İçeriğe atla

İsveç'te din




İsveç'te din (2021)[1][2][3]

  İsveç Kilisesi (%53.2)
  Diğer Protestan (%3.5)
  Ortodoks (%1.5)
  Katolik (%1.2)
  Diğer Hristiyan (%0.2)
  Islam (%2.1)
  Diğer Dinler (%0.4)
  Dinsiz (%37.9)
Uppsala Katedrali, 2004

İsveç'te din, çeşitlilik göstermektedir. Hristiyanlık, 12. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar İsveç toplumunun neredeyse tümünün dini idi ancak 20. yüzyılın sonuyla 21. yüzyılın başında hızla geriledi. 2020 yılında yasal olarak kayıtlı Hristiyanlar toplam nüfusun %60'ını oluşturuyordu.

2000 yılına kadar devlet dini olan İsveç'in Luteran Kilisesi'ne, Günümüzde 5 milyon İsveç vatandaşı kayıtlıdır ve bu sayı toplam nüfusun %53'üne denk gelir. Kiliseye üyeliğin eskiden yüksek olmasının nedeni, 1996 yılına kadar, en az bir ebeveyni bu kiliseye üye olan yenidoğanların hepsinin İsveç Kilisesi'nin bir üyesi olarak kaydedilmesinden kaynaklıdır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Statistik 2021 - Myndigheten för stöd till trossamfund" (İsveççe). Swedish Agency for Support to Faith Communities. 2021. 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Svenska kyrkan i siffror" [The Church of Sweden in numbers]. svenskakyrkan.se (İsveççe). Church of Sweden. 1 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2018. 
  3. ^ "Medlemmar i Svenska kyrkan 1970-2022" (PDF) (İsveççe). Church of Sweden. 2 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  4. ^ Wendy Sloane (4 Ekim 1995). "Sweden Snaps Strong Ties Between Church and State". The Christian Science Monitor. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

İsveç, resmî adıyla İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm</span> İsveçin başkenti

Stockholm (

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

<span class="mw-page-title-main">İsveççe</span> İsveç ve Finlandiyada konuşulan Kuzey Cermen dili

İsveççe, İsveç ve Finlandiya'nın güney ve batı sahillerinde 9,6 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulan bir Kuzey Cermen dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Mormonluk</span> Joseph Smith tarafından kurulan dinî gelenek ve teoloji

Mormonluk kavramı, Joseph Smith, Jr. tarafından 1830'da ortaya çıkan İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ve Brigham Young ile günümüze kadar da devam eden bir dini yorumun, geleneksel ve kültürel unsurlarını içermektedir. Özellikle, Mormonluk, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">XVI. Carl Gustaf</span> İsveç kralı (1973-günümüz)

XVI. Carl Gustaf, şu anki İsveç Kralı. 15 Eylül 1973'te dedesi VI. Gustaf Adolf'un ölümü üzerine tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Bollnäs</span> İsveçte bir şehir

Bollnäs, İsveç'in orta kuşağında yer alan bir şehirdir. Baltık Denizi kıyısı yakınlarında kurulu olan şehir, İsveç için kuzey-güney ulaşım hatlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da din</span>

Almanya'da baskın din Hristiyanlık olmaktadır ve din 4. yüzyılda modern Almanya'nın kapladığı bölgelerdeki Cermen kabilelerinin bu dini benimsemesi ile yayılmıştır. 8. ve 9. yüzyılda, Şarlman'ın hakimiyetine kadar bölge tamamen Hristiyanlaşmıştır. 16. yüzyılda Martin Luther tarafından başlatılan Reform hareketi ve Katolik Kilisesi ile yarattığı bölünme sonucunda yöre halkının önemli bir kısmı Lütercilik ve Kalvinizm başta olmak üzere Protestanlığı benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç</span> Eurovision şarkı yarışmasında İsveç

İsveç, ilk katıldığı 1958 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 64 kez katılmıştır. Ülke sadece üç kez yarışmaya katılmamıştır. 1959'dan bu yana, İsveç'in katılımcısı, 1967'den beri Melodifestivalen olarak bilinen, her yıl televizyonda yayınlanan bir yarışma aracılığıyla seçilmektedir. İsveç, 1997 yılında ilk defa Televoting oylaması kullanan beş ülkeden biri olmuştur. İsveç yarışmaya yedi kez ev sahipliği yapmıştır: üç kez Stockholm'de, üç kez Malmö'de ve bir kez Göteborg'da (1985).

