İçeriğe atla

İstihbarat Sekreterliği (Arjantin)

Koordinatlar: 34°36′25″S 58°22′14″W / 34.607°G 58.3706°B / -34.607; -58.3706
İstihbarat Sekreterliği
SI veya SIDE
Secretaría de Inteligencia
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1946
Önceki kurum
  • Devlet İstihbarat Sekreterliği (SIDE)
Türüİstihbarat teşkilatı
AdresAve. 25 de Mayo 11, Buenos Aires
Yönetici(ler)
  • Oscar Isidro José Parrilli, Sekreter
  • Juan Martin Mena, Müsteşar

İstihbarat Sekreterliği (Secretaría de Inteligencia, SI) Arjantin Cumhuriyeti'nin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığıdır.

Bakanlar Kurulunun özel bir üyesi olan Devlet İstihbarat Bakanı başkanlığında, istihbarat'ın toplanması ve iç ve dış alanlarda istihbarat ve karşı istihbarat üretiminin yanı sıra, çözümleme ile görevli bir teknik birim ve operasyonel hizmetle devlet işlerini işlemek için bir ulusal istihbarat stratejisi oluşumudur. Sekreterlik hükûmet için tam bir istihbarat döngüsünü üretme görevi ile görevlidir.[1] Arjantin içinde sayısız heyetler yanı sıra yabancı operasyonel üsleri ve heyetleri ile yapısal olarak sayan, SI, Arjantin en büyük istihbarat toplama yeteneklerine sahiptir.

Yasaya göre, Sekreterlik[2] Başkanlığına tabi olup gizli kararname ve kanunlar tarafından yönetilir.[3] Yeni istihbarat sistemi etkin hale gelerek resmi kısaltması SI ile değiştirilmiş olsa da, [4] Secretaría de Inteligencia de Estado denirdi, tarihinin bir kısmı boyunca (Devlet İstihbarat Sekreterliği, SIDE) ve halk tarafından SIDE olarak adlandırılır.[4]

26 Ocak 2015 tarihinde, savcının davasından sonra Alberto Nisman'ın ölümü ile, Cumhurbaşkanı Cristina Fernández de Kirchner, onun (SI) çözünmesini, bir yasa önerisiyle yeni bir istihbarat teşkilatı olarak Federal İstihbarat Ajansı (AFI) denilen kurumu açarak duyurdu.[5]

Geçmişi

İstihbarat ilk kamu direktörü Rodolfo Freude (en solda), Juan Perón ve Eva Perón.

Juan Perón'un ilk Cumhurbaşkanlığı'nda "Coordinación de Informaciones de Estado" (Devlet İstihbarat Eşgüdümü CIDE) ve bahis altında 337/46 İcra Kararnamesi ile kurduğu zaman, İstihbarat Sekreterliği 1946 yılında kuruldu. Görevi sivil personel tarafından çalıştırılan bir ulusal istihbarat kurumu olarak hareket etmek ve federal hükûmet için yerli ve yabancı istihbarat operasyonlarını ele almak olmuştur.

CIDE kurulumundan önce ulusal istihbarat, ortaklaşa Bilgi Bölümü (División de Informaciones, DI) Başkanlığında ve Ordu İstihbarat Servisi (Servicio de Inteligencia del Ejercito, KSS) ve İstihbarat Servisi (Servicio de Inteligencia, SI) olarak askeri istihbarat ve Donanma (Donanma İstihbarat Servisi, SIN) servisleri tarafından ele alınmıştır. Hatta Arjantin geçmişinde askeri istihbarat organları iç ve dış istihbaratın alınması süresince yer almış, gerçi, son birkaç on yıl içinde yürürlüğe giren reformların yasal olarak onlara Ulusal İstihbarat Sisteminde sivil yönetilen hizmetler yanında rol verilmiştir.[6]

20 Ocak'ta 776/56 sayılı İcra Kararnamesi tarafından, CIDE adının kabul etmesiyle Sekreterlik, (yaygın olarak adlandırılır) Pedro Aramburu hükûmeti altında, 1956 yılında ilk yapısal ve işlevsel reforma sahip oldu ve Devlet İstihbarat Sekreterliği (Secretaría de Informaciones de Estado) ve sonraki ünlü kısaltması "SIDE" olmuştur. Yeniden yapılandırılan teşkilat yakından İngiliz istihbarat sistemi üzerinde biçimlendirilmiştir.

Juan Carlos Onganía hükûmeti sırasında, SIDE Gral idaresi altında idi. Señorans, tüm zamanların en iyi kabul edilen İstihbarat Sekreterlerinden biridir. O yıllarda, SIDE ilk karmaşık yabancı casusluk görevlerini düzenlemek için başladı, yaklaşık 1.200 personel büyük ölçüde artmıştır, bilgi ve operasyonel yetenekleri önemli ölçüde düzelmişti.

Señorans yönetimi sırasında, pek çok Arjantinli kadın ve daha sonra erkek sadece sahanın ne olduğuna katılarak başladı. Sekreterlik işlemleri, insan zaaflarının sömürüsünde gerekli, özellikle kadın cinsiyetin belirli kazanımları ile takdir edilerek başladı. Ancak, 1966 yılında, Señorans operatifleri o anda sözleşmeli kadın istihbaratçılar dahil olmak üzere tüm (yaklaşık toplam 1.200) 900 çalışanı, sınır dışında, Sekreterlikçe yeniden yapılandırdı. Señorans yönetimi'nin kadınlara karşı bir fobisi vardı ve idari görevlerde çalışan kadınlara hoşgörülü olmayacağı belirtilmişti.

Aynı yıl, Buenos Aires'te, Sovyet Konsolosu'nu başarısız bir kaçırma girişimi, uluslararası kuruluşları bu konularda önlem almaya itti, SSCB tarafından resmi bir protesto ile yürürlüğe koyuldu. Onganía, onun iradesine karşı, Señorans istifasını sormaktaydı ama başka seçeneği yoktu, yaptığı son açıklamada Sekreter "Konsolos Petrov'un Arjantin'de KGB'nin bir takım casus komutları" diye açık etti. Señorans ayrılmasından sonra, kadınlar, sivil istihbarat topluluğunda konumlarını kazanmış, ancak CIA, Soğuk Savaş'ın başlangıcında SIDE ile o anda özel olarak ilgilenmeye başladı. Fidel Castro'nun rejiminin yanı sıra özel ilgiyle Sovyetler Birliği tarafından desteklenen Latin Amerika'da, komünist gruplar ve gerillalarla büyüme başladı, daha sonra küçük bir endişe alanı olarak düşünülmüş ne olduğu belirsiz Amerikan İstihbarat Topluluğu etkisiyle savaşta Amerikan çıkarlarıyla çatışılmıştır. İstihbarat Sekreterliği bir kuraldışılık olarak, bir öncelik yapılan 'komünist sorun' olduğu yabancı elçiliklerde ve komünist ülkelerin heyetlerinin gözetiminde yaygınlaştı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ İstihbarat Döngüsü 9 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Merkezi İstihbarat Teşkilatı. URL Erişimi 23 Nisan 2006.
  2. ^ Presidency of Argentina. 13 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. URL accessed on April 23, 2006.
  3. ^ In 2005, the Arjantin Senatosu Gizli yasalar kaldırıldı, Sekreterliğin nasıl etkilediği açık değildir.
  4. ^ Article 51 of the Intelligence Reform Law 25.520 23 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. SIDE olarak yeniden adlandırılır (Secretaría de Inteligencia de Estado) S.I. ile (Secretaría de Inteligencia) ve gizli kararname kaldırdı, 416/76.
  5. ^ Federal İstihbarat Ajansı 20 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Hukuk 27126 - değişikliği 13 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ İstihbarat Reformu Yasası 25.520 23 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ayrıca oluşturulan Stratejik Askeri İstihbarat Ulusal Müdürlüğü, Bütün eşgüdümünde görevli Arjantin Askeriyesi askeri istihbarat servisleri.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KGB</span> Sovyetler Birliğinin istihbarat ve gizli servisi

KGB, Devlet Güvenlik Komitesi, Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisidir. İlk olarak 1918 yılında Çeka adıyla kurulan teşkilat pek çok kez isim değişikliğine maruz kalmış ve son olarak 13 Mart 1954'te KGB adını almıştır.

Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) Yunanistan millî istihbarat kuruluşudur. Karargâhı Atina'da yer almaktadır. Genel Müdürü Theodore Dravillas olmaktadır.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Özel İletişim Servisi</span>

Rusya Federasyonu Federal Koruma Servisi Özel İletişim ve Bilgi Servisi bilgi güvenliği ve kriptanaliz/şifreleme içeren bilgilerin toplanması ve yabancı iletişim ve yabancı sinyallerin istihbarat analizi, yanı sıra Rusya'nın devlet muhabere ve bilgi sistemlerini korumaktan sorumlu Rusya Federal Koruma Servisi bir kripto istihbarat kuruluşudur. Bu Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi</span> Kanadanın başlıca ulusal istihbarat servisi

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi Kanada'nın başlıca ulusal istihbarat servisidir. Bu toplama, analiz, raporlama ve Kanada'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler üzerine istihbarat yaygınlaştırılmasında ve yurt dışında Kanada ile ilgili gizli ve açık operasyonları, yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda rapor veren ve milletin güvenliğini tehdit edici ulusal güvenlik konularında ve durumlarda Kanada hükûmetine bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Güvenliği Örgütü</span>

İletişim Güvenliği Örgütü (CSE) (CST), eskiden Kanada İletişim Güvenlik Kurumu (CSEC) olarak çağrılan, Kanada hükûmetinin ulusal kriptoloji kurumudur. Millî Savunma Bakanlığı (DND) altında, yabancı sinyal istihbaratı (SIGINT) ve Kanada hükûmetini koruyarak, elektronik bilgi ve iletişim ağlarından sorumludur. CSE Başkanı genel başkan yardımcısı aracılığıyla Millî Savunma Bakanı'na karşı sorumludur. Millî Savunma Bakanı sırayla Bakanlar Kurulu ve Meclise karşı sorumludur. Ajans son zamanlarda yeni bir merkez ve kampüsü kapsayan 83 dönüm arazi üzerine inşa edildi. Yeni merkez toplamda 1,2 milyon metrekare ile CSIS ile bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gizli İstihbarat Servisi</span>

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

Güney Afrika Gizli Servisi (SASS) Güney Afrika istihbarat teşkilatıdır. Şu anda, Devlet Güvenlik Ajansı Dış Şubesi olarak bilinir. Tüm askeri olmayan yabancı istihbarat için hizmet kendi içinde karşı istihbarattan sorumludur. Ayrıca, toplama, ilişkilendirilme, değerlendirme ve bu istihbarat analizi gerçekleştirmeden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya İstihbarat Teşkilatı</span>

Brezilya İstihbarat Teşkilatı 1960'ların ortalarında Castello Branco hükûmeti sırasında oluşan Serviço Nacional de Informações (SNI) ya da Ulusal Bilgi Servisi halefi kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İstihbarat Servisi</span>

Gürcistan İstihbarat Servisi (GIS) merkezi Tiflis bölgesinde olan, Gürcistan'ın ulusal istihbarat kuruluşudur. Hizmetin mevcut başkanı 2013 yılında atanan Davit Sujashvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Servisi (Güney Kore)</span> Güney Korenin istihbarat kuruluşu

Ulusal İstihbarat Servisi Güney Kore baş istihbarat kuruluşudur. Servis resmen Güney Kore İkinci Cumhuriyeti yerinden Ulusal Yeniden Yapılandırma Başkanı Park Chung-hee, askeri Yüksek Konseyi iktidarı sırasında, Kore Merkezi Haberalma Teşkilatı (KCIA) (중앙정보부) olarak 1961 yılında kuruldu. KCIA özgün görevleri denetlemek ve uluslararası iç istihbarat faaliyetleri ve askeri de dahil olmak üzere tüm devlet istihbarat örgütleri tarafından hem suç soruşturması ile hem de koordine edildi. Servisin geniş yetkileri etkin siyasete müdahale etmesine izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal İstihbarat Servisi</span>

