İçeriğe atla

İvan Krılov

İvan Krılov
Krılov’un 1839 tarihli yarım kalmış portresi
Doğum13 Şubat 1769
Moskova, Rus İmparatorluğu
Ölüm21 Kasım 1844
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
İvan Krılov’un St. Petersburg’daki heykeli

İvan Andreyeviç Krılov (RusçaИва́н Андре́евич Крыло́в; 13 Şubat 1769, Moskova - 21 Kasım 1844, Sankt-Peterburg), Rus gazeteci, şair, oyun yazarı, çevirmen.

İki yüzden fazla fabl yazmış, “Rus La Fontaine’i” olarak tanınmıştır. Rusçaya büyük bir atasözü ve deyiş hazinesi kazandırmış olan fablleri elliden fazla dile çevrilmiştir.[1]

Krılov’un masalları Türkiye’de "Keçi Bir Gün..." adıyla Tarık Dursun K. tarafından derlenip yeniden yazılmıştır.[2]

Yaşamı

1769’da Moskova’da dünyaya geldi. Çocukluğu Orenburg ve Tver’de geçti. Babasını erken yaşta kaybetti, yoksul bir çocukluk geçirdi. 1782’de annesi ile St. Petersburg’a taşındı. Edebiyat, Fransızca ve İtalyanca ile matematik alanında kendi kendini yetiştirdi.[1]

Edebi yaşamı 1783’te yazdığı Kofeynitsa adlı komik-operanın bir yayımcı tarafından basılması ile başladı ve oyunlar yazmaya devam etti.

1780’lerin sonunda daha çok gazete yazıları yazan Krılov, aylık bir dergi çıkarmak için 1789-1790 yıllarında çeşitli girişimlerde bulunda fakat yayınladığı dergiler fazla ilgi görmedi ve çok kısa süre içinde kapandı.

Taşlamaları kraliyet ailesini rahatsız ettiği için St. Petersburg’dan ayrılmak zorunda kalan ve ancak 1806’da geri dönen[1] Krılov’un hayatının bu dönemi hakkında fazla bilgi yoktur. 1797’de Livonya valisinin hizmetine girip sekreterliğini ve çocuklarının öğretmenliğini üstlendiği bilinir. 1803’te bu görevden ayrılan Krılov, 1806’da Moskova’da şair ve fabl yazarı İvan Dmitriyev ile görüştü ve ona La Fontaine’in fabllarından yaptığı iki çeviriyi gösterdi. Dmitriyev, kendisini fabl yazması konusunda teşvik etti.

Ardından St. Petersburg’a giden Krılov, yeniden oyun yazarlığına başladı. Özellikle soyluların Fransız kültürüne ilişkin her şeyi taklit etmesini hicveden oyunlar yazdı; oyunları sahnelenip büyük başarı kazandı.

Oyunlarının kazandığı başarıya rağmen oyun yazmayı bırakıp fabl yazmaya yönelen Krılov’un ilk fabl koleksiyonu 1809’da yayımlandı ve çok beğenildi. Ömrünün sonuna kadar fabl yazmayı sürdürdü.[3] Başlangıçta La Fontaine fabllerini çeviriyor veya yeniden yazıyordu ancak zamanla dönemin Rus toplumuna ilişkili fabller yazmaya başladı. O zamana kadar fazla tanınmayan ve maddi güçlükler içinde yaşayan biri iken fabl kitapları sayesinde çok tanındı ve saygınlık kazandı.

1812-1841 yıllarıdna St. Petersburg Kraliyet Halk Kütüphanesi’nde kütüphanecilik yaptı. Rus Akademisi’ne seçildi; pek çok ödül ve madalya ile onurlandırıldı.