<span class="mw-page-title-main">Visby</span>

Visby, İsveç'in Gotland adasında yer alan ve 2018 itibarıyla 24.330 kişilik nüfusa sahip tarihi bir kenttir. Şehir bu bağlamda Gotland adasındaki tek İsveç kenti olup Orta Çağ'dan kalma yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Bu tarihi kalıntılardan en önemlisi, Ringmuren adı verilen surlar olup kenti ve eski kilise kalıntılarını çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Östersund</span> şehir

Östersund, İsveç'in orta-kuzey kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Jämtland bölgesindeki ormanlık arazilerde kuruludur. Kent aynı zamanda Jämtland ilinin de yönetim merkezidir. İsveç'in en büyük beşinci gölü olan Storsjön'ün doğu kıyılarında kurulu olan Östersund, Frösön adasının karşısında yer alır. Kent, bölgedeki en önemli yerleşim yeri olduğu gibi, bir ticaret ve sanayi merkezidir. Bunların yanında 21. yüzyıldaki kapanışından önce kent, İsveç'in en büyük garnizonlarından birine de ev sahibiydi. Yine kentteki Mittuniversitetet üniversitesinin kampüsünde 7,000 öğrenci bulunmaktadır. Kent barındırdığı 44,000'lik nüfusuyla ülkenin yirmi dördüncü, İskandinavya'nın kırk altıncı büyük yerleşimidir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç şarabı</span>

İsveç şarabı, İsveç'te üretilen şaraplara verilen addır. Üzümle yapılan şarapçılık ülkede 1990'ların sonunda başlamıştır, çok küçük; ama büyüyen bir sektördür. Üzüm dışındaki meyvelerden üretilen şarap ise ülkede eski bir gelenektir.

Fin Ortodoks Kilisesi, Finlandiya'nın Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden özerk bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise, Finlandiya Evanjelist Lüteriyen Kilisesi ile birlikte yasal olarak ülkenin iki ulusal kilisesinden biridir. Kilise, Dünya Kiliseler Konseyi'nin bir üyesidir.

Hristiyanlık, İsviçre'nin çoğunluk ve geleneksel dini olup, varlığı Roma dönemine kadar uzanmaktadır. 16. yüzyıldan beri İsviçre geleneksel olarak Katoliklik ve Reformcular olarak ikiye ayrılmıştır. Bununla birlikte, Hristiyan kiliselerine bağlılık, 20. yüzyılın sonlarından beri kayda değer ölçüde düşmüş; 1980'de %94'e, 2022'dan itibaren yaklaşık %58'e düşmüştür. Ayrıca, 2022 yılında İsviçre vatandaşları ve yabancı uyruklular arasındaki kiliseye bağlılıktaki belirgin fark da dikkat çekicidir. Katolik Kilisesi ve İsviçre Reform Kilisesi de dahil olmak üzere, federal bir devlet olan İsviçre'de devlet dini bulunmamasına rağmen, kantonların çoğunun resmi kiliseleri tanıdığı görülmektedir. Bu kiliseler ve bazı kantonlarda Eski Katolik Kilisesi ve Yahudi cemaatleri, takipçileri tarafından resmi vergilendirme ile finanse edilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Kilisesi</span> Kilise

İsveç Kilisesi,, merkezi Uppsala'da bulunan eski bir devlet kilisesi ve 5 milyon vaftiz edilmiş üyesiyle İsveç'teki en büyük Hristiyan mezhebidir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te İslam</span>

İsveç'te İslam, İsveç'teki İslam uygulamasının yanı sıra İsveç ile İslam dünyası arasındaki tarihsel bağları ifade eder. Vikinglerin İslam ile teması ilk olarak, Vikinglerin Orta Çağ İslam dünyasıyla ticaret yaptıkları 7. ve 10. yüzyılda yaşanmıştır.

Moldova'da din ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyandır. Moldova Cumhuriyeti Anayasası din özgürlüğünü korur ve ulusal hükûmet uygulamada bu hakka genel olarak saygı gösterir.

<i>Swenske songer ya da wisor 1536</i>

Swenske songer eller wisor nw på nytt prentade / forökade / och under en annan skick än tilförenna utsatte, genellikle sadece Swenske songer eller wisor 1536 olarak kısaltılır, İsveç dilinde yayınlanan ilk korunmuş ilahi'dir ve 1536 yılında yayınlanmıştır. 47 şarkı veya ilahiden oluşur, tamamı anonim olarak yayınlanmıştır. İsveç'teki Protestan Reformu'na önemli katkılarda bulunan Olaus Petri'nin, Ericus Olai ve Laurentius Petri'nin katkılarıyla bunların çoğunu yazdığı düşünülmektedir. Büyük bir kısmı Latince ve Almanca ilahilerin çevirileridir.

<span class="mw-page-title-main">Zećira Mušović</span> İsveçli millî futbolcu

Zećira Mušović, İsveçli millî futbolcudur. Şu anda FA Women's Super League ekiplerinden Chelsea'de forma giymektedir.