Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, 1.768 km uzunluğunda, Azerbaycan Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden gelen petrolü, Türkiye Akdeniz kıyısında Ceyhan deniz terminaline; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçerek taşıyan petrol boru hattı.
Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının şahı İbrahim Halilullah'ın döneminde yapılmış saraydır. Çin Camii yakınlarında bulunmaktadır. Bakü şehrinde şehrin İçeri Şeher olarak adlandırılan surlar ardındaki eski şehir bölümünde bulunmaktadır. Şirvanşahlar Sarayı, yakın doğunun en görkemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2000 yılında UNESCO tarafından Bakü'deki İçeri Şehir bölgesi ve Kız Kalesi ile birlikte dünya kültür mirası listesine alınmıştır.
Bakü Metrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan metro sistemidir. 6 Kasım 1967 yılında açılmıştır. Uzunluğu 40,7 km olup 3 hattan oluşur ve 27 durak içerir. Türki ülkelerde kurulan ilk metrodur.
İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.
Bakü Yüksek Petrol Okulu 2011 yılında eğitime başlamış devlet üniversitesidir.
2015 Avrupa Oyunları veya Bakü 2015, Avrupa ülkelerinin katılımıyla yapılan Avrupa Oyunları'nın ilki. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen organizasyonun açılış töreni 12 Haziran 2015'te yapılmıştır.
Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.
Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.
İsa Gamber, Azerbaycanlı siyasetçidir. Azerbaycan'ın eski geçici cumhurbaşkanı, Azerbaycan Millî Meclisi'nin eski başkanı, AHCP kurucu üyesi, Müsavat Partisi başkanı.
Gülüstan Sarayı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki ana devlet kongre merkezi ve davet salonudur.
İsmailiye Sarayı, günümüzde Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkanlığı olarak hizmet veren tarihi bir yapıdır. Bakü'de, İstiglaliyyat Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Bakü Spor Sarayı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir kapalı spor salonudur. Saray, 1974 yılında inşa edilmiş olup başlangıçta El Oyunları Sarayı olarak adlandırılmıştır. 2015 yılında yenilendikten sonra ise günümüz adını almıştır. Saray, 1,736 kişilik kapasiteye sahiptir.
Nizami Caddesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir alışveriş caddesidir. Cadde, 3.54 km uzunluğunda olup adını şair Nizami Gencevi'den almaktadır.
Çeşmeler Meydanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir meydandır. Meydan, 1868 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Meydana daha önce Parapet adı verildi ve şimdi aynı adla anılıyor. Çeşme meydanının adı, ilk olarak Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen meydanda düzinelerce çeşmenin bulunmasından gelmektedir.
Nizami Gencevi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir anıttır. Anıt, şair Nizami Gencevi adına yapılmış olup Nizami Meydanı'nda İstiklaliyet, Ahmed Cevad ve İslam Seferli caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Azerbaycan cumhurbaşkanının yürütme organıdır. İdare, cumhurbaşkanının anayasal sorumluluklarını yerine getirmekle görevlidir. Yönetim, başkent Bakü'de İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Bakü Valiliği Binası, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Bakü Valiliği'nin merkezi olan binadır. Bina, İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almakta olup 1900-1904 yılları arasında Barok tarzı ile inşa edilmiştir.
Maştağa, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Sabuncu rayonunda bulunan bir kent tipi yerleşim ve belediyedir. Yerleşim, Bakü'nün kuzeydoğusunda Abşeron Yarımadası'nın kuzey kıyısında yer almaktadır. Yerleşimin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 42.196'dır.
Kasımov kardeşleri, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Bakü'deki binaların çoğunun inşaatını gerçekleştiren "Kasımov kardeşleri ve K." inşaat şirketinin ortak sahipleriydi. Kardeşler İsmailiye Sarayı, Saadet Sarayı, Yeni Avrupa Oteli ve Mitrofanov'un evi gibi anıtsal yapılar inşa etmiştir. Fuat Ahundov'a göre, Musa Nağıyev'in Bakü'deki evlerinin çoğunu inşa eden Kasımovlar, günümüz İstiklaliyet ve 28 Mayıs caddelerinde yükseltilmiş tüm binaların inşaat işlerini yürütmüştür. Ayrıca kardeşler hayır işleri ile de meşgul olmuştur.