Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.
Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.
Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca: Estonya SSC, II. Dünya Savaşı sırasında, 21 Haziran 1940'ta Sovyetler Birliği'ne katılan bir cumhuriyettir. Kısa bir süre sonra bağımsızlığını ilan eden ülke 6 Ağustos 1940'ta tekrar Sovyetler'e katılmıştır. 1941'de Almanya tarafından işgal edilen ülke 1944'te Sovyet askerleri tarafından tekrar alınmıştır. Estonya'nın bağımsızlığı döneminde Narva'nın bir parçası olan Jaanilinn, 1945'in Ocak ayında Rusya SFSC'nin Leningrad iline bağlanmış ve İvangorod isimini almış ve 1954'te kent statüsü kazanmıştır.
Vladivostok, Rusya'nın Primorski Krayı'nın merkezi olan şehir. Şehir Altın Boynuz'un ucunda Çin ve Kuzey Kore sınırları yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 560 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 592.034'tür.
Narova ya da Narva Nehri, Rusya - Estonya sınırı arasında yer alan bir nehirdir. Peipus Gölü'nden doğarak birçok önemli kentten geçer ve sularını Finlandiya Körfezi'ne boşaltır. 1956 yılında önüne çekilen set ile kendisi ile aynı adı taşıyan 191 kilometrelik bir yapay göl oluşturulmuştur. 75 kilometre uzunluğunda olan gölün ortalama derinliği 5 metredir.
Kronstadt veya resmi adıyla Kronstadt rayonu, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentinde bulunan bir şehir ve 18 rayonundan biridir. Rayon, Sankt-Peterburg'un 32 km kuzeybatısında Finlandiya Körfezi'nde bulunan Kotlin Adası'nda yer almaktadır. Sankt-Peterburg'a, anakaradan Kotlin Adası'na karayolu erişimi görevi gören ve şehrin taşkın koruma sisteminin bir parçası olan Sankt-Peterburg Barajı ile bağlanmaktadır. Yüzölçümü 19,35 km² olan rayonun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 43.005'tir.
Narva, Estonya'nın üçüncü büyük şehridir. Rusya sınırında, Estonya'nın en doğusunda yer almaktadır. Peipus Gölü'nden doğan Narva Nehri buradan geçmektedir. Narva, 2023 yılı itibarıyla 53.626 kişilik nüfusa sahiptir.
Imatra, Finlandiya'nın Güney Karelya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Rusya sınırına 7 km uzakta Vuoksi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 191.28 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 27,357'dir.
Estonya, Avrupa'da en az Müslüman nüfusa sahip ülkelerden birisidir. Bazı kaynaklarda bu sayı daha farklı verilmekteyse de, 2024 yılı nüfus sayımına göre Estonya'da kendisini Müslüman olarak tanımlayan 10,000 kişi yaşamaktadır. Bunların çok azı ibadetlerini ifa etmektedir. Ülkede bir cami bulunmamakla birlikte, Tallinn şehrindeki Turath İslam Kültür Merkezi'nin bir bölümü Müslümanların ibadeti için ayrılmıştır.
Votlar, Rusya'nın kuzeybatısında, Sankt Petersburg'un güneybatısında ve Estonya sınırındaki Narva Nehri'nin doğusunda yer alan İngriya'daki Votya'da yaşayan bir Baltık-Fin halkıdır.
İsilkul, Rusya'nın Omsk Oblastı'na bağlı İsilkul rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Kazakistan sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 39 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 24,482'dir.
Ostaşkov, Rusya'nın Tver Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir, Seliger Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3,198.67 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 18,088'dir.
Peçorı, Rusya'nın Pskov Oblastı'na bağlı Peçorı rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Estonya sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 20.55 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 11,195'tir.
Pikalyovo, Rusya'nın Leningrad Oblastı'na bağlı Boksitogorsk rayonunda bulunan bir şehirdir. Şehir, Sankt Petersburg'un 246 km güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 38 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 21,562'dir.
Estonya'daki Rus nüfusunun 320.000 olduğu tahmin ediliyor, bunların çoğu Harju ve Ida-Viru vilayetlerinin kentsel bölgelerinde yaşıyor. Estonya, Rus Eski İnananların Peipus Gölü boyunca 300 yıllık küçük ölçekli yerleşim geçmişine sahiptir. Estonya'daki mevcut Rus nüfusunun baskın çoğunluğu, Sovyet işgal dönemi göçten kaynaklanmaktadır.
Estonya'daki demiryolu ulaşım sistemi, yaklaşık 1.200 kilometrelik demiryolu hattının 900 kilometresi şu anda genel kullanımda olan bir ağdır. Demiryolu ağının altyapısı çoğunlukla devlete aittir ve Estonya Teknik Gözetim Kurumu tarafından incelenmiştir.
Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.
Narva-Jõesuu, Estonya'nın Ida-Viru ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Narva Körfezi ile Narva Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 405 km² olan şehrin nüfusu 2021 yılı itibari ile 4.429'dur.
Narva Körfezi, Estonya ve Rusya arasında kalan ve Finlandiya Körfezi'nin güneyini oluşturan bir körfezdir. Körfez, Kurgalski Yarımadası aracılığı ile doğuda Luga Körfezi'nden ayrılmaktadır.
Hermann Kalesi (Est.:Hermanni linnus, Alm.:Hermannsfeste, Rus.:Замок Герман) ya da Narva Kalesi, kuzeydoğu Estonya'daki Narva şehrinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Kale, bölge Danimarka Krallığı'nın bir parçasıyken 1256 civarında kuruldu. İlk tamamen taş surlar 14. yüzyılın başında inşa edildi. Töton Şövalyeleri'nin Livonya kolu, kaleyi Ağustos 1346'da satın aldı ve sonraki tarihinin büyük bir bölümünde ona sahip oldu.