İçeriğe atla

İyi İş

İyi İş
Nice Work
Romanın Ayrıntı Yayınları'ndan yayınlanmış Türkçe ilk baskısının kapağı
YazarDavid Lodge
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1988 (özgün)
2003 (Türkçe)
YayımcıSecker & Warburg (özgün)
Ayrıntı Yayınları (Türkçe)
Sayfa277 sayfa
ISBN0-436-25667-3
Seri
Dünya Küçükİyi İşDüşünce Balonları

İyi İş (İngilizce: Nice Work), İngiliz yazar David Lodge'ın 1988 yılında yazdığı romanı. Eser, aynı sene Sunday Express Yılın Kitabı Ödülü'nü kazandı ve Booker Ödülü'ne aday oldu. 1989 yılında BBC televizyonu için dört bölümlük bir dizi olarak çekildi. Dizide başrollerde Warren Clarke ve Haydn Gwynne yer aldı. Dizinin pek çok sahnesi Birmingham Üniversitesi'nde çekildi.

Özeti

Kitap, endüstri romanları ve kadın yazıları üzerinde uzmanlaşmış feminist üniversite öğretim görevlisi Robyn Penrose ile bir fabrikanın genel müdürü olan Vic Wilcox arasında geçenleri anlatır. Birbirlerinden çok farklı olan çiftin ilişkisi geliştikçe her ikisinin de karakterlerindeki zayıflıklar ortaya çıkar. Robyn'in akademik pozisyonu okulun bütçesindeki olası kesintilerden ötürü tehlikededir. Vic ise iş yerindeki problemlerle uğraşmaktadır.

Roman özet olarak ele alındığında, endüstri romanı türünün bir örneği gibidir. Özellikle de bu türün ilk örneklerinden olan Elizabeth Gaskell'in Kuzey ve Güney (North and South) isimli romanına göndermeler içerir. Robyn, ilk endüstri romanları yazarlarının kadının ciddi bir sosyal pozisyona erişebilmesinin tek yolunun kader olduğunu düşünmeleriyle dalga geçmesine rağmen kendi hayatında kaderin etkisini kabul eder. Lodge'ın bu noktada yaptığı ince nükte kadının postmodern ve feminist pozisyonunu sarsmaktadır. Roman boyunca Robyn, üniversite kültürüne saldırdığı için içerlediği faydacı kültürel yapının içine girer ve anlamaya başlar. Vic ise çevresinin sembolik ya da semiyotik boyutlarını takdir etmeyi öğrenir ve gündelik hayatının içinde yok saydığı içindeki romantizmi keşfeder.

Romandaki hikâye kurgusal bir şehir olan Rummidge'de geçer. Şehrin gri ve kasvetli havaya sahip olması onun Birmingham'ı temsil ettiği kanısını uyandırmıştır. Bu roman, yazarın diğer eserleri Yerleri Değiştirme, Dünya Küçük ve Düşünce Balonları ile bir seri oluşturmaktadır. Yerleri Değiştirme'nin baş karakterlerinden olan Philip Swallow, İyi İş'te üniversitenin İngilizce bölümünün başındadır ve Robyn'in patronudur. Bir diğer baş karakter Morris Zapp ise romanın son bölümlerinden birinde kısa bir süre görünür ve Robyn'in ABD'de kendi çalıştığı üniversite olan Euphoric State (Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kurgulanmış temsilidir) işe girebilmesi için bir görüşme ayarlamaya çalışır. Zapp, böylece eski karısının fakültesinde işe girmesine engel olacaktır. Robyn Penrose ise Düşünce Balonları'nda da yer alır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Aliye Topuz</span> Türk yazar, çevirmen ve feminist (1862–1936)

Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım, Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat'tan İkinci Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir. Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcut olsa da, yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı. 2009 yılında 50 Türk lirası'nın arkasında portresine yer verildi.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

Kadının Adı Yok, Duygu Asena'nın yazdığı, 1987 yılında basılan kitap.

007 kod numarasıyla bilinen James Bond, İngiliz gazeteci ve roman yazarı Ian Fleming'in 1953'te yaratılan hayalî bir İngiliz ajan karakteridir. Romanları, filmleri, çizgi romanları ve video oyunlarını kapsayan James Bond serisinin baş karakteridir. Fleming, 1964 yılında ölünceye dek on iki Bond romanı ve iki öykü kitabı yazmıştır. Karakterin adının basit ve akılda kalıcı olması gerektiğini düşünen Fleming, bir kuş bilimcinin Birds of the West Indies kitabının yazarın adından esinlenmiştir. Fleming'in ölümünün ardından Kingley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson ve Charlie Higson da James Bond romanları yazmıştır. Christopher Wood da eski romanları kullanarak iki senaryo yazmıştır.

Yıldırım Keskin, Türk yazar ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Sigrid Undset</span> Norveçli yazar (1882-1949)

Sigrid Undset Norveçli yazar. Eserlerinde gelenekler ve çağdaşlaşma çatışması ile dini değerleri ve kadının özgürlüğünü ele alır. 1907 yılında artık kendini topluma serbest yazar olarak kabul ettirmiştir. 1933 ve 1940'ta kuşatılan Norveç'ten İsveç,Rusya, Japonya üzerinden Amerika'ya kaçmıştır ki Amerika'da daha sonradan nasyonalizme karşı olan yazılar yazmıştır ve konferanslar düzenlemiştir. 2. Dünya savaşı bittikten sonra ülkesine geri dönen Sigrid Undset, daha sonra bir yazar olarak çalışamadı ve 10 Haziran 1949 yılında Lillehammer'de öldü.

<i>Hep O Şarkı</i>

Hep O Şarkı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1956 tarihli son romanıdır. Ancak romanlarının taşıdığı zamansal bütünlük bakımından zincir romanlarından ilki olarak düşünülmelidir. Yakup Kadri, bu romanıyla diğer romanlarında tükettiği, defterini kapattığı saraya yakın, eski İstanbullu üst zümrenin hayatını anlatır ve zincirin diğer halkası romanları için giriş yapar. Bu romanı ön plana çok çıkmamıştır ama Yakup Kadri'nin bütünselliğini anlamak için Hep O Şarkı'yı okumak ve anlamak çok önemlidir.

David Lodge, İngiliz Şövalyelik Nişanı sahibi İngiliz roman ve oyun yazarıdır.

Bryony Lavery, Britanyalı oyun yazarıdır. Ödüllü oyunu Donmuş'la tanınır. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra, televizyon ve radyo için de yazar. Tallulah Bankhead biyografisi ve The Woman Writer's Handbook kitabının da aralarında bulunduğu pek çok kitap yayımladı. Ayrıca Birmingham Üniversitesi'nde oyun yazarlığı dersi verir. Yorkshire'da yetişen yazar 30'lu yaşlarında bir evlilik yaptı; ancak, şimdi kendisini gey olarak tanımlar.

<i>Aşk</i> (roman) Elif Şafakın bir romanı

Aşk, Elif Şafak'ın Mart 2009 tarihinde yayımlanan bir romanıdır. Kitap, giriş kısmında "Ya ortasındasındır aşkın, merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..." ibaresini taşımaktadır. İngilizce aslından Türkçeye çevirisini Kadir Yiğit Us yapmıştır.

Yerleri Değiştirme, İngiliz roman yazarı David Lodge'ın 1975 yılında yazdığı kampüs romanları serisinin ilkidir. Eserin alt başlığı olan İki Kampüsün Öyküsü, Charles Dickens'ın İki Şehrin Öyküsü'ne bir göndermedir. Serinin ikinci kitabı 1984 yılında yayınlanan Dünya Küçük'tür.

Dünya Küçük, İngiliz roman yazarı David Lodge'ın 1984 yılında yazdığı, kampüs romanları serisinin ikincisidir. Eser, 1975 yılında yayınlanan Yerleri Değiştirme'nin devamıdır.

<i>Kıskanmak</i> (roman) Nahid Sırrı Örik romanı

Kıskanmak, Nahid Sırrı Örik'in ilk kez 1946 yılında basılan ilk romanı. 19. yüzyıl Fransız edebiyatından Gustave Flaubert, Honoré de Balzac ve Stendhal gibi yazarların romanlarına benzer tema ve tarza sahip olan eser, baş karakteri Seniha'nın duyduğu kıskançlığı ve kendisini çirkin algılamasını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Hardy</span>

Thomas Hardy, İngiliz yazar ve şair.

Seviyye Talip, Halide Edib Adıvar'ın 1910 yılında İstanbul'da yayımladığı feminist bir romandır.

<i>Bir Tereddüdün Romanı</i>

Bir Tereddüdün Romanı, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1933 yılında basılan roman. Yazar romanında aşk hayatında tereddütler yaşayan bir yazarın hikâyesini anlatmaktadır. Romanın ilk kısmı kitap alıntıları şeklindedir. Bu alıntılar genellikle Mualla'nın okuduğu yazara ait olan kitaptandır. Romanın diğer dikkat çeken yönlerinden biri ise Pirandello'ya ait "Çıplakları Giydirmek" adlı piyestir. Peyami Safa bu romanında septisizm gibi bazı felsefi konulara da değinmiştir.

<i>Deli Zamanlar</i>

Deli Zamanlar, Sevinç Çokum'un 2000 yılında çıkan ve Karanlığa Direnen Yıldız kitabının devamı niteliğindeki romandır. Yayınlandığı sene Karaman 723. Dil Bayramı Armağanı'nı kazanmıştır.