İçeriğe atla

İzci kampı

1934 yılındaki bir izci kampı
Türkiye, Bolu Tevfik R.Günday İzcilik Kampından bir görüntü

İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.

İzci kamplarının amaçları

  • Planlı ve programlı şekilde birlikte yaşama alışkanlığı kazanmak
  • Özgüven duygusunu geliştirmek
  • Doğada hayatta kalma konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek
  • Liderlik becerisini geliştirmek
  • Açık havada yaşama alışkanlığı kazandırmak.
  • Dostluk bağları kurmayı sağlamak.
  • Doğayı sevme ve koruma alışkanlığı kazandırmak.
  • Özgür fikir, beden ve ruh gelişimine katkıda bulunmak.
  • Sorumluluk alma duygusunu geliştirmek.
  • Dikkat toplama ve odaklanma becerilerini geliştirmek.
  • Gerektiğinde risk alabilme becerisini kazandırmak.
  • Baskı altında, anında ve doğru karar verebilme yeteneklerini geliştirmektir.

Temel ilkeler

Her yaş ve kategoride için düzenlenen izci kamplarında izcilik temel prensipleri ve metodu çerçevesinde çalışılacak temel ilkeler şu şekildedir:

  • Çocuklara ve gençlere günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği beceri, bilgi ve davranışlar kazandırılır.
  • Bütün faaliyetler bir plan ve program çerçevesinde gerçekleşir
  • Çocuk ve gençlerde sorumluluk bilincinin geliştirilmesi hedeflenir
  • Kamplarda topluma ve doğal çevreye hizmet esas alınır.
  • İzci ve liderler her kampa İzci üniforması ile katılır.
  • Kamplar, izcilerin kamptan önceki teorik çalışmalarının uygulamasını yapabileceği, yaşayarak öğrenebilecekleri, hiyerarşik sistemin gerekliliklerini öğrenebileceği,izcilik metodunu uygulayabileceği bir yerdir.[1]

Bir TİF kampının işleyişi

  1. Kahvaltı
  2. Sabah teftişi
  3. Bayrak töreni
  4. Eğitim istasyonu
  5. Öğlen yemeği
  6. Eğitim istasyonu
  7. Akşam yemeği
  8. Kamp ateşi faaliyeti
  9. Genel sessizlik
  10. Gece yürüyüşü (kampın sadece 1 gecesi yapılır)

İzci Kampları

Ünite Kampları

İzcilerin belirli bir program dahilinde kendi üniteleriyle birlikte gerçekleştirdikleri kamplardır. Oba, ekip kampları da ünite kampları kapsamındadır. En az bir gece iki gün en çok on gün sürer. Ünite kamplarının gerçekleşmesi için bağlı olunan kulüp, izcilik il temsilciliği ve federasyon onayı gerekmektedir..

Kulüp Kampları

izcilerin bir program doğrultusunda gerçekleştirdiği kamplardır. Bu kamplar oba, ekip veya ünitelerin bağlı bulundukları üniteler, kulüpler ; izcilik il temsilciliği ve federasyon onayı alınarak gerçekleştirilir. Bu kamplara Türkiye İzcilik Federasyonunda lisanslı olan, kulübünün ünitelere kayıtlı bütün izcileri, liderleri ve izci gönüllüleri katılabilir. Kulüpler izciliği tanıtmak, sevdirmek ve izci kazanmak amacıyla, çocuklara gençlere ve velilere izciliği tanıtma ve sevdirme faaliyetleri düzenleyebilir. Bu faaliyetlerin kamp veya il dışı gezileri şeklinde gerçekleşmesi durumunda katılımcıların lisanslı olma şartı aranır yani izcilik lisansı olmayan hiç kimse kulüp kampına katılamaz. Aynı ilde bulunan birden fazla kulüp bir araya gelerek ortak kamp yapabilirler. Bu şekildeki kamplar da kulüpler ile izcilik İl Temsilciliği ve federasyon onayı alınarak gerçekleştirilir

Mahalli kamplar

Ünite ve Kulüp kamplarına katılarak ilk kamp tecrübelerini kazanan izcilerin, aynı ilde faaliyet gösteren kulüplerle ortak düzenlenen kampta diğer izcilerle arkadaşlık ve kardeşlik bağlarını geliştirmek, yeni bilgiler öğrenmek ve var olan bilgilerin pratiğini sağlamak amacıyla, izcilik il temsilciliği tarafından Federasyon onayı ile düzenlenen kamplardır. Mahalli bir kampa katılacak kişilerin Federasyonda lisanslı olmalari, bir uzun kampa(en az 5-7 gece), kulüp faaliyetine katılmış olma şartı vardır.

