İçeriğe atla

İsviçre'de İtalyan irredantizmi

İtalyan irredantizminin en güçlü olduğu İtalyanca konuşulan bölgelerinin (Ticino ve İtalyan Grisonları) mor renkle gösterildiği İsviçre haritası.

İsviçre'deki İtalyan irredantizmi, Risorgimento sırasında İsviçre'nin İtalyanca konuşulan bölgelerinin İtalya ile birleşmesini destekleyen siyasi bir hareketti.

Tarihçe

Günümüzde İsviçre'nin İtalyanca konuşan kısmı, 16. yüzyıla kadar Milano Dükalığı'na aitti ve 16. yüzyılda İsviçre'nin bir parçası haline geldi. Bu bölgeler, İtalyan ve Lombardca dillerini konuşan yerli İtalyan nüfusunu, özellikle de Ticino lehçesini korumuştur. Erken 19. yüzyılda, İtalyanca konuşan halkların yaşadığı tüm toprakların bir ulusta birleşme idealleri, İtalyan irredantizmini yarattı. İsviçre'deki İtalyan irridentizmi, ılımlı Risorgimento ideallerine dayanıyordu ve Adolfo Carmine gibi İtalyan-Ticino'lular tarafından desteklendi.[1]

İtalyan faşizminin iktidara yükselmesini takiben, ilk ılımlı irredantizm agresif bir hale dönüşmeye başladı. Benito Mussolini aynı zamanda 1930'larda Partito Fascista Ticinese'yi (Ticino Faşist Partisi) kurdu.[2] Bu partinin temel ideali, politik karışıklıklar ve olası referandumlar aracılığıyla İtalyan sınırını Alpler'de Gottardo Geçidi'ne (Catena mediana delle Alpi[3]) kadar getirmekti (ihtiyaç halinde İtalyan ordusu tarafından destekleniyordu).[4]

1934'te Ticino faşistleri, Roma'ya Yürüyüş'e benzer şekilde "Bellinzona'ya Yürüyüş" düzenlediler. Ancak bu yürüyüş, Guglielmo Canevascini'nin öncülüğündeki "Liberi e Svizzeri" gibi sosyalist örgütler tarafından başarıyla engellendi ve hatta İsviçre hükûmeti tarafından desteklendi.[5]

Ardından, 1935 seçimlerinde faşistler sadece oyların %2'sini aldılar ve o zamandan beri hareketleri 100 üyeden az olan bir gruba dönüştü.[6]

1930'larda İtalyan irredantizmi tarafından hak iddia edilen İtalyan etnik bölgeleri: * Yeşil: Nice, Ticino ve Dalmaçya * Kırmızı: Malta * Mor: Korsika * Savoie ve Korfu'da ise daha sonra hak iddia edildi

II. Dünya Savaşı'ndan önce, İsviçre'deki İtalyan irredantizmi, 19. yüzyılın sonlarında Ticino'ya göç eden İtalyanların torunları arasında da takipçilere sahipti, ancak aktif gazeteleri ve propagandalarıyla küçük bir grup Ticino entelektüeli tarafından yönetiliyor ve teşvik ediliyordu.

Bu entelektüellerin en önemlisi Teresina Bontempi'ydi, o da L'Adula dergisini yaratan kişiydi. Yazılarında, Rosetta Colombi ile birlikte, İsviçre hükûmeti tarafından teşvik edilen Ticino Kantonu'nun Almanlaştırılmasını kınadı.[7] Aslında, Ticino Kantonu'ndaki Almanca konuşan nüfus, 1837'de %2,6 iken 1920'de %5,34'e ve 1940'ta neredeyse %10'a yükseldi. Bu politik faaliyetlerin sonucu olarak, 1936'da İsviçre hükûmetiyle sürekli sorunlar yaşadı ve sonunda hapse girdi.[8] Birkaç ay sonra ise siyasi bir mülteci olarak İtalya'ya taşınmak zorunda kaldı.

Ticino Kantonu'nda doğan en ünlü faşist, Gabriele D'Annunzio'yu taklit etmeye çalışan Aurelio Garobbio idi ve örgütünü Giovani Ticinesi olarak adlandırıldı.[9] 1935'ten sonra Garobbio, İsviçre'deki İtalyan irridentizminin başlıca sorumlusu oldu ve İlkbahar 1945'te ölümüne kadar Mussolini ile birlikte, son bir faşist savunma alanı oluşturmaya çalıştı, bu da Ticino'ya bitişik Valtellina'daydı.[10]

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, İsviçre'deki İtalyan irridentizmi hareketi sona erdi ve İsviçre Konfederasyonu içinde İtalyanca dil ve kültürün savunulmasını öne süren örgütler tarafından yer değiştirdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "In viaggio con la zia - Firenze del 04/06/2016" (İtalyanca). 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  2. ^ Fra Roma e Berna, di Mauro Cerutti (in Italian) 30 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "İsviçre'deki olası kuzey İtalya sınırı olan "Catena mediana delle Alpi" haritası". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  4. ^ rossi, Contechnet.it massimo. "Italia-Svizzera: la storia dal 1861 al 2011". 29 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  5. ^ M. Cerutti, Fra Roma e Berna. La Svizzera italiana nel ventennio fascista, s. 465.
  6. ^ Il cattolicesimo ticinese e i fascismi: la Chiesa e il partito conservatore ticinese nel periodo tra le due guerre mondiali. Saint-Paul. 1 Ocak 1999. ISBN 9782827108565. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024 – Google Books vasıtasıyla. 
  7. ^ "Il sogno irredentista del Ticino (in Italian)". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  8. ^ Ilse Shneiderfranken.Le industrie del Canton Ticino. Belinzona, 1937
  9. ^ Garobbio, Aurelio. Gabriele D'Annunzio e i «Giovani Ticinesi»: le vicende de «L'Adula» s. 45
  10. ^ Rocco, Giuseppe (1 Ocak 1992). Com'era rossa la mia valle: una storia di antiresistenza in Valtellina. GRECO & GRECO Editori. ISBN 9788885387942. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024 – Google Books vasıtasıyla. 

Ek okumalar

  • Cerutti, Mauro. Fra Roma e Berna. La Svizzera nel ventennio fascista. Edizioni Franco Angeli. Milano, 1986.
  • Crespi, Ferdinando. Ticino irredento. La frontiera contesa. Dalla battaglia culturale dell'"Adula" ai piani d'invasione. Edizioni Franco Angeli. Milano, 2004.
  • Dosi, Davide. ll cattolicesimo ticinese e i fascismi: la Chiesa e il partito conservatore ticinese nel periodo tra le due guerre mondiali. Editore Saint-Paul. Lugano, 1999 2827108569
  • Garobbio, Aurelio. Gabriele D'Annunzio e i «Giovani Ticinesi»: le vicende de «L'Adula», Editore Centro Studi Atesini. Trento, 1988.
  • Lurati, Ottavio. Dialetto e italiano regionale nella Svizzera italiana. Lugano, 1976.
  • Schneiderfranken, Ilse. Le industrie del Canton Ticino. Bellinzona, 1937.
  • sulle quattro valli italofone (Mesolcina, Calanca, di Poschiavo, Bregaglia) e su Bivio, Vignoli, Giulio, I territori italofoni non appartenenti alla Repubblica Italiana agraristica. Giuffrè, Milano, 1995.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lombardiya</span> İtalyada bir bölge

Lombardiya, Kuzey Batı İtalya'da bulunan Alpler ve Po nehri vadisi arasındaki bölgedir. İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir. Başkenti Milano kuzey İtalya'nın en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Adriano Celentano</span> İtalyan şarkıcı

Adriano Celentano İtalyan müzisyen, şarkıcı, besteci, oyuncu, televizyon sunucusu ve film yapımcısıdır. Dansı nedeniyle "il Molleggiato" (esnek) olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinando Camon</span> İtalyan yazar

Ferdinando Camon, İtalyan yazar.

