İçeriğe atla

İvçenko-Progress

İvçenko-Progress
TipUkrayna Devlet İktisadi Teşebbüsü
Kuruluş1945 (79 yıl önce) (1945)
KurucuOleksandr Ivchenko Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkeziZaporijya, Ukrayna
ÜrünHavacılık Türbin Motorları

İvçenko-Progress ZMKB eski adıyla OKB-478 ve İvçenko Lotarev, Ukroboronprom çatısı altında havacılık motorları tasarım ve prototip geliştirme faaliyetlerini yürütmektedir. Tasarladığı motorlar askeri ve sivil havacılık alanında birçok uçan platformlarda kullanılmaktadır. Özellikle Antonov, Beriyev, İlyuşin, Tupolev, Mil ve Yakovlev marka birçok hava aracına motor tasarım ve prototip geliştirmiştir. Zaporijya'da aynı kampüs alanı içerisinde yer alan Motorsich firması ile yakın bir çalışma ortamı içindedir.

Tarih

Şirket, 60 yıldır çeşitli tiplerde uçak ve helikopterlere güç sağlayan motorların tasarımında yer almakta ve ayrıca endüstriyel uygulamalar için sürücüler ve özel ekipmanlar tasarlamaktadır.[1]

Üç önemli tasarımcı bu süre zarfında gelişime öncülük etti:

  • 1945–1968: Oleksandr Heorhiyoviç İvçenko
  • 1968–1989: Volodimir Oleksiyoviç Lotaryev
  • 1989-2010: Fedir Mihayloviç Muravçenko
  • 2010-: İhor Fedoroviç Kravçenko

Başlangıçta General Oleksandr İvçenko pistonlu motorlar tasarladı. Bu motorlar AI olarak adlandırıldı. İlk türbin motorları TS-12 üzerinde çalışmalar 1953'te başladı. 1960'ların başından beri şirket bypass gaz türbini motorları geliştirmektedir. Volodimir Lotaryev yönetimindeki kuruluş, 1971'de ilk operasyonel Sovyet yüksek baypaslı turbofan Lotarev D-36'yı geliştirdi.

Bu organizasyon şimdi İvçenko-Progress ZMKB olarak biliniyor ve Ukrayna'da bulunuyor. Motorları, Volga-Dnepr, Antonov Airlines, Enimex ve Polet dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda havayolu tarafından başarıyla işletilmektedir.

Ocak 2015'te, Diamond Aircraft of Austria, 465 ile çalışan Diamond DA50 -JP7'nin ilk uçuşunu duyurdu. Ukrayna'nın Motor Sich JSC ve İvçenko Progress[2] tarafından geliştirilen AI-450S turboprop motoru aynı zamanda Türkiye'nin taarruzi sınıf İnsansız Hava Aracı olan Akıncı İHA platformuna güç vermektedir.

Ürünler

  • İvçenko AI-25
  • Lotarev DV-2
  • AI-22
  • AI-222
  • AI-322
  • AI-450

Yüksek baypaslı turbofanlar

Propfanlar

  • İlerleme D-27
  • İlerleme D-236

Turboproplar

  • İvçenko AI-20
  • İvçenko AI-24
  • İvçenko-Progress Motor Sich AI-450S / S2
  • MS-14
  • MS-500

Turboşaftlar

  • Lotarev D-136 / İvçenko AI-136
  • MS-500V

Turbojetler

  • İvçenko AI-7

Pistonlu motorlar

  • İvçenko AI-4
  • İvçenko AI-10
  • İvçenko AI-14
  • İvçenko AI-26
  1. ^ "History of Ivchenko Progress ZMKB". 3 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helikopter</span>

Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen döner kanatlı bir hava taşıtıdır. İsmin kökü Yunancada heliko pteron yani hareketli kanatlar anlamından gelir. Fransız Gustave Ponton d'Amécourt tarafından 1861'de ortaya atılmıştır. 1907 yılında Fransız Paul Cornu ilk motorlu helikopteri uçurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-25</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-25 Rus Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu (OKB) tarafından geliştirilip üretilmiş üçüncü nesil bir avcı/ önleyici ve yüksek hızlı keşif uçağıdır. Prototip olarak ilk uçuşunu 1964 yılında gerçekleştiren Foxbat, sesten üç kat hızlı seyredebilme yeteneği, güçlü radar sistemi ve uzun menzilli havadan havaya füze donanımıyla zamanının Batılı gözlemcilerini oldukça endişelendirmiş, bu endişeler orta vadede ABD tarafından F-15 Eagle savaş uçağının geliştirilmesine giden zemini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-225 Mriya</span> Antonov marka bir kargo uçağı