1830’dan itibaren çok az yazdı, evden çıkmadan yaşamaya başladı. Ünü arttıkça tembelliği, oburluğu, hazırcevaplığı hakkında yarı-efsanevi öyküler yayıldı.[3]

1844’te St. Petersburg'da hayatını kaybetti. Ölüm nedeni kimi kaynaklara göre zatürre, kimine göre “fazla yemek”ti.[3] Cenazesi, Tihvin Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Ivan Krylov, Russian-ic.com sitesi, Erişim tarihi:27.04.2015". 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  2. ^ "Yalvaç Ural, Krilov'un Masalları, Milliyet gazetesi, 10.06.2002". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  3. ^ a b c "Aleksandr Bondarenko, Prominent Russians: Ivan Krylov, Russiapedia.rt.com sitesi, Erişim tarihi:27.04.2015". 31 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">I. Petro</span> Rus hükümdar (1672-1725; imparator 1721-1725)

Büyük Petro, I. Petro veya Pyotr Alekseyeviç, Rusya Çarlığı'nı 7 Mayıs 1682'den 1696'ya kadar üvey ağabeyi V. İvan ile birlikte, daha sonra 1696'dan 1725'te ölümüne kadar Rus İmparatorluğu'nu yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Lermontov</span> Rus yazar, şair, asker

Mihail Yuryeviç Lermontov, Rus yazar ve şair. Emekli bir subayın oğlu olarak dünyaya gelen Lermontov, bir süre Moskova Üniversitesi'ne devam etti. Üniversite yılları Lermontov'a, toplumsal sorunların büyük bir heyecanla tartışıldığı çok canlı bir entelektüel ortamdan yararlanma fırsatı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lev Tolstoy</span> Rus yazar ve aktivist (1828–1910)

Lev Nikolayeviç Tolstoy, Rus yazar ve asker. Dünya tarihinin en iyi yazarlarından birisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taras Şevçenko</span>

Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Ayvazovski</span> Ermeni kökenli Rus ressam (1817-1900)

İvan Konstaninoviç Ayvazovski, denizcilik sanatı üzerine yoğunlaşan Ermeni asıllı Rus romantik ressam. Ovanes Ayvazyan ismiyle vaftiz edilen İvan, Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında yer alan liman şehri Feodosia'da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve hayatının çoğunluğunu orada geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Nikolayeviç Tolstoy</span>

Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, Rus şair, roman ve oyun yazarı ve Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Babuşkin</span>

İvan Babuşkin, Rus devrimci. Bolşevik hareketinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Vasnetsov</span>

Viktor Mihayloviç Vasnetsov, mitolojik ve tarihî konular üzerine uzmanlaşmış bir Rus ressamdı. Rus resim sanatında folklorist - romantik modernizmin kurucularından ve Rus sanatında yeniden canlanma akımınındaki başlıca kişilerden biri olarak tarif edilir.

Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.

<i>Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor</i> Ilya Repinin tablosu

Korkunç Ivan ve Oğlu İvan, 16 Kasım 1581'de İlya Repin'in en meşhur tablolarından biridir. Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor olarak da bilinir. Resim, ilk Rus Çarı IV. İvan'ın, bir öfke krizi sonucu oğlu Çareviç İvan İvanoviç'in şakağına asasıyla vurmasından sonra oğlunun babasının kucağında ölüşünü göstermektedir. Tabloda, babanın dehşeti, pişmanlığı ve azabı ve hayatı sönmekte olan oğlunun sakin ifadesi görülmektedir. 1885'te tamamlanan tablo, Moskova'da Tretyakov Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vardges Surenyants</span> Ermeni ressam

Vardges Surenyants, Ermeni ressam, heykeltıraş, çevirmen, sanat teorisi uzmanı, tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Han-Girey</span>

Sultan Han-Girey (1808-1842), Çerkes etnograf, folklorcu, sanat eleştirmeni, halkının sivil yapısı üzerine projelerin yazarı, Çerkes kültürüne ve Çerkes edebiyatına önemli katkı sağlayan eserlerin yazarı, Çerkes etnografyasının ve tarih biliminin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Konstantinoviç Tolstoy</span> Rus şair, romancı ve oyun yazarı

Kont Aleksey Konstantinoviç Tolstoy, genellikle A. K. Tolstoy olarak anılır, Rus şair, romancı ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Heorhiy Narbut</span>

Heorhiy Narbut, yirminci yüzyılın en önemli Ukraynalı grafik tasarımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Elena Andreianova</span>

Elena Ivanovna Andreïanova veya Yelena Andreyanova Rus balerin. Romantik türün seçkin Rus balerini olarak kabul edilir, ancak hayatı trajedilerle doludur.