İçeriğe atla

İsthmia Oyunları

İstmiya Oyunları, (Antik Yunanca: Ἴσθμια ) Antik Yunanistan´da Korint Kanalı çevresinde her iki yılda bir kutlanan Panhellenik oyunlardır.

Eğer ilk Olimpiyat Oyunu´nun başlangıç tarihini M.Ö. 776 yılı olarak kabul edeӀirse İstmiya Oyunları´nın ilk kez M.Ö. 584 yılında oynandığını söylenebilir.[1] Bu oyunların adı oynandığı bölge olan İstmus Korint - Korint Kıstağı teriminden gelir.

Bu oyunlarda en azından M.Ö. 5. yüzyıla kadar kazananlara bir çelenk hazırlanıp sunulmuştur.[2] Bu çelenk çam yapraklarından oluşuyordu.[3][4][5]

Bunun yanında kazananlar bir heykel ya da kaside ile de övülebilirlerdi.[6] Kazanılan bu ödüller dışında Atina Meclisi kazananları fazladan 100 Drahmi ile de ödüllendirirdi.[7]

Köken

Efsaneye göre bu oyunlar bir cenaze töreninin anısına düzenlenmektedir. Korint´in efsanevi kralı ve kurucusunun bulduğu bir ölüyü Korint Kıstağı üzerinde yakmasının ardından Atina kralı Theseus´un bu töreni Apollon´un anısına her yıl düzenli olarak gerçekleşen spor oyunları hâline getirmesi ile biçimlenmiştir.

Geçmişi

M.Ö. 228'de ya da M.Ö. 229'da Romalılar´ın da bu oyunlara katılmalarına izin verilmiştir.[8]

Korint daima İstmiya Oyunları´nın merkezi olmuştur. M.Ö. 146'da Korint, Romalılar tarafından yerle bir edildiğinde bile oyunlar başka devletler tarafından organize ediliyor olmuşsa da Korint´te devam etmiştir. Kentin M.Ö. 44 yılında Sezar tarafından tekrar kurulmasından sonra oyunlar M.Ö. 7 ve M.S. 3 yıllarında tamamen Korint´in ev sahipliği ile gerçekleştirilmiştir.

Yarışmalar[9]

  • Chariot yarışları
  • Pankration
  • Güreş
  • Kadınların da katılma haklarının olduğu Müzik ve şiir yarışmaları.[10]

Ünlü Atletler

M.Ö. 216'da Tebaili Cleistomachus aynı günde güreş, boks ve pankration dalındaki tüm karşılaşmaları kazanmıştır.[11]

Güvenlik

Eğer oyunların yapılacağı dönemde iki devlet arasında herhangi bir anlaşmazlık ya da savaş var ise ateşkes ilân edilir ve ülkenin dört bir yanından atletler Korint´e gelirlerdi.[12] M.Ö. 412'de, Atina ile Korint savaş içinde olmalarına rağmen Atinalı atletler alışılageldiği biçimde spor müsabakalarına davert edilmişlerdir.[13]

