İçeriğe atla

İsviçre pasaportu

İsviçre Pasaportu
2022 tarihli ɡünümüz bir İsviçre biyometrik pasaportunun ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi5 Yıl

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

İsviçre pasaportlarının tarihi

İlk İsviçre pasaportları 1915'te çıkarıldı. Pasaport henüz ünlü kırmızı renkte değildi, ancak gri-yeşil bir örtüyle kaplıydı. Ünlü kırmızı İsviçre pasaportu 1959'da verilmeye başlandı. 1985 yılına kadar İsviçre pasaportu yalnızca o zamanın ulusal dilleri olan Fransızca, Almanca, İtalyanca olarak basıldı; Anılan ulusal dillere ek olarak İngilizce eklenmiştir. Romanş dili, referandumu takiben İsviçre'nin dördüncü ulusal dili olarak ilan edildikten sonra, yine 1985 yılında eklendi. Dillerin sıralanması daha sonra Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanş dili ve İngilizce olarak değiştirildi.

Biyometrik pasaportlar

15 Şubat 2010'dan bu yana biyometrik olmayan pasaportlar (Pass 03, 06 ve 85) artık verilmemektedir.

1 Mart 2010'dan itibaren Schengen Anlaşmasına göre İsviçre pasaportlarının tamamı biyometriktir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ne vizesiz seyahat için gereklidir.[1][2]

Güvenlik özellikleri artırılmış yeni pasaport tasarımları serisi 31 Ekim 2022'de kullanıma sunuldu.[3]

Fiziksel görünümü

1959 yılından itibaren çıkarılan tüm İsviçre pasaportlarının kapağı kırmızı renk olmuştur. Pasaportların sağ üst köşesinde "Schweizer Pass" (Almanca), "Passeport suisse" (Fransızca), "Passaporto svizzero" (İtalyanca), "Passaport svizzer" (Romanşça) ve "Swiss passport" (İngilizce) yazmaktadır.

Vizesiz seyahat

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2021 Raporu'na İsviçre vatandaşları sınırda vize alarak ya da vizesiz 191 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede İsviçre vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 6. sırada yer almaktadır.[4]

İsviçre vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Visa requirements for holders of regular Swiss passports
  İsviçre
  Hareket özgürlüğü
  Vize gerekli değildir
  Vize varışta verilir
  eVisa
  Vize hem varışta hem de çevrimiçi olarak alınabilir
  Varıştan önce vize alınması gerekmektedir

Kaynakça

  1. ^ "Einführung des neuen Schweizer Passes 10: Neue Rechtsgrundlagen treten per 1. März 2010 in Kraft" [Introduction of the new Swiss passport 10: New legal basis takes effect on 1 March 2010]. Admin.ch Aktuell (Almanca). The Federal Authorities of the Swiss Confederation. 25 Ocak 2010. 28 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  2. ^ "Pass 10" [Passport10] (Almanca). The Federal Authorities of the Swiss Confederation. 21 Ekim 2009. 15 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  3. ^ swissinfo.ch/mga (31 Ekim 2022). "New Swiss passport enters into active service". SWI swissinfo.ch (İngilizce). 3 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">İran pasaportu</span>

İran pasaportu İran vatandaşlarına ülke dışı seyahatlerde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, İran vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan pasaportu</span> Pasaport

Lübnan pasaportu Lübnan vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmi belgedir. Pasaportun ön yüzünde Arapça ve Fransızca yazılmıştır, kapakları sert mukavvadandır. Pasaportun içinde ise Arapça, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır. Şubat 2009'da Lübnan İçişleri Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, elektronik pasaporta geçiş için hazırlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin pasaportu</span> pasaport

Arjantin pasaportu, Arjantin vatandaşlarına Ulusal Halk Sicili tarafından verilir. 2011 yılına kadar yalnızca Arjantin Federal Polisi tarafından verilirdi. Birincil kullanımları uluslararası seyahati kolaylaştırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak pasaportu</span>

Irak pasaportu uluslararası seyahat için Irak vatandaşlarına verilir. Yeni "A serisi" Pasaportlar Şubat 2010'da vatandaşlara verilmeye başlanmıştır. Pasaport'daki veriler İngilizce Arapça ve Kürtçe olarak yer almaktadır. Kürtçe dil 2009 yılından itibaren pasaporta ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Haiti pasaportu</span>

Haiti pasaportu, Haiti vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Haiti pasaportu almak için, bir Haiti vatandaşı olmak ve bunun kanıtlanması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan pasaportu</span>

Tacik pasaportu, ülke dışına seyahat edebilmelerini sağlamak için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Tacik vatandaşı uluslararası kimliği niteliğini taşır.