İçeriğe atla

İstihkâm duvarı

Gümrük denetimi sırasında X ışını koruması olarak kullanılan istihkâm duvarı

İstihkâm duvarı (İtalyanca: Gabbione[1]), inşaat mühendisliğinde, yol yapımında ve askeri tahkimat olarak kullanılan ve kafes şeklinde bir arada tutulan kaya, taş, toprak veya odundan oluşan yapıdır. Askeri kullanımda genellikle topçu birliklerinin korunmasında kullanılmıştır.

Kullanımı

İstihkâm duvarının en yoğun kullanıldığı inşaat mühendisliği uygulamaları eğimli bölgelerde heyelanı engellemek, nehir yataklarında taşkını engellemek ve erozyonun önüne geçmek olarak sıralanabilir. Sel baskınlarına karşı geçici önlem olarak, geçici baraj yapımı veya nehirlerin yatağının değiştirilmesinde de kullanılır. İstihkâm duvarı birbirine bağlanmış dolgu malzemeden oluştuğundan dolayı dayanımının artırılması için sırtı eğimli bir araziye gelecek şekilde kullanılması tercih edilir. Birbirine yerde bağlanmış istihkâm duvarındansa bir kafes içindeki duvarın çeşitli üstünlükleri vardır. Çeşitli farklı şekillerde duvar inşa edilebilir, herhangi bir su vb. akıntısıyla yıkılmaz, devrilmez veya sürüklenmez. Zaman içinde üzerinde bitkilerin kök salmasıyla sağlamlığı artabilir. Bu tür istihkâm duvarında işlevsel ömür dolgu malzemesinden çok dolguları bir arada tutan bağlantı elemanının ömrüne bağlıdır.[2]

Tahkimat

Orta Çağda tahkimat olarak kullanılan istihkâm duvarları üzeri ve altı açık ve içi dolgu malzemesiyle dolu kafeslerden oluşurdu. Bu ilk örneklerin amacı topçu birliklerini muharebe sahasında düşman ateşinden korumaktı. Hafif olan ve kolayca taşınabildiğinden yeri değişken olabilen duvarlar birbirlerine geçmeli de olabiliyordu. Modern askeriye uygulamalarında istihkâm duvarları ileri karakollarda patlayıcılar, şarapnel, havan topu veya topçu atışına karşı kullanılabilmektedir. Özellikle bu tür bölgelerdeki yatakhaneler, yemekhanelerin etrafı istihkâm duvarıyla çevrilmektedir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Büyük kafes
  2. ^ Çoğu üretici 50 yıllık garanti vermektedir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çatı</span> Bir binanın en üst bölümü

Çatı, bir binanın en üst bölümüdür. Esas olarak binanın hava şartlarından korunması için yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstihkâm sınıfı</span> Askeri sınıf

İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır. Günümüzün ve geleceğin muharebeleri her seviyede ve sürekli bir biçimde manevra yapmayı, üstün hareket kabiliyetine sahip kuvvetlerin bir bütün hâlinde eğitilmesini, başarılı bir şekilde bütünleştirilerek kullanılmasını ve karşılaşılan her türlü engelden süratle geçilmesini gerektirmektedir. İlgi ve etki alanları genişleyen muharebe sahasının bir görevi olan “Geçit Açma Harekâtı'nın başarılı bir şekilde uygulanması harekâtın sonucunu belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Palanka</span> toprak ve kazıklı çitten yapılan küçük kale

Palanka, palanga veya parkan ahşap ve topraktan yapılan ufak bir kaledir. Osmanlı İmparatorluğu ve hasımları tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Palankalar hızlıca inşa edilip, genişletilebilmelerinin yanı sıra basit malzemeler ile düşük bir maliyetle inşa edilebiliyordu. Palankalar nehir kenarlarına ve yol güzergahlarına inşa edilirdi. Avrupa'daki palankaların birçoğu ahşap ve topraktan yapılmış olsa da kaynak kısıtlılığından dolayı malzemeler bölgeden bölgeye değişmekteydi. Tipik bir palankanın etrafı hendekle çevrilirdi. Palankaların büyüklüğüne göre kullanılan duvarların çeşidi değişirdi ve köşeleri üzerine yerleştirilen tabyalarla korunabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Todt Teşkilâtı</span>