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) Geçici Koalisyon Otoritesi yetkisiyle Nisan 2004 yılında kurulan Irak hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik ve İstihbarat Ajansı</span>

Güvenlik ve İstihbarat Ajansı Hırvatistan Cumhuriyeti Güvenlik ve İstihbarat Sistemi Yasası'nın onayıyla birleştirilerek 2006 yılında kurulan Hırvat güvenlik ve istihbarat servisleri olan eski karşı istihbarat ajansı (£) ve her ikisinin de yürürlükten kalkan İstihbarat Teşkilatıdır (OA).

<span class="mw-page-title-main">National Intelligence Coordinating Agency</span>

National Intelligence Coordinating Agency ya da kısaca NICA,, açık ve gizli istihbarat programlarını yürütmekle görevli, Filipin devletinin ana istihbarat toplama ve değerlendirme kurumudur. NICA, ulusal güvenlikle ilgili hem yabancı hem de yerli tüm istihbarat faaliyetlerini yönlendirir, düzenler, gerçekleştirir; ülkenin stratejik istihbarat gereksinimlerine odaklanarak ulusal hükûmetin en önemli istihbarat toplayıcısı olarak hizmet eder.

Muhabarat el-Cemahiriye Muammer Kaddafi'nin emri altında Libya'nın ulusal istihbarat servisi olmuştur. Libya İç Savaşı sırasında, teşkilat direktörü Abuzed Ömer Dorda, Kaddafi karşıtı güçler tarafından ele geçirilmiş ve Cemahiriye teşkilatı Ağustos 2011'de Kaddafi devrildiği zaman ortadan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Teşkilatı (Şili)</span>

Ulusal İstihbarat Teşkilatı Şili Ulusal Hükûmeti istihbarat kuruluşudur. 2004 yılında oluşturulan kurumun görevi, eşgüdüm ve istihbarat üzerine Başkan'a tavsiyelerde bulunmaktır. Onun şimdiki direktörü Gonzalo Yuseff Quiroz olmaktadır. Bir önceki direktörü Gustavo Villalobos'da Kamu Güvenliği ve Bilgi Müdürlüğü'nün son yöneticisiydi. ANI bütçesi yaklaşık 4 milyon Amerikan dolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirli Savaş</span>

Kirli Savaş ya da taraftarları tarafından isimlendirilen Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci, Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen antikomünist saldırılar dönemini anlatan terim.

<span class="mw-page-title-main">Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi</span> Meksika istihbarat teşkilatı

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi İçişleri Sekreterliği tarafından kontrol edilen bir Meksika istihbarat kuruluşudur. Selefi yürürlükten kalktıktan sonra CISEN 1989 yılında kurulmuştur. Ulusal Güvenlik Yasası, ana güvenlik ajansı olarak Merkezi, Deniz Kuvvetleri, Ordu, Hava Kuvvetleri ve Başsavcı Ofisi'ne yardımcı olur ve her biri işlevleri adanmış istihbarat organlarını korumak olduğu düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci</span>

Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci 1976-1983 dönemi arasında Arjantin devletini yöneten askerî diktatörlük dönemini anlatır. Rejimin temeli 24 Mart 1976 tarihinde Devlet Başkanı Isabel Martínez de Perón'a karşı düzenlenen başarılı darbeyle atılır. İktidarı alan cunta, Kirli Savaş adı verilen ve sivil halka karşı çok çeşitli suçların işlendiği bir süreç başlatmıştır. Rejim 1982 yılında İngiltere'ye karşı başlattığı Falkland Savaşı'nda yenilince toplumsal muhalefet yükselişe geçmiş ve cuntacılar 1983 yılında iktidarı bırakmak durumunda kalmıştır. Takip eden demokrasi döneminde hayatta kalmış olan önde gelen darbecilerin çoğu mahkeme önüne çıkmış ve hapis cezaları almıştır.