Antonov An-225 Mriya, merkezi Ukrayna'da bulunan Antonov Tasarım Bürosu tarafından yapılmış stratejik hava taşıtıdır. "Buran Uzay Mekiğini" taşıma amaçlı yapılmıştır. AN-124 modelinin daha büyük halidir. Mriya (Мрія) Ukrayna dilinde "Hayal" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-4</span> SSCB yapımı piston motorlu stratejik bombardıman uçağı

Tupolev Tu-4, Sovyet Hava Kuvvetleri'ne 1940 sonları ile 1960 ortaları arasında hizmet vermiş, piston motorlu stratejik bombardıman uçağı. ABD yapımı Boeing B-29 Superfortress uçağının ters mühendislikle geliştirilmiş bir kopyasıdır. Sovyetler Birliği'nin, 1945'li yıllarında uzun menzilli ağır bombardıman uçağı eksikliği üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu uçağı</span>

Yolcu uçağı, genel anlamda sadece yolcu taşıma amacına yönelik olarak üretilmiş uçak. Yolcuların yanı sıra yolculara ait bagajların ve kısmen diğer malzemelerin nakliyesinde de kullanılırlar. Yolcu uçağı tabiriyle daha çok havayolları tarafından kullanılan yüksek kapasiteli ve performanslı uçaklar kastedilir. Bununla birlikte hafif uçaklar da az sayıda yolcunun çoğunlukla kısa mesafelere ulaştırılmasında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-12</span>

Antonov An-12, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir askeri turboprop nakliye uçağıdır. Uçak, Antonov An-10'un askerî modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-70</span>

Antonov An-70,, Antonov tarafından üretilen bir Ukrayna yapımı orta menzilli, turboprop askerî nakliye uçağıdır. 1980'lerin sonunda Sovyetler Birliği döneminde Antonov Tasarım Bürosu tarafından An-12 uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirildi. 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, program Rusya ile Ukrayna arasında ortaklık haline geldi. İlk prototipin uçuşu, Aralık 1994 tarihinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-72</span>

Antonov An-72, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet kargo uçağıdır. Uçak, An-26'nın yerini almak üzere tasarlanmış olup kanatlarının üzerinde yer alan büyük motorları nedeniyle Çeburaşka takma adıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-30</span>

Antonov An-30, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir keşif uçağıdır. Uçak, Antonov An-24'nün bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Uçan kanat</span>

Uçan kanat, kesin bir gövdeye sahip olmayan kuyruksuz sabit kanatlı bir uçaktır. Mürettebat, yük, yakıt ve ekipman tipik olarak ana kanat yapısının içinde yer alır, ancak uçan bir kanatta podlar, naceller, kabarcıklar, bomlar veya dikey stabilizeler gibi çeşitli küçük çıkıntılar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ukroboronprom</span>

Ukroboronprom (UOP) farklı devlet iktisadi teşebbüsü olarak kurulmuş savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Kızılelma</span> Türk yapımı turbofan motorlu insansız savaş uçağı

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, radarlardan gizlenebilme ve havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Progress D-436</span>

Progress D-436, Ukraynalı Ivchenko-Progress şirketi tarafından geliştirilen üç şaftlı yüksek baypaslı turbofan motorudur. Başlangıçta, 1980'lerde Yakovlev Yak-42 ve Antonov An-72'nin gereksinimlerini karşılamak için geliştirildi. Motor ilk olarak 1985'te çalıştırıldı ve ardından 1987'de onaylandı. Birkaç varyant geliştirildi ve günümüzde çeşitli uçaklar modellerine hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">General Electric J79</span>

General Electric J79, çeşitli savaş ve bombardıman uçaklarında ve süpersonik bir seyir füzesinde kullanılmak üzere inşa edilmiş eksenel akışlı bir turbojet motorudur. J79, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki General Electric Aircraft Engines tarafından ve dünya çapında birçok başka şirket tarafından lisans altında üretildi. Başlıca kullanımları arasında F-104 Starfighter, B-58 Hustler, F-4 Phantom II, A-5 Vigilante ve IAI Kfir vardı.

<span class="mw-page-title-main">General Electric F404</span>

General Electric F404 ve F412, 10,500-19,000 pound-kuvvet (47-85 kN) itki üretebilen artyakıcılı turbofan motor ailesidir. General Electric Havacılık tarafından üretilmektedir. Volvo Aero tarafından üretilen RM12 adlı bir varyantı da bulunmaktadır. F404, daha büyük versiyonu olan F414 turbofan motorunun yanı sıra deneysel olarak geliştirilen GE36 sivil propfan motoruna da öncü olmuştur.

TUSAŞ Keklik, 2001 yılında envantere alınan, radyo kontrollü hedef İHA'sıdır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından topçu tatbikatlarında hedef takibi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvçenko-Progress AI-322</span> Ukrainian afterburning turbofan engine

İvçenko-Progress AI-322, AI-222 motorundan geliştirilen düşük baypaslı turbofan motor ailesidir.