Todt Örgütü veya OT, Almanya'da kendi lideri Fritz Todt adını taşıyan askeri bir inşaat birim modeli olarak organize edildi. Örgüt Mart 1938'de Reich Silahlanma ve Mühimmat Bakanlığı için kurulmuştur. Özellikle Almanya'nın işgal bölgelerinde inşaat işleri yapımı için kullanılmıştır. "Siegfried Line", Fransız sahil ve "Atlantik Duvarı" üzerinde U-boot üslerinin inşası bunların bazılarıdır. 1943 yılında, V1 ve V2 roketlerinin başlatılmasıyla devam etti. Bunu Reich'ın 1943 yazında sivil nüfus ve sanayi tesislerinin yeraltı tehciri için hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi izledi. Fritz Todt bir uçak kazasında esrarengiz koşullar altında 8 Şubat 1942 yılında öldü. Albert Speer bakanlığında halefi ve OT yeni lideri olarak atandı. II. Dünya Savaşı sırasında her büyük inşaat mühendisliği operasyonlarının Atlantik Duvarı ve Gustav Line gibi silah fabrikaları ve tahkimat denizaltı hatları dahil olmak üzere bu örgüt tarafından yapıldı. 1944 sonunda, yaklaşık 1.400.000 işçi olarak hâlâ Teşkilatı bağlıydı. Bunların toplam olarak% 1 Alman ve % 1.5 kadarı askerliği reddedenlerdi. Nazi toplama kampı esirleri, savaş esirleri ve işgal altındaki ülkelerden işçilerde çalıştırılmaya zorlandı. Köle işçiler Fritz Sauckel tarafından yönetilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Hattı</span>

Stalin Hattı, Sovyetler Birliği'nin batı sınırı boyunca uzanan bir tahkimatlar dizisidir. Batıdan gelecek bir saldırı karşısında Sovyet sınırlarını korumak üzere 1930'lu yıllarda inşasına başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahkimat</span> savunma savaşı ve üsler için tasarlanan savunma yapıları

Tahkimat veya istihkâm, savaşlarda kullanılmak üzere savunma amaçlı inşa edilmiş askerî yapılar ve binaları tanımlar. İnsanoğlu binlerce yıllık uygarlık tarihinde çok çeşitli şekillerde savunma amaçlı yapı inşa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beton bariyer</span> özellikle kara ulaşımında araç trafiğini ayırmak için kullanılan betondan yapı

Beton bariyer özellikle kara ulaşımında araç trafiğini ayırmak için kullanılan betondan yapıdır. Araçların çarpması durumunda oluşacak hasarı azaltmak için özel olarak tasarlanmış şekildedir.

Abatis, savaşlarda savunma amaçlı yapılmış çoğunlukla sivriltilmiş ağaç dallarının düşmana karşı doğrultularak bir sıra boyunca dizilmesiyle oluşturulan tahkimat engelidir. Ağaçlar birbirlerine tellerle bağlanır. Abatis, çoğunlukla tel üstüvaneyle birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ejderha dişi</span>

Ejderha dişi, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış olan anti-tank engeli tahkimattır. Tank ve mekanize piyade hareketini engelleyip ölüm bölgelerine sevk etmek için kullanılır. Siegfried Hattında yoğun olarak kullanılmıştır. Bu engeller özel istihkam birlikleri ve araçları tarafından temizlenebilmektedir.

Göğüs siperi, bir tahkimat türüdür. Muharebe sırasında ayakta duran bir askerin boyu yüksekliğinde koruma sağlamak amacıyla genellikle toprak kazılarak elde edilen mevzidir. Daha kalıcı örnekleri arasında taştan inşa edilen mazgal sayılabilir.

Cheval de frise, Orta Çağ'da yaygın olarak süvari saldırılarına karşı kullanılan ahşaptan sabit ve hareketli tahkimattır.

<span class="mw-page-title-main">Kum torbası</span>

Kum torbası, savaşta veya sel sırasında korunması gereken yerlere yığılan içi kum dolu torba.