Paola Capriolo, İtalyan yazarı. Corriere della Sera'nın kültür sayfalarına yazılar yazmaktadır. Alman edebiyatının önemli yapıtlarından bazılarını İtalyancaya çevirmiştir. Eserleri, birçok dile çevrilmiştir.

Grinzane Cavour Ödülü, Giuliano Soria'nın 1982 yılında kurduğu bir edebiyat ödülüdür. Ödülü kazananlar, Grinzane Cavour Şatosu'nda düzenen bir törenle ödüllerini alırlar.

Pozzale Luigi Russo Ödülü, 1948'de Pozzale Komünist Partisi'nce kurulmuştur. Ödül, 1952 yılında seçici kurul üyeliğine çağrılan eleştirmen Luigi Russo'nun katkılarının anısına Pozzale Luigi Russo Ödülü adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dino Risi</span>

Dino Risi,, İtalyan sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Giancarlo Giannini</span> İtalyan oyuncu

Giancarlo Giannini, dünya çapında tanınmış ödüllü İtalyan sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen ve senaristtir. Sinemada 1970'lerden beri aktif olarak çalışan aktör bugüne kadar 100'ün üzerinde filmde rol almış, 2 filmin senaryosunu yazıp bir filmi de yönetmiştir. Aynı zamanda usta bir seslendirme sanatçısı olan Giannini birçok filme de sesiyle katkıda bulunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Zandonai</span>

Riccardo Antonio Francesco Zandonai, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Franco Battiato</span> İtalyan film yönetmeni, müzisyen ve şarkıcı (1945-2021)

Franco Battiato, İtalyan şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Isabella Ferrari</span> İtalyan oyuncu

Isabella Ferrari, İtalyan oyuncu. Oynadığı romantik-dram türünde filmlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Kuliscioff</span>

Anna Kuliscioff, Yahudi-Rus devrimci, feminist, anarşist, Marksist sosyalist militan. İtalya'da tıp eğitimi yapan ilk kadınlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Pomilio</span> İtalyan yazar (1921-1990)

Mario Pomilio, İtalyan yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Teresa Ann Savoy</span>

Teresa Ann Savoy ,İngiliz-İtalyan oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Vanzina</span>

Carlo Vanzina, İtalyan film yapımcısı, senarist ve yönetmendir.

Gian Mario Bravo, İtalyan tarihçi ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Komünist Partisi</span>

İtalyan Komünist Partisi ya da İtalyanca kısaltmasıyla söylemek gerekirse PCI (Partito Comunista Italiano), İtalya'da kurulmuş komünist bir siyasi partiydi. 21 Ocak 1921'de İtalyan Sosyalist Partisi'nden ayrılarak Livorno'da İtalya'nın Komünist Partisi (PCdI) adıyla kuruldu. Öncül partiden ayrılık sürecini, komünist liderler Amadeo Bordiga ve Antonio Gramsci yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Chiara Frugoni</span> İtalyan tarihçi

Chiara Frugoni, Orta Çağ ve kiliseler tarihi konusunda uzmanlaşmış İtalyan tarihçi. 1994 yılında Francesco e l'invenzione delle stimmate başlıklı makalesiyle Viareggio Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gabriele D'Annunzio</span>

Gabriele D'Annunzio,(12 Mart 1863 - 1 Mart 1938), bir İtalyan şair, oyun yazarı, hatip, gazeteci, aristokrat ve Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan Kraliyet Ordusu subayıydı. 1889'dan 1910'a kadar İtalyan edebiyatında ve daha sonra 1914'ten 1924'e kadar siyasi hayatta önemli bir yeri vardı. Sıklıkla "İl Vate" lakabıyla anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Mario Valdemarin</span> İtalyan oyuncu

Mario Valdemarin, İtalyan aktör.