Notlar

  1. ^ According to Solinus, the Isthmian Games were reconstituted in the 49th Olympiad (Solinus, Wonders of the World 7.14 1 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). The 49th Olympiad began in 584 BC. The Olympic Games took place in July/August 4 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; the Isthmian Games in April/May of the second year of the Olympiad. The second year of the 49th Olympiad was from July/August 583 to July/August 582 BC. The date 582 BC is accepted by, for instance Der neue Pauly (under Isthmia).
  2. ^ Ancient Greek σέλινον: Pindar, Isthmian Odes 2.16, 8.64.
  3. ^ “At the Isthmus the pine, and at Nemea celery became the prize to commemorate the sufferings of Palaemon and Archemorus.” (Pausanias, Description of Greece 8.48.2).
  4. ^ “As he was marching up an ascent, from the top of which they expected to have a view of the army and of the strength of the enemy, there met him by chance a train of mules loaded with parsley; which his soldiers conceived to be an ominous occurrence or ill-boding token, because this is the herb with which we not unfrequently adorn the sepulchres of the dead; and there is a proverb derived from the custom, used of one who is dangerously sick, that he has need of nothing but parsley. So to ease their minds, and free them from any superstitious thoughts or forebodings of evil, Timoleon halted, and concluded an address suitable to the occasion, by saying, that a garland of triumph was here luckily brought them, and had fallen into their hands of its own accord, as an anticipation of victory: the same with which the Corinthians crown the victors in the Isthmian games, accounting chaplets of parsley the sacred wreath proper to their country; parsley being at that time still the emblem of victory at the Isthmian, as it is now at the Nemean sports; and it is not so very long ago that the pine first began to be used in its place.” “26. (1.) Ἀναβαίνοντι δ’ αὐτῷ πρὸς λόφον, ὃν ὑπερβαλόντες ἔμελλον κατ‑ όψεσθαι τὸ στράτευμα καὶ τὴν δύναμιν τῶν πολεμίων, ἐμβάλλουσιν ἡμίονοι (2.) σέλινα κομίζοντες, καὶ τοῖς στρατιώταις εἰσῆλθε πονηρὸν εἶναι τὸ ση‑ μεῖον, ὅτι τὰ μνήματα τῶν νεκρῶν εἰώθαμεν ἐπιεικῶς στεφανοῦν σελί‑ νοις· καὶ παροιμία τις ἐκ τούτου γέγονε, τὸν ἐπισφαλῶς νοσοῦντα δεῖσθαι (3.) [τοῦτον] τοῦ σελίνου. βουλόμενος οὖν αὐτοὺς ἀπαλλάξαι τῆς δεισιδαιμο‑ νίας καὶ τὴν δυσελπιστίαν ἀφελεῖν, ὁ Τιμολέων ἐπιστήσας τὴν πορείαν ἄλλα τε <πολλὰ> πρέποντα τῷ καιρῷ διελέχθη, καὶ τὸν στέφανον αὐτοῖς ἔφη πρὸ τῆς νίκης κομιζόμενον αὐτομάτως εἰς τὰς χεῖρας ἥκειν, ᾧπερ Κορίνθιοι στεφανοῦσι τοὺς Ἴσθμια νικῶντας, ἱερὸν καὶ πάτριον στέμμα (5) (4.) <τὸ> τοῦ σελίνου νομίζοντες. ἔτι γὰρ τότε τῶν Ἰσθμίων, ὥσπερ νῦν τῶν (5.) Νεμείων, τὸ σέλινον ἦν στέφανος, οὐ πάλαι δ’ ἡ πίτυς γέγονεν.” (Plutarch, Life of Timoleon 8 Şubat 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  5. ^ Todo: Oscar Broneer, ‘The Isthmian victory crown’, American Journal of Archaeology 66 (1962), pp.259–263.
  6. ^ Pausanias, Description of Greece 2.1.7 17 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. None of the statues have survived.
  7. ^ From Solon (638–558 BC) onwards, for he laid it down that “the victor in the Isthmian games was to be paid a hundred drachmas, and the Olympic victor five hundred” (Plutarch, Live of Solon 23.3). According to Diogenes Laertius, Solon “diminished the honours paid to Athletes who were victorious in the games, fixing the prize for a victor at Olympia at five hundred drachmae, and for one who conquered at the Isthmian games at one hundred” (Diogenes Laertius, Lives of Philosophers 1.55: Solon 2 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Greek 11 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). For comparison: the daily wage for a skilled worked was approximately 1 drachma. Victors in the Isthmian games were not included in those athletes that were entitled to free meals in the [Prytaneion] (IG I3 131 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  8. ^ Polybius, Histories 2.12.8.
  9. ^ Pausanias, Description of Greece 5.2.4.
  10. ^ Aristomache, a poetess from Erythraea, had won the prize at the Isthmian Games: … ὡς ἐν τῷ Σικυωνίων θησαυρῷ χρυσοῦν ἀνέκειτο βιβλίον Ἀριστομάχης ἀνάθημα τῆς Ἐρυθραίας ἐπικῷ … ποιήματι δὶς Ἴσθμια νενικηκυίας (Plutarch, Symposiacs/Quaestiones convivales 675b7–10 5.2 5 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  11. ^ Pausanias, Description of Greece 6.15.3.
  12. ^ ”ἐς ὃ Ἰσθμικὰς σπονδὰς Κορινθίων ἐπαγγειλάντων” (Pausanias, Description of Greece 5.2.1).
  13. ^ Thucydides, History of the Peloponnesian War 8.10.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

Antik Yunanistan'da Olimpiyat Oyunları ya da kısaca Antik Olimpiyat Oyunları, dönemin şehir devletleri arasında düzenlenen, atletizm ile ilgili yarışmaların yapıldığı spor oyunlardır. Yapılmaya MÖ 776 yılında Yunanistan'ın Olimpiya şehrinde başlanmış ve 393 yılına kadar yapılmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alkibiadis</span> