İçeriğe atla

İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (Cezayir)

Cezayir İstihbarat ve Güvenlik Dairesi
DRS
دائرة الإستعلام والأمن
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1990
Kapanış tarihi2016
Türüİstihbarat teşkilatı
AdresCezayir, Cezayir

İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (DRS) (Arapça: دائرة الإستعلام والأمن) (İngilizce: Department of Intelligence and Security) Cezayir devlet istihbarat servisidir.

Geçmiş

MALG, Oluşumu

MALG Ulusal Haberleşme bölümü (DTN) üyeleri

DRS olarak, Ministère de l'Armement et des Liaisons générales (MALG) Cezayir bağımsızlık Savaşı sırasında kurulmuştur. 1962 yılında bağımsızlık sonrasında, özellikle 1965 yılında ülkenin liderliğine Houari Boumédiène (Huari Bumedyen) katılımı ile, Cezayir istihbarat servisleri büyük ölçüde uzmanlaşmış ve kurumsallaşmıştır.

MALG beş bölüm altında düzenlenmiştir:

  1. DTN: Milli Haberleşme Bölümü,
  2. DDR: askeri araştırmadan sorumlu Belgelendirme ve Araştırma Bölümü,
  3. DVCR: Uyanıklık ve Karşı İstihbarat,
  4. DLG: Ordu sonrası ağı,
  5. Elde depolanma ve silah ve teçhizat yönlendirme lojistik yönetimi.

Askeri Güvenlik

İç örgütlenmede yaptığı bu değişiklik ile istihbarat ve ardından Doğu bloğu Ulusları iç güvenlik hizmetlerinde büyük ölçüde biçimleştirilmiştir. Askeri Güvenlik (SM) olarak değiştirilmiş ve onun yönergeleri vardı:

  • Karşıcasusluk
  • İç güvenlik
  • Yabancı istihbarat

Askeri Güvenlik ilk atanan Yönetim Kurulu Başkanı, 1978 yılında Başkan Boumediene'nin ölümüne kadar Albay Kasdi Merbah kaldı. Sonra Albay Yezid Zerhouni tarafından kısa bir süre için başarılı olan, SM'ye güvenmeyen, Cumhurbaşkanı Chadli Bendjedid, o ayrılmış ve bu DGPS ile değiştirildi. Chadli teşkilatı, yabancı istihbarat içinde sadece çalışmak için yeniden düzenlemeyle, DGPS generali Lakehal Ayat kürsüsüne atandı.

DRS

Ayaklanmalar ve Ekim 1988 kargaşasının başkanı Chadli Bendjedid, General Betchine tarafından başarılı bulunan General Ayat'ın, görevden alınmasına neden oldu. Onun görev süresi çok partili bir siyasal sistemin gelişiyle ve FIS İslamcı hareketinin yükselişi ile başlayan, büyük bir siyasi değişimi görmüştür. Betchine daha sonra bugün başkan olarak hizmet veren Kasım 1990'da, yeri Mohamed Mediene ile değiştirildi. Bunu takiben, DGPS'den gelen hizmetlerle DRS bir kez daha adını değiştirdi. Dışarıdaki gözlemciler, Mediène İslamcıları kazanmak için ayarlanmıştır, generallerin cuntasının zorla iptalinin biri olarak suçlandılar.[1]

Bu 1990'larda Cezayir İç Savaşı'nda etkin bir oyuncu haline gelerek, bu dönemde DRS iç güvenlikte rol oynamak istediğini vurgulamış oldu.[2][3] Bu bildirildi ve birçok kesimden sızmış birçok (100.000 olarak) ajanları vardı.[4] DRS ajanları sızmış ve terörist grupları manipüle etmede farklı İslamcı grupları bastırmıştır. Aynı zamanda hem FIS ile iktidar ve muhalefet güçleri tarafından hem de görüşmeleri engellendi.

Eylül 2013 yılında DRS, devletin kontrolü altında gücünü daha geliştirmek için yeniden düzenlenmiştir.

GIS (Groupe d'Intervention Spécial) DRS başkanlığında (300 üyeli) özel bir kuvvettir.

DRS Başkanları

  • 1954 yılından itibaren 1958'e kadar Abdelhafid Boussouf
  • 1958'den 1965'e kadar Huari Bumedyen
  • 1965'ten 1978'e kadar Kasdi Merbah
  • 1979'den 1981'e kadar Yezid Zerhouni
  • 1981'den 1988'e kadar Lakehal Ayat
  • 1988'den 1990'a kadar Mohamed Betchine
  • 1990'dan 2015'e kadar Mohamed Mediène
  • Athmane Tartag 2015 yılından bu yana

Kaynakça

Özel
  1. ^ Omar Ashour. Islamist De-Radicalization in Algeria: Successes and Failures 27 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Middle East Institute Policy Brief No.21. Kasım 2008 (p.11, n.68)
  2. ^ Evans and Phillips (2008), passim
  3. ^ Jeanne Kervyn and François Gèze. L’organisation des forces de répression 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Cezayir için Adalet Komitesi, Dossier n° 16. Eylül 2004.
  4. ^ Duteil, Mireille (14 Nisan 2014). "Mohamed Mediène, l'homme le plus mystérieux d'Algérie". Le Point. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2015. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Cezayiri</span> 1830 - 1962 yılları arasında Cezayirde varolmuş Fransız sömürgesi

Fransız Cezayiri veya Fransa Cezayir Mandası b 1830 - 1962 yılları arasında Cezayir'de var olmuş Fransız sömürgesi.

