İçeriğe atla

İstirya

İstirya yarımadası

İstirya (Hırvatça: Istra; İtalyanca: Istria; Istriot: Eîstria; Almanca: Istrien, İngilizce: Istria), Adriyatik Denizi'nin kuzeybatısında yer alan bölgenin en büyük yarımadasıdır.[1] Yarımada Trieste Körfezi ile Kvarner Körfezi arasında yer almaktadır. Yarımada Hırvatistan, Slovenya ve İtalya arasında paylaşılmıştır.[1][2]

İtalya'nın doğu kısmını ve Hırvatistan'ın batı kısmını temsil etmektedir.

Bölge epey kurak bir iklime sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Pasquino, Gianfranco (2015). The Oxford handbook of Italian politics (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0199669745. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana</span> Slovenyanın başkenti

Ljubljana veya Lübliyana, Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehridir. 2013 yılında şehir nüfusu 274.826'dır. Adriyatik Denizi ve Tuna bölgesi arasında ticaret yolu üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Papalık Devleti</span> Papaların 754-1870 yılları arasında yönettikleri devlet

Papalık Devleti, Papalık veya resmi olarak Kilise Devleti, tarih boyunca İtalya Yarımadası'nda yer alan ve papanın askerî ve siyasi bakımlardan yönettiği devlet birimine verilen isimdi. Papalık sadece Katolik Kilisesi'ni dinî bakımdan yönetmekle kalmıyor; ordu oluşturuyor, savaş yapıyor ve barış antlaşmaları imzalıyordu. Papalık, bir devlet olarak 1870 yılına kadar varlığını sürdürdü. O tarihte Savoya hanedanının İtalya'yı bir tek bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık, İtalya'yla Laterano Antlaşması'nı imzalayarak Vatikan'ı kurdu. Bu tarihten sonra Vatikan şekil değiştirmekle birlikte Papalık Devleti'nin bir devamı olarak bağımsız bir devlet hâlinde varlığını devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Epir</span>

Epir veya Epeiros, Balkanlar'da bulunan tarihsel bir bölgedir. Bölge, Arnavutluk ve Yunanistan arasında yer almakta olup Pindus Dağları ile İyonya Denizi arası ile kuzeyde Avlonya Körfezi ve Keravniya Dağları'ndan Arta Körfezi'ne kadar uzanmaktadır. Bölge, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Epir bölgesi ile Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri, Avlonya ve Berat illeri sınırları içerisindedir. Epir, dağlık ve engebeli bir yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ligurya Denizi</span>

Ligurya veya Ligürya Denizi, Akdeniz'in bir koludur. İtalyan Rivierası ile Korsika ve Elba Adaları arasında kalır. İtalya, Fransa ve Monako ülkeleriyle, Tiren Denizi'yle ve Akdeniz'le çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa</span> Avrupada bir bölge

Orta Avrupa, Doğu ile Batı Avrupa arasındaki bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Pula</span> Hırvatistanda İstirya iline bağlı kent ve belediye

Pula, Istria bölgesinin en büyük şehridir. Antik Roma çağlarından beridir Pula Istria'nin idari merkezi olmuştur. Şehir ılımlı iklimi, dalgasiz düz denizi ve zarar görmemiş doğası ile bilinmektedir. Şehrin geleneksel önemli iktisadi faaliyet alanları şarapçılık, balıkçılık, gemi yapımı ve turizmdir.

İstriya veya İstra Hırvatistan'ın İstriya Yarımadası'nın büyük bölümünü kaplayan, Slovenya ve Hırvatistan arasında kalan bir bölgedir. Bölge çiftdilli bir yapıya sahip olup Hırvatça ve İtalyanca resmî statüdedir. Bölgenin idari merkezi Pazin/Pisino şehridir ve toplam yüzölçümü 2.820 km²dir.

<span class="mw-page-title-main">Attika (idari birim)</span> Yunanistanın idari bölgesi

Attika veya Attike Yunanistan'da Atina, Doğu Attika, Batı Attika ve Pire illerinin içinde bulunduğu, Yunanistan'ı oluşturan 13 idari bölgeden biridir. Ege Denizi'nde bir yarımadadır. Klasik dönem sonrası, antik dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Körfezi</span>

Venedik Körfezi, Adriyatik Denizi'nin kuzey kesimini oluşturan girinti.

<span class="mw-page-title-main">İtalya tarihi</span>

İtalya tarihi, İtalya yarımadasında yaşayan halkların antik çağlardan başlayarak günümüze kadar ulaşan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Barletta</span> Barletta-Andria-Trani iline bağlı komün (Apulia, İtalya)

Barletta, güney İtalya'nın Puglia bölgesinde Barletta-Andria-Trani ilinin Andria ve Trani ile birlikte merkezi olan, Adriyatik Denizi kıyısında bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Teke Yarımadası</span> Türkiyede bir coğrafi bölge

Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi 14. yüzyıl başından 15. yüzyıl ortalarına kadar bölgeye hakim olmuş Tekeoğulları Beyliğinden gelmektedir. Teke Yöresi olarak da bilinmektedir. Bitki örtüsü makidir.

<span class="mw-page-title-main">Trieste Körfezi</span>

Trieste Körfezi, Adriyatik Denizi'nde, Akdeniz'in en kuzeyinde yer alan sığ körfez. Venedik Körfezi'nin bir parçası olan koy İtalya, Slovenya ve Hırvatistan tarafından paylaşılmaktadır. Körfezin güney ucu Adriyatik Denizi'nin en büyük yarımadası olan İstirya Yarımadası'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cres</span>

Cres, Hırvatistan 'a bağlı olan Adriyatik Denizi'ndeki bir ada. Yüzölçümü 405.78 km²'dir. Kvaner Körfezi'nin kuzeyindeki adalardan biridir ve Krk'tan veya Istria'dan alınan feriotlarla adaya ulaşım sağlanabilmektedir. Adada Paleolitik Çağ'dan beridir yerleşim bulunduğu bilinmektedir. Tek tatlı su kaynağı Vrana Gölü'dür.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı</span> Yunanistanın Batı bölgesi, Karlıeli ilçesi, Anabolu belediyesine bağlı kent

İnebahtı, Yunanistan'da Etolya-Akarnanya bölgesinde yer alan bir kasabadır.

Urla Yarımadası, İzmir ili topraklarında, Anadolu'nun ortasından, batıya doğru uzanan Ege Denizi yarımadası.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın işgali</span> 1941 İkinci Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından Yugoslavya Krallığına Alman liderliğindeki saldırı

Yugoslavya'nın işgali veya Nisan Savaşı ve 25. Harekât, Nisan 1941 tarihinde II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletlerinin Yugoslavya'yı işgalidir. İşgal emri, Adolf Hitler'in Yugoslavya darbesinin ardından 27 Mart 1941'de yayımladığı "25. no. Führer Direktifi" ile ortaya kondu.