İçeriğe atla

İsviçre'nin idari bölümleri

İsviçre'nin idari bölümleri, İsviçre topraklarının kurumsal ve bölgesel organizasyonu ile ilgilidir.

Kantonlar

İsviçre, birinci düzeyde 26 kantona ayrılmaktadır. Her kanton İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleri olup[1] kendi anayasası, yasama organı, hükûmeti ve mahkemeleri bulunmaktadır.[2]

İlçeler

Her kanton başka hangi bölümlere sahip olabileceğine özgürce karar verme yetkisine sahiptir. Kantonlara göre ilçeler farklı adlara sahip olabilmektedir. Almanca konuşan kantonların ilçeleri çoğunlukla bezirk olarak adlandırılırken Luzern'de bunlara Ämter ve Bern'de Amtsbezirke adı verilir. Fransızca konuşulan kantonlar bölge (region) terimini kullanırken, Ticino'da ise distretto terimi kullanılmaktadır. Graubünden'de bölge terimi 2016'dan beri kullanılmaktadır.

Kantonların sekizinde hiçbir zaman ilçe düzeyinde bölünme olmamıştır ve son yıllarda dört kanton daha ilçe kavramını kaldırmıştır.

Belediyeler

İsviçre'de 1 Ocak 2021 tarihi itibarı ile 2.172 belediye bulunmaktadır. Bunlar nispeten yüksek düzeyde özerkliğe sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ İsviçre Tarihi Sözlüğü'nde Almanca, Fransızca ve İtalyanca Cantons, In the Old Confederation until 1798 makalesi.
  2. ^ İsviçre Tarihi Sözlüğü'nde Almanca, Fransızca ve İtalyanca Cantons, In the Federal State since 1848 makalesi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Valais</span> İsviçre kantonu

Valais İsviçre'nin kantonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim merkezi</span> bölgesel yönetimin veya bir devletin merkezi yönetiminin bulunduğu yer

Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları</span>

Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları, Bosna-Hersek Federasyonu'nu oluşturan ikinci düzey idari birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Üç orman kantonu</span>

Üç orman kantonu 14. yüzyılın başından beri orta İsviçre'deki ormanlık bölgeleri tanımlamak için kullanılan terim. Terim 1291 yılında yaptıkları bir antlaşma ile bir araya gelen Uri, Schwyz ve Unterwalden kantonları için kullanılır.

Fransa'nın kantonları, Fransa'nın coğrafi idari bölümleridir. Günümüzde daha çok seçim bölgesi olarak kullanılmaktadır. Bu kantonlar Fransa Cumhuriyeti'nde yer alan 342 arrondisement ve 101 departmanı içermektedir. Seçim bölgeleri kantonlara göre belirlendiği için Fransız seçimlerine kantonal seçimler de denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eyaletler Konseyi (İsviçre)</span>

Eyaletler Konseyi, İsviçre Federal Meclisi'nin üst kanadıdır. 46 üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Emmental</span>

Emmental, İsviçre'nin batı orta kesiminde bulunan bir vadidir. Vadi, Emme ve Ilfis nehirlerinin havzalarını kapsayan tepelik bir manzara olup Bern kantonunun bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölge çoğunlukla çiftçiliğe, özellikle de mandıracılığa ayrılmıştır. Başlıca yerleşim yerleri Burgdorf kasabası ve Langnau köyüdür.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin ilçeleri</span>

İsviçre'nin ilçeleri, İsviçre'nin ikinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, kantonların alt bölümleridir. İsviçre bir federasyon olup her kanton kendi iç organizasyonuna karar vermekte tamamen özgürdür. Bu nedenle, kanton ve belediyeler arasında, gevşek bir şekilde ilçeler olarak adlandırılan bölümler için çeşitli yapılar ve terminoloji mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Meiringen</span> İsviçrede belediye

'Meiringen, İsviçre Almancası'na has bir dialekt olan Bern'in kırsal alan lehçesinde 'Meiringe' ya da an der Gasse' olarak geçen , İsviçre'nin Bern kantonu'nda bulunan, Interlaken-Oberhasli idari bölgesine bağlı bir belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Hallwil Gölü</span>

Hallwil Gölü, İsviçre'nin Aargau kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Aargau'nun en büyük gölü olup çoğunlukla kantonun güney ucundaki Lenzburg ve Kulm ilçelerinde yer alır. Gölün güney ucu Luzern kantonuna kadar uzanmaktadır. Göle giden ana nehir, Baldegg Gölü'nden gelen Aabach'tır. Göl, günümüzde popüler bir dinlenme yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Greifen Gölü</span>

Greifen Gölü, İsviçre'nin Zürih kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Zürih'in 11 km doğusunda yer almakta olup Pfannenstiel ile Zürih Gölü'nden ayrılmaktadır. Yine Zürih Gölü'nden sonra kantondaki ikinci büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Ägeri Gölü</span>

Ägeri Gölü, İsviçre'nin Zug kantonunda bulunan bir göldür. Göl, kantonun doğusunda yer almaktadır. 1992 yılından bu yana su rezervuarı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lauerz Gölü</span>

Lauerz Gölü, İsviçre'nin Schwyz kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Lauerz, Schwyz ve Steinen belediyelerinin üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bern Oberlandı</span>

Bern Oberlandı, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir. Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Landsgemeinde</span>

Landsgemeinde, doğrudan demokrasinin en eski biçimlerinden birini oluşturan, çoğunluk kuralına göre çalışan, halka açık, gizli olmayan bir oylama sistemidir. İsviçre'de ulus-altı siyasi düzeyde hâlâ birkaç yerde kullanılmakta olup pratik nedenlerden dolayı hala en yüksek siyasi otoriteye sahip olduğu Appenzell Innerrhoden ve Glarus kantonları dışında kanton düzeyinde kaldırılmıştır. Landsgemeinde ayrıca Appenzell Innerrhoden, Graubünden ve Schwyz'in bazı bölgelerinde yerel sorunları oylamak için toplandı.

<span class="mw-page-title-main">Basel (kanton)</span>

Basel kantonu, İsviçre'nin kantonlarından biriydi. Kanton, 1501 yılında Eski İsviçre Konfederasyonu döneminde kurulmuştur. Kantonun başkenti Basel idi.

<span class="mw-page-title-main">Brugg</span> İsviçrede şehir ve belediye

Brugg bir İsviçre belediyesi ve Aargau kantonunda bir kasabadır ve aynı adı taşıyan ilçenin merkezidir. Kasaba, Aare, Reuss ve Limmat'ın birleştiği noktada yer alır ve kantonun başkenti Aarau'dan yaklaşık 16 kilometre (9,9 mi), Zürih'ten 28 km ve Basel'den 45 kilometre (28 mi) uzaklıktadır.