Teras , akarsu vadi yamaçlarında, deniz ve göl kıyılarında, eğim kırığının üzerindeki düz veya hafif eğimli alan. Değişik alanlarda ve değişik nedenlerle oluştuklarından sınıflandırma yapılmıştır. Terasa benzeyen fakat sadece üst üste sert ve yumuşak kayaların farklı aşınmasından oluşan şekle sözde taraçalar denir. Menderesli nehirlerin kenarlarında polijenik taraçalar) oluşur. Dalga aşındırmasıyla abrazyon taraçaları, vadi kenarlarında eski kum çakıl depolarına akarsu taraçaları, falezlerin üstünde çakıl kum depolanan yüzeylere deniz taraçaları denilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşatma makinesi</span> kuşatma savaşında şehir surlarını ve diğer surları yıkmak veya atlatmak için tasarlanmış makina

Kuşatma makinesi kuşatmalarda ağır kale kapılarını, kalın şehir surlarını ve diğer tahkimatları yıkmak veya üzerinden atlamak için tasarlanmış bir cihazdır. Bazıları sabittir, uzaktan düşman tahkimatlarına saldırmak için inşa edilirken diğerleri düşman tahkimatına ilerlemek için tekerleklere sahiptir.

Geosentetik mühendislik alanında klasik yöntemlerin alternatifi olarak geliştirilmiş tekstil ürünlerine verilen genel addır. Polimer malzemelerden üretilmiş ve mühendislik alanında kullanılan birçok malzemenin genel tanımıdır. 21. yüzyılda kullanımı giderek yaygınlaşan geosentetik ürünler özellikle İnşaat Mühendisliği alanını etkisi altına almıştır. Uygulanabilirliği zor İnşaat Mühendisliği Projelerinde mevcut İnşaat Teknolojisi ile çözülemeyen konularda geosentetiklere ihtiyaç duyulmaktadır. Geosentetikler; geotekstil, geogrid, geomembran ve geokompozit olmak üzere 4 ana başlıkta incelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Luga tahkimatı</span>

Luga tahkimatı, Leningrad oblastında Haziran-Ağustos 1941 döneminde inşa edilmiş 300 km uzunluğunda askeri savunma tahkimattır. Tahkimat, Narva Körfezinden başlayarak Leningrad kentine kuzeydoğudan erişimin önüne geçecek şekilde Luga-Mşaga-Şelon Nehirleri ve İlmen Gölü boyunca yapılmıştır. Tahkimat inşası 27 Haziran'da başlamış, 6 Temmuz'da hattı savunmak için General Konstantin Pavloviç Pyadışev komutasında bir görev kuvveti oluşturulmuştur. Hattın inşasından 15 gün sonra 12 Temmuz günü Plyussa nehri boyunca Nazi Almanyası Wehrmachtına bağlı 4. Panzer Ordusu saldırıya geçmiştir. Savunma hattının inşaatı tam olarak tamamlanmamış olsa da Sovyet savunması Leningrad üzerine yürüyen saldırıyı durdurmayı başarmıştır. Soltsı karşı saldırısı, Tallinn Savunması ve Smolensk Savunmasıyla beraber değerlendirildiğinde Luga hattının savunulması Alman saldırılarına karşı bir ay daha dayanılmasına yaramış, bu sırada cephe gerisinde mevziler güçlendirilmiş, yeni birlikler cepheye sevk edilebilmiştir. 8-13 Ağustos döneminde tahkim hat Novgorod ve Kingisepp bölgelerinde yaralmıştır. Staraya Russa ve Krasnogvardeyskiy bölgelerindeki Sovyet karşı saldırıları nedeniyle Nazi kuvvetleri bu bölgelere asker kaydırmak durumunda kalmış ve Leningrad üzerine ilerleyişleri daha da yavaşlamıştır. 26 Ağustos tarihinde Luga tahkimatını savunan 43 bin Kızıl Ordu askeri tamamen kuşatılmıştır, buna rağmen savaşa devam eden bölgede çatışmalar Eylül ortasına kadar sürmüştür. Yaklaşık 20 bin Kızıl Ordu askeri esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş mühendisi</span>

Birçok orduda savaş mühendisi, savaş koşulları altında çeşitli askeri mühendislik, madencilik, inşaat ve yıkım görevlerini yerine getiren bir askeri meslekdir.

<span class="mw-page-title-main">Osetya mimarisi</span>

Oset mimarisi - Oset halkının yüzyıllar boyunca oluşturduğu eşsiz maddi kültürünün örnekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Blindaj</span>

Blindaj - makineli tüfek, topçu silahı, havan ateşi, napalm, kitle imha silahlarından korunma ve personelin dinlenmesine yönelik kalıcı veya geçici tahkimat yapısıdır.