İçeriğe atla

İvan Sidorenko

Ivan Sidorenko
Doğum12 Eylül 1919
Smolenk Oblastı, Sovyet Rusya
Ölüm19 Şubat 1994
Kizlyar, Dağıstan
BağlılığıSovyetler Birliği
BranşıKeskin nişancı
Hizmet yılları1939-1945
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı

İvan Mihayloviç Sidorenko (RusçaИва́н Миха́йлович Сидоре́нко; 12 Eylül 1919 Çantsovo, Smolensk - 19 Şubat 1994 Kizlyar), bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir.[1] Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür.[2] Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.[3]

II. Dünya Savaşı yılları

1941 yılında Sidorenko, topçu birliğinde ön yüzbaşı rütbesi ile Moskova Muharebesi'ne katıldı. Savaş devam ederken kendini keskin nişancılık konusunda geliştirdi. Kendini geliştirmesi ve bu geliştirmenin sonucun da elde ettiği yüksek başarı sayesinde komutanları tarafından diğer askerleri eğitmesine karar verildi. Sidorenko, ilk olarak askerlere taktiksel dersler verdi. Daha sonrasında ise onları yavaş bir şekilde operasyonların içine aldı. Sonrasında Sidorenko, 1. Baltık Cephesi'nde savaşan 1122. Alay'ın karargahına yardımcı komutan olarak atandı. Asıl görevi eğitim olmasına rağmen zaman zaman acemi askerlerin savaş tecrübesi kazanması için cepheye çıktı. Bunların birinde yangın çıkartan mermiler ile bir tane tank ile üç tane traktörü kullanılamaz hale getirdi. Bu keşif görevleri sırasında birkaç kez yaralandı ancak 1944'te Estonya'da aldığı yara onu savaş sonuna kadar hastanede kalmasına neden oldu. 4 Haziran 1944'te hâlâ iyileşmeye çalışırken Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasını aldı. Bu olaydan sonra keskin nişancı eğitmeni olması dolayısıyla üstleri tarafından bir daha direkt olarak cephede bulunması yasaklandı.

Savaş sonunda 500 kadar düşman askeri öldürmüş ve 250'nin üzerinde keskin nişancı eğitmiştir.[1] En sonunda binbaşı rütbesini kazanıp Sovyetler Birliği'nin en iyi keskin nişancılarından biri olarak tanındı.

Savaş sonrası

Sidorenko, Kızıl Ordu'dan emekli olduktan sonra kömür madeninde ustabaşı olarak çalışmaya başladı ve 1974 tarihinde Dağıstan'a yerleşti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Sakaida, Henry (2004). Heroes of the Soviet Union: 1941–1945. Osprey Publishing. s. 18. ISBN 1841767697. 
  2. ^ Haskew, Michael E. (2005). The Sniper at War: From the American Revolutionary War to the Present Day. Macmillan Publishers. s. 74. ISBN 0312336519. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  3. ^ Westwood, David (2005). Rifles: An Illustrated History of Their Impact. ABC-CLIO. s. 212. ISBN 1851094016. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Paulus</span> Stalingrad muharebesinde 6.orduyu yönetmiş mareşal

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus, özellikle II. Dünya Savaşında etkin rol oynayan Alman Feldmareşali.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Pavliçenko</span>

Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matthäus Hetzenauer</span>

Matthäus Hetzenauer, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 3. Dağ Tümeninde görev yapan Avusturyalı keskin nişancı idi. 345 düşman askeri öldürmüştür. Tespit edilen en uzaktan düşman askerini öldürdüğü uzaklık 1100 metre olarak rapor edilmiştir. Matthäus Hetzenauer, Şövalye Haçı madalyası almıştır. Şövalye Demir Haçı aşırı savaş cesareti ya da başarılı askeri liderlikten dolayı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roza Şanina</span> Sovyet keskin nişancı

Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.

Tatiana Nikolaevna Baramzina, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda bir Sovyet keskin nişancısıydı. Ölümünden sonra Altın Yıldız ödülüne layık görüldü ve 24 Mart 1945'te Sovyetler Birliği Kahramanı statüsü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nina Lobkovskaya</span>

Nina Alexeyevna Lobkovskaya, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu'nda Teğmen rütbesine ulaşan ve keskin nişancı olarak görev yapan kadın asker.

Arajs Kommando, SS-Sturmbannführer Viktors Arājs önderliğinde, Nazi Sicherheitsdienst'e (SD) bağlı bir Letonya Yardım Polisi'nin işbirlikçi birimi idi. Soykırım sırasında ünlü bir ölüm birimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aliya Moldagulova</span>

Aliya Nurmuhammetkızı Moldagulova, 14 Ocak 1944'te savaşta aldığı yaralardan ötürü ölmesinden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verilen Sovyet keskin nişancı.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Wagner</span>

Eduard Wagner, II. Dünya Savaşı'nda görev yapan Nazi Almanyası ordusu generali. Güvenlik konusunda genel sorumluluğa sahipti ve böylece ordunun yetkisi altındaki işgal altındaki bölgelerde güvenlik birimlerinin işlediği savaş suçlarından sorumluydu.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Noah Adamia</span>

Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus ve Sovyet ordusunda kadınlar</span>

Rus ve Sovyet ordusundaki kadınlar ülkelerinin askeri tarihinde birçok rol oynamıştır. Rusya ve Sovyetler Birliği'nin kadınları Dünya Savaşlarında, özellikle de II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Polivanova</span>

Mariya Semyonovna Polivanova, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet keskin nişancıydı. 14 Ağustos 1942'de Alman askerleri tarafından kuşatılmışken o ve meslektaşı Natalya Kovshova'nın sadece iki el bombası kalmıştı, bombaları patlatarak kendilerini ve çevredeki Alman askerlerini öldürdüler. Cesaretlerinden dolayı Kovshova ile birlikte 14 Şubat 1943'te ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.