Bölgesel Kamplar

Birbirine yakın illerin izcilerini bir araya getirmek; onların, daha tecrübeli liderler ve daha gelişmiş programlarla eğitilmelerine imkân sağlamak amacıyla bölge direktörlüğü tarafından düzenlenen kamplardır. İzcilik İl temsilcileri ile kampa katılacak illerdeki kulüp önderlerinin istişaresi ile gerçekleştirilir. Mahalli kampa katılmış olma şartı bulunmakla beraber Milli kampa katılım sağlamak için aranan şartlardan biri değildir. Federasyonun onayı ile düzenlenir.

Ulusal Kamplar

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından düzenlenen ve Federasyon tarafından belirlenmiş şartları sağlayan uygun izcilerin katılımına açık olan kamplardır. Katılımcı bütün izci, lider ve izcilik gönüllülerinin daha önce en az bir uzun süreli ünite veya kulüp kampı ve en az bir uzun süreli mahalli kampa katılmış olması gerekmektedir. İzci, bulunduğu izcilik basamağında en az 1 defa uzun süreli mahalli kampa katılmışsa o kamptan sonra yapılacak diğer Ulusal kamplara lisansını yenilemek ve izciliğe ara vermemek şartı ile katılabilir. Bu faaliyetler, Federasyonun Ana Statüsü’nde bahsedilen Federasyon faaliyetlerindendir. Federasyonun düzenlediği kısa süreli kamplar (Milli Bilinç, Afet v.s.) ulusal ve Federasyon faaliyeti olmasına rağmen, uluslararası kampa katılım için gerekli (Ulusal kampa katmış olma) ön şartını sağlamaz. Ünitelerin ünite, Kulüplerin kulüp, illerin mahallî kamplarını düzenleyebilmeleri için de merkezî kamplar düzenleyebilir (ulusal kamp, mahalli kamp yerine geçebilir). Federasyon kamplarına katılım şartları önceden belirlenir ve duyurulur. Bu tür kamplara, Ulusal kamplara katılma şartı aranmaz. Ancak Ulusal kampa katılma şartı tutmayanlar Milli kamp yapmış sayılmaz. Herhangi bir üniteye üye olmayan ve lisanssız veya lisanslı izcilere izciliği tanıtma ve sevdirme maksatlı “ADAY İZCİ” kamplarını sadece Federasyon düzenler. Üniteler, Kulüpler, İl ve Bölgeler; lisanssız, bir üniteye dâhil olmamış hiçbir izciyi kampa götüremezler.[1]

Uluslararası kamplar

Dünya İzcilik Teşkilatı, buna üye ülkelerin teşkilatlarınca ve Dünya İzcilik Teşkilatı'nın Türkiye Temsilcisi olan Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından düzenlenen kamplardır. Katılımcıların; lisanslı olmak, bir izci ünitesine dâhil olmak, daha önce en az birer uzun süreli ünite, kulüp, mahallî ve ulusal kampa katılmış olma şartlarını sağlaması gerekir.

Yurt dışından katılımlı kamplar

Kulüpler, Dünya İzcilik Teşkilatına üye olan başka ülke izcilerini kendi kamplarına misafir izci davet şartlarına uyarak davet edebilirler. Yurt dışından gelecek izci ve liderlerin bu kamplara katılabilmeleri için kulüpler, gidecekleri ülkenin Uluslararası Komiserine (International Commissioner) yazılı olarak başvurur. Uluslararası komiser, kampa gidecek izcilerin Dünya İzcilik Teşkilatına üye olup olmadıklarının araştırmasını yapar, gelecek izcilerin uluslararası komiseri (International Commissioner) ile görüşür, sonucu kulübe yazılı olarak bildirilir. Kamp onayı Federasyon tarafından verilir. Bu kamplara katılımda bulunacak bütün Türk izcilerin Uluslararası kampa katılım şartlarını taşıması gerekir.

