek ve federasyonlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İzci üniforması</span>

İzcilik hareketi, disiplin, birliktelik ve kimlik bilinci üzerine kurulmuştur. Bu değerleri simgeleyen en önemli unsurlardan biri de izci üniforması ve rozetlerdir. İzci üniforması, hem bireysel izci kimliğini hem de topluluğa aidiyeti temsil ederken, rozetler izcinin edindiği becerileri ve kazandığı başarıları simgeler.