İçeriğe atla

İsyan kontrolü

Belize'de birbiri ile çatışan siviller ile isyan karşıtı kuvvetler.

İsyan kontrolü, bir isyan, gösteri veya protestoya katılan sivilleri kontrol etmek, dağıtmak ve tutuklamak amacı ile polisler, askerî kuvvetler veya diğer emniyet kuvvetlerinin aldığı tedbirleri kasteder.[1] Uzun zamandır kanun uygulayıcı memurlar ile askerler kalabalıkları dağıtmak ve isyancıları tutuklamak için cop ve kamçı gibi öldürücü olmayan silahlar kullanmışlardır. 1980'lerden beri isyan kontrolü memurları ayrıca göz yaşartıcı gaz, biber gazı spreyi, plastik mermiler ve şok tabancıları kullanmışlardır. Bazı bağlamlarda çevik kuvvetler ayrıca tazyikli su fışkırtma araçları, zırhlı savaş araçları, polis köpekleri veya atlı polis kullanabilirler. İsyan kontrolü uyguluyan memurlar tipik olarak isyan kaskı, yüz vizörü, gövde zırhı (yelek, boyunluk, diz koruyucu, vs.), gaz maskesi ve polis kalkanı gibi koruyucu ekipmanlar takarlar. Bununla birlikte bir protesto veya ayaklanmayı şiddetli bir şekilde bastırmak için öldürücü silahların kullanıldığı olaylar yer almıştır. Örneğin Boston Katliâmi, Haymarket Olayı, Macar Devrimi, Kent State Katliâmı ve 1989 Tiananmen Meydanı Olayları.[2]

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Riot control ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ "İsyan kontrolu". 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "İsyn kötrolü nedir". 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2005 Fransa ayaklanmaları</span>

2005 Fransa ayaklanmaları, Paris'te 27 Ekim 2005 akşamı, kimlik kontrolü yapan polis tarafından kovalanırken yüksek gerilim trafosuna sığınıp elektrik çarpması sonucu Kuzey Afrikalı Zyed Benna (17) ile Bouna Traoré'nin (15) ölümü ve 17 yaşındaki Muhittin Altun'un ağır yaralanmasının ardından başlayan ayaklanmalar. Olayların başlamasından sonra bir camiye gaz bombası atılması ve Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'in olaylara karışanları "ayaktakımı" olarak nitelemesi gerilimi tırmandırmıştır. Terör dalgası, Paris'in Kuzey Afrikalı göçmen azınlığın yoğun olarak yaşadığı semtlerine sıçramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal savaş</span> Savaşta kimyasal silah kullanma

Kimyasal savaş, kimyasal silahların kullanıldığı saldırılara verilen isimdir.

Michael Brown, Ferguson kasabasında polis kurşunu ile vurularak ölmesi sonucu 2014 Ferguson protestolarını başlatan afroamerikan siyahi Amerikalı gençtir.

<span class="mw-page-title-main">Étaples İsyanı</span>

Etaples İsyanı, İngiltere İmparatorluğu birliklerinin I. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da gerçekleştirdiği isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik mermi</span>

Plastik mermi veya yuvarlak plastik baton (PBR), özel olarak dizayn edilmiş silahlardan ateşlenen ve öldürücü olmayan bir mermi çeşididir. 1973 yılında, İngiliz güvenlik güçleri tarafından, Kuzey İrlandalı isyancılara karşı kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Öldürücü olmayan bir silah olarak tasarlanmış olsa da, bir dizi ölüme neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Grigoropulos</span>

Aleksandros Grigoropulos , , Atina'da polis kurşunu ile vurularak ölmesi sonucu 2008 Yunanistan ayaklanmalarını başlatan Yunan çocuktur.

<span class="mw-page-title-main">2014 Ferguson protestoları</span>

2014 Ferguson protestoları, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler ve ardından Missouri genelinde başlayan protestolardır. Protestolar Amerika'nın dört bir yanına yayılmıştır. Türkiye Devleti, Amerikan Hükûmetine sorumluluk ve itidal çağrısı yaparak eylemcilere yapılan orantısız güç kullanımı için ' kaygı verici ' ifadelerini kulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Olayları</span> 7-12 Ekim 2014 tarihinde Türkiyede çıkan eylemler

Kobani Olayları veya 6-7 Ekim Olayları, IŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen 62. Türkiye Hükûmeti'ne tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü. Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatıldı ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyüdü. Olaylar sırasında güneydoğu Anadolu'da Türk güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında meydana gelen ve can kayıplarıyla sonuçlanan çatışmalar da gerginliğin tırmanmasına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Trafik polisi</span> trafik kurallarını uygulayan polis memurları

Trafik polisi, trafiği yöneten veya trafik kurallarının uygulanmasını sağlayan polis memuru.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Polis Ajansı (Japonya)</span>

Ulusal Polis Örgütü Japonya'da Bakanlar Kurulu Bürosu, Ulusal Kamu Güvenliği Kurulu tarafından yönetilen bir örgüttür ve Japon polis sisteminin merkezi eşgüdümcü kuruluşudur.

