İçeriğe atla

İtalya Uzay Ajansı

İtalya Uzay Ajansı
ASI
Agenzia Spaziale Italiana
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1 Ocak 1988 (36 yıl önce) (1988-01-01)[1][2]
Bağlılığıİtalya
AdresRoma, İtalya
Yönetici(ler)
  • Roberto Battiston (Başkanı)
  • Roberto Ibba (Genel Müdürü)
Web sitesiwww.asi.it asi.it www.asi.it

İtalya Uzay Ajansı (İtalyancaAgenzia Spaziale Italiana; ASI) İtalya'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 1988 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur.[1][3] Ajans, Milli Eğitim Bakanlığı Üniversiteler ve Araştırma Bakanlığı (MIUR) kapsamında faaliyet göstererek, havacılık araştırmaları ve teknolojisi alanında çalışmalar yapan çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla iş birliği yapar. Ayrıca İtalya Cumhurbaşkanı ve İtalya Bakanlar Konseyi ile iş birliği yapar.[3]

ASI, hem Ulusal Havacılığın hem de Uzay Planının hazırlanmasından, ayrıca yürütülmesinden de sorumludur. Bunu yapmak için ajans, İtalyan uzay araştırma ajanslarının ve CIRA gibi kurumların sahibi ve koordinatörü olarak çalışıyor, ayrıca İtalyan uzay uçuşu projelerinde arama ve fırsat aşamalarını organize ediyor. Uluslararası ASI, Avrupa Uzay Ajansı Konseyine ve onun alt organlarına, İtalya heyetini sunarken aynı zamanda ülkenin dış ülkelerle olan iş birliğindeki çıkarlarını temsil etmektedir.

ASI'nin ana merkezi, Roma, İtalya'da bulunmaktadır.[4] Ajans aynı zamanda üç operasyon merkezi üzerinde doğrudan kontrol hakkına sahiptir . İtalya'daki Matera şehrinde bulunan Uzay Jeodezi Merkezi (CGS) buna bir örnektir.

Bakanlar Kurulunun aldığı bir kararı takiben, Enrico Saggese, 3 Temmuz 2009'da ajansın başkanı oldu,[5] ama bir yolsuzluk skandalı nedeniyle Şubat 2014'te ayrıldı,[6] Aldo Sandulli yerine geçti.[7] Fabrizio Tuzi şu anda kuruluşun genel müdürüdür.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Asif Siddiqi. "International Space Agencies". U.S. Centennial of Flight Commission. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2010. 
  2. ^ Known as the "Italian Space Research Program" from 1959 to 1988.
  3. ^ a b "Italian Space Agency". European Commission - CORDIS (Community Research and Development Information Service). 6 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Contacts 8 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Italian Space Agency. Retrieved on February 27, 2016. "Via del Politecnico snc 00133 Rome, Italy"
  5. ^ "Council of Ministers n.55 of the 3/07/09" (İtalyanca). The Government of the Italian Republic. 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  6. ^ "Italian Space Agency chief Enrico Saggese quits in wake of investigation". physicsworld.com. 14 Şubat 2014. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2014. 
  7. ^ "Aldo Sandulli appointed as Extraordinary Commissioner". ASI website. 13 Şubat 2014. 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2014. 
  8. ^ "Fabrizio Tuzi nuovo Direttore Generale dell'ASI" (İtalyanca). ASI website. 21 Mayıs 2013. 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları
<span class="mw-page-title-main">İsviçre Uzay Ofisi</span>

İsviçre Uzay Ofisi (İUO) İsviçre ulusal uzay programını yürütmekten sorumlu kurum. 2000'lerin başında yaklaşık 110 milyon dolarlık bir bütçe ile 16. en yüksek bütçeli kamu uzay ajansı olmuştur. İUO, İsviçre Federal Konseyi tarafından "İsviçre uzay politikasını planlama ve uygulamaktan sorumlu olan idari birim" olarak tanımlanmaktadır. İUO aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı'nın üyesidir. Kurum 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı bütçesinin % 3.30'unu finanse etmiştir

<span class="mw-page-title-main">Kanada Uzay Ajansı</span> Uzay araştırmaları yapan Kanadalı kuruluş

Kanada Uzay Ajansı, Kanada'da uzay araştırmaları yapan bir kuruluş. 1 Mart 1989'da kurulmuştur. Merkezi Saint-Hubert, Québec'te bulunmaktadır.

<i>Philae</i> (uzay aracı) Rosetta uzay aracına eşlik eden insansız Robotik Avrupa Uzay Ajansı iniş aracı

Philae, Avrupa Uzay Ajansı'nın robotik bir iniş aracıydı. Rosetta uzay aracının taşıdığı Philae, 12 Kasım 2014 tarihinde 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inerek bir kuyruklu yıldıza inen ilk uzay aracı oldu.

Vega, Avrupa Uzay Ajansı'nın kullandığı, İtalya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortaklaşa geliştirdiği ArianeSpace tarafından kullanılan bir harcanabilir fırlatma sistemidir. Geliştirilmesi 1998'de başladı ve 13 Şubat 2012 tarihinde Guyana Uzay Merkezi'nde ilk fırlatma gerçekleşti. ArianeSpace 2018'in sonuna kadar Vega'yı kullanmak istediğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guyana Uzay Merkezi</span>

Guyana Uzay Merkezi, Fransız Guyanası'nda bulunan bir uzay merkezidir. Merkez 1964 yılında kurulmuş olup Kourou şehri yakınlarında yer almaktadır. Merkez, Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi ile Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılmaktadır. Avrupa Uzay Ajansı merkezin yıllık bütçesinin üçte ikisini ödemekte ve aynı zamanda Ariane roketlerinin geliştirilmesini finanse etmiştir.

İsrail Uzay Ajansı veya İngilizce kısaltmasıyla ISA, , İsrail'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığının bir parçası olan ve tüm İsrail uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari amaçlarla koordine eden uzay ajansı ve hükûmet organıdır.

Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı Azerbaycan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 1992 yılında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin "Kaspiy" bilimsel araştırma merkezi yerine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu</span>

Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO) Pakistan Hükûmetinin yürütme ve bürokratik uzay ajansıdır ve ülkenin kamusal ve sivil alan programından, ayrıca havacılık ve uzay araştırmalarından sorumludur. Misyon bildirgesi ve amacı, uzay teknolojisinde barışçıl araştırmalar yapmak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik olarak teknolojiyi geliştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

Türkmenistan Ulusal Uzay Ajansı, Türkmenistan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 2011'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fabrizio Moro</span> İtalyan şarkıcı-söz yazarı

Fabrizio Mobrici, bilinen sahne ismiyle Fabrizio Moro, İtalyan şarkıcı-şarkı yazarı ve televizyon sunucusu. İlk albümünü 2000 yılında yayınlamış ve 2007 yılında yapılan Sanremo Müzik Festivali'nin Yeni sanatçılar kategorisinde "Pensa" adlı şarkısıyla birinci olarak başarılar elde etmeye başlamıştır. Şarkı İtalya'da bir numaralı hit olmayı başarmıştır. Federation of the Italian Music Industry şirketinden altın sertifika almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Huygens (uzay aracı)</span>

Huygens, 2005'te Satürn'ün uydusu Titan'a başarıyla inen atmosferik bir giriş probuydu (sonda). Avrupa Uzay Ajansı tarafından inşa edilip işletilen bu uzay aracı, Cassini-Huygens misyonunun bir parçasıydı ve Titan'a inen ilk uzay aracı ve bir uzay aracının Dünya'dan şimdiye kadar yaptığı en uzak iniş oldu. Sonda, 1655'te Titan'ı keşfeden 17. yüzyıl Hollandalı gökbilimci Christiaan Huygens'in adını almıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA), Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin ülkenin uzay endüstrisinin gelişiminden sorumlu uzay ajansıdır. 2014 yılında kurulan Ajans, BAE'de sürdürülebilir ve birinci sınıf bir uzay sektörünün geliştirilmesinden, teşvik edilmesinden ve düzenlenmesinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı</span>

Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıydı. 1 Ekim 1969 tarihinde kurulmuş olup Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) tarafından yürürlüğe konulan Uzay Geliştirme Programı'na dayanarak uyduların ve fırlatma araçlarının geliştirilmesinin yanı sıra bunların fırlatılması ve takibinden de sorumluydu. Merkezi Tokyo'nun Minato semtindeki Dünya Ticaret Merkezi'nde yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü</span> Japon araştırma enstitüsü

Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü,, Japonya'nın ulusal astronomi araştırma enstitüsüdür. 1981 yılında kurulmuş olup astrofizik alanında faaliyet göstermektedir. Merkezi Sagamihara'daki Sagamihara Kampüsü'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Mogensen</span>

Andreas Enevold "Andy" Mogensen, Danimarkalı mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astronotu olup uzaya çıkan ilk Danimarka vatandaşıdır.