Yurtdışı kamplar

Ünitelerin, Kulüplerin başka bir ülkenin izcilerinden aldıkları davetle yurt dışında katıldıkları ya da diğer ülkelere gidip kendi imkânlarıyla düzenledikleri kamplardır. Bu kamplarda mutlaka yeterli seviyede yabancı dil bilenler bulunmalıdır. Türkiye'deki kulüpler bu tür kamplara giderken planlama aşamasından itibaren TİF Uluslararası Komisere (International Commissioner) yazılı olarak müracaat eder. Uluslararası komiser, katılımcı izcilerin Dünya İzcilik Teşkilatı’na üye olup olmadıklarının araştırmasını yapar, gidilecek ülkelerin izcilerinin uluslararası komiseri (International Commissioner) ile görüşür, sonuç kulübe yazılı olarak bildirilir. Kamp onayı Federasyon tarafından verilir. Bu kamplara katılacak bütün Türk izcilerinin Uluslararası kampa katılım şartlarına sahip olması gereklidir. Bu tür kamplar, mahalli, milli ya da Federasyon faaliyetleri yerine geçmez. Bu kamplar için yurt dışına gidecek kulüpler Federasyona yazılı bir şekilde başvurarak millî fular (kırmızı&beyaz) takmayı talep edebilir, onay alınırsa yurt dışında millî fular takabilirler. Bu tür kamplarda millî fular takma izni verilse dahi mahalli, ulusal kamplarda takılamaz.

Kaynakça

  1. ^ a b "Türkiye İzcilik Federasyonu - TİF". www.tif.org.tr. 18 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">Florbol</span> sopa ve topla oynanan bir takım sporu

Florbol, sopa ve topla oynanan bir spordur. Kuzey Avrupa ülkelerinde en popüler spor dallarından biri olan florbol, Türkiye'de henüz fazla tanınmamakta, federasyonu bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Kamp</span>

Kamp, çadır gibi temel bir geçici barınakta gecelemeyi içeren bir açık hava rekreasyonu veya açık hava eğitim biçimidir. Kamp ayrıca eğlence aracı, korunaklı kabin, kalıcı çadır, branda gibi barınak içerebilir veya içermeyebilir. Tipik olarak, katılımcılar, kendilerine keyif veren etkinliklerin peşinde veya bir tür eğitim deneyimi için, açık havada zaman geçirmek üzere gelişmiş alanları terk eder. Geceyi evden uzakta açık havada geçirmek, kampı günübirlik gezilerden, piknikten ve diğer kısa süreli açık hava etkinliklerinden ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span> devlet kurumu

Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı genel müdürlük. Mevcut genel müdür, 2024 yılında bu göreve atanan Veli Ozan Çakır'dır. Spor Genel Müdürlüğünün 81 ilde il müdürlüğü bulunmaktadır. Amacı Türk sporunun gelişmesi, gençleri spora teşvik olan müdürlük tüm branşlarda spor faaliyetlerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya İzcilik Teşkilatı</span> uluslararası izcilik teşkilatı

Dünya İzcilik Teşkilatı, en büyük uluslararası izcilik örgütüdür. WOSM Türkiye İzcilik Federasyonu dahil dünya çapında 171 üyeye sahiptir. Bu üyeler dünya çapındaki ulusal izcilik federasyonlarıdır ve toplamda 54 milyondan fazla katılımcıya sahiptir. WOSM 1922'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz İzciliği</span>

Deniz İzcileri, özellikle kayıkçılık ve su temelli faaliyetlere ağırlık veren uluslararası izcilik hareketinin üyeleridir. Faaliyetlerini denizler, nehirler ve göllerde gerçekleştirirler. Deniz İzciliğinde, temel izcilik eğitimi kapsamında çocuk ve gençleri iyi insan ve iyi vatandaş olma yönünde eğitmenin yanı sıra iyi birer denizci, denizleri seven ve koruyan bireyler olmalarına katkıda bulunulur. Her deniz izcisi tekne seyri esnasında gerekli olan bilgileri öğrenmekle, bunları uygulamakla yükümlüdür.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">Wood Badge</span> İzci liderlik programı ve yetişkin liderler için ödül.

Wood Badge, bir İzci liderlik programıdır ve Dünya çapındaki İzci derneklerinin programlarında yetişkin liderler için bir ödüldür. Wood Badge kursları; liderlere, gelişmiş liderlik becerileri öğretmek ve izcilik hareketine bağlılıklarını geliştirmek içindir. Kurslar genellikle, teorik bilgi ve saha uygulamasının karışımı bir işleyişe sahiptir. İlk Ahşap Rozet eğitimi Francis "Skipper" Gidney tarafından düzenlendi ve Eylül 1919'da Robert Baden-Powell ve diğerleri tarafından Gilwell Park'ta ders verildi. Ahşap Rozet eğitimi o zamandan beri uluslararası varyasyonlarla tüm dünyaya yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde izcilik</span>

Osmanlı döneminde izciliğin tam olarak ortaya çıkışı hakkında kesin bir fikir birliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Trakya İzciler Birliği Federasyonu</span>

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.