Tariş Olayları, İzmir'de TARİŞ'e bağlı fabrikalarda silah ve patlayıcı madde bulunduğuna dair haberler üzerine 22 Ocak 1980'de TARİŞ'in 5 ünitesinde arama yapan polislere ateş açılması sonucu başlayan olaylar.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2006 Diyarbakır olayları</span>

Mart 2006 Diyarbakır olayları, 28-31 Mart 2006 tarihleri arasında Diyarbakır'da yaşanan protestolar ve sonrasında gerçekleşen toplumsal olaylardır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma Servisi (Bulgaristan)</span>

Ulusal Jandarma Servisi, Bulgaristan kolluk kuvvetlerine bağlı jandarma gücü.

2017 Fransa ayaklanmaları 2 Şubat tarihinde medyaya yansıyan kamera kayıtlarında Paris'te bulunan "Aulnay-sous-Bois" banliyösünde kimlik kontrolü için polis tarafından durdurulan 22 yaşındaki Siyahi Théo adında gencin Fransız polisince tecavüze uğradığının görülmesinin ardından Paris banliyölerinde bir dizi ayaklanma meydana gelmiş, polis karşıtı protestolar Fransa'nın bazı bölgelerine yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CS gazı</span> kimyasal birleşik

CS gazı (2-klorobenzalmalononitril) insan üzerinde yanma ve öksürme gibi etkiler yaratan; toplumsal olaylar gibi karışıklıkları engellemek amacıyla kullanılan bir göz yaşartıcı gaz tipi kimyasal silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyda Sungur</span> Türk akademisyen ve aktivist

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.

Meskûn mahal savaşı (CQC/CQB) olan meskûn mahallerde gerçekleşen oldukça kısa mesafeden birden fazla asker veya paramiliter grup arasında yer alan ateşli silahlarla fiziksel bir mücadeleyi içeren taktik bir durumdur. Askeri birimler, polis / cezaevi görevlileri ve suç unsurları arasında ve diğer benzer durumlarda meydana gelebilir. Savaşta, genellikle 100 metreye kadar yakın mesafede, yakın el-göğüste çatışmadan yakın mesafe hedef müzakerelerine kadar, hedefe ateşli silahlarla saldıran personelce çeşitli büyüklükteki birimler veya ekiplerden oluşur. genellikle 5.56 mm çapındaki silahlar tercih edilir. Tipik yakın dövüş senaryosunda, saldırganlar, genellikle geri çekilmeleri için kolay bir yöntemi olmayan, savunanlar tarafından kontrol edilen bir aracı veya yapıyı çok hızlı, şiddetli bir şekilde ele geçirmeye çalışırlar. Saldırmak ve savunmak personele, rehinelere / sivile ve dost personele yakın bir şekilde birbirine karıştırılabildiğinden, yakın mesafeli muharebe, hızlı bir saldırı ve kesin bir ölümcül kuvvet uygulanmasını gerektirir. Operatörlerin silahları konusunda açık, yeterli uzmanlığa ve dost canlısı kayıpları sınırlandırmak ve operasyonel başarı olasılığını artırmak için hızlı kararlar alma yeteneğine ihtiyaçları vardır.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Mareşosesi</span>

Kraliyet Mareşosesi, Hollanda'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu askerî bir kolluk teşkilatıdır. Mareşose, 26 Kasım 1814 tarihinde kraliyet kararnamesi ile kurulmuş olup Hollanda Silahlı Kuvvetleri'nin dört branşından biridir ve Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Görevi, polise yardım etmek, sınır kontrolü, isyan kontrolü, uluslararası suçlarla mücadele, askerî polis hizmetleri, havalimanları ile kraliyet ve başbakanlık konutunun güvenliğini sağlamaktır.

Yunanistan'da insan hakları çeşitli kuruluşlar tarafından gözetilmektedir. Ülke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Mültecilerin Statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi ve İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni imzalamıştır. Yunan anayasası da tüm Yunan vatandaşlarının temel insan haklarını güvence altına almaktadır.