Sétif ve Guelma katliamı, 8 Mayıs 1945'te Fransızların Setif ve Guelma'da 45 bin Cezayirliyi öldürmesiyle sonuçlanan katliamdır. Cezayirliler, 1945'te meydana gelen ve 1968'e kadar süren toplu saldırıları "soykırım" olarak ifade etmektedirler. Çok sayıda insan işkence ve kötü muameleden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Huari Bumedyen</span>

Huvvari Bumedyen, d. 23 Ağustos 1932, Clauzel, Kalime Vilayeti, Cezayir - ö. 27 Aralık 1978, Cezayir, Cezayir), Cezayirli subay ve devlet adamı. Cezayir'de Ahmed Bin Bella'ya karşı yaptığı askerî darbeyle iktidarı ele geçirerek, 19 Haziran 1965 tarihinden ölümüne kadar Cezayir Devlet Başkanlığında kalmıştır. Ölümünden önceki yıllarda Üçüncü Dünya ülkelerinin bayraktarlarından biri olarak, özellikle uluslararası yeni bir ekonomik düzenin kurulması gerektiğini savundu.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 1958'de Cezayir Savaşı sırasında Mısır'ın Kahire kentinde sürgündeki Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti'nin (GPRA) kurulmasından, 1962'de bağımsızlık yoluyla günümüze kadar Cezayir cumhurbaşkanlarının bir listesidir.

Ömeriye katliamı, 23 Nisan 1997'de Cezayir'in Mediya bölgesindeki Ömeriye köyünde 42 sivilin radikal İslamcı asiler tarafından öldürülmesi. 25 sivilin yaralandığı olayda 17'si kadın, 3'ü bebek 42 kişi balta ve bıçaklarla öldürüldü. Aynı köye 1996 yılında gerçekleşen saldırıda da 25 sivil hayatını kaybetmişti.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya İstihbarat Teşkilatı</span>

Brezilya İstihbarat Teşkilatı 1960'ların ortalarında Castello Branco hükûmeti sırasında oluşan Serviço Nacional de Informações (SNI) ya da Ulusal Bilgi Servisi halefi kuruluşudur.

Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi, Ulusal Savunma Bakanı sorumluluğu altında Belçika askeri istihbarat hizmetidir. Bu arada sivil Belçika Devlet Güvenlik Servisi, iki Belçika istihbarat servisinden biridir.

Güvenlik ve Karşı İstihbarat İdaresi Başkanlığı, yaygın kısaltması UBK, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin iç karşı istihbarat ve güvenlik kuruluşudur. Genel merkezi Üsküp'te bulunan ajans Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı yargılama yetkisi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı</span>

Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı yaygın olarak AISE olarak bilinen ve eskiden SISMI olarak bilinen İtalya'nın dış istihbarat servisidir. İtalya dışında etkinlik gösteren örgüt başta HUMINT kullanımı yoluyla İtalya'nın bölgesel çıkarlarını korur. Diğer ülkelerdeki karşıtları MI6, CIA ve DGSE'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Teşkilatı (Şili)</span>

Ulusal İstihbarat Teşkilatı Şili Ulusal Hükûmeti istihbarat kuruluşudur. 2004 yılında oluşturulan kurumun görevi, eşgüdüm ve istihbarat üzerine Başkan'a tavsiyelerde bulunmaktır. Onun şimdiki direktörü Gonzalo Yuseff Quiroz olmaktadır. Bir önceki direktörü Gustavo Villalobos'da Kamu Güvenliği ve Bilgi Müdürlüğü'nün son yöneticisiydi. ANI bütçesi yaklaşık 4 milyon Amerikan dolarıdır.

Nureddin Yezid Zerhuni, Cezayirli siyasetçi. Doğum adı Nureddin Zerhuni olup Yezid ismini savaştan itibaren kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri</span> Filistin Devletinin paramiliter silahlı kuvvetleri

Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri,, Filistin Devleti'nin paramiliter silahlı kuvvetleridir. İsmi tüm ulusal güvenlik birimlerini kapsıyor gibi görünse de İç Güvenlik Kuvvetleri, Devlet Başkanlığı Muhafızları ve Genel İstihbarat dahil değildir.

Silahlı İslami Grup (GIA), Cezayir İç Savaşı sırasında faaliyet gösteren bir radikal İslamcı bir silahlı örgüttü. Örgüt, 1990'ların başında 1992 darbesinin ardından küçük silahlı örgütlerin birleşmesiyle kuruldu ve savaş sırasında hükûmet karşıtı iki büyük örgütten biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Şadli Bencedid</span> Cezayirli siyasetçi (1929 – 2012)

Şadli Bencedid Cezayir'in üçüncü Cumhurbaşkanıdır; 9 Şubat 1979 ile 11 Ocak 1992 arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liamin Zerval</span> Cezayir Cumhurbaşkanı

Liamin Zerval Cezayir'in altıncı Cumhurbaşkanıdır; 31 Ocak 1994 ile 27 Nisan 1999 arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Huari Bumedyen Havalimanı</span>

Huari Bumedyen Uluslararası Havalimanı, Cezayir Havalimanı ya da Cezayir Uluslararası Havalimanı olarak da bilinir, Cezayir'in başkenti Cezayir'in başlıca havalimanı. Kentin yaklaşık 17 km güney-güneydoğusnda yer alır. Cezayir2in eski devlet başkanlarından Huari Bumedyen'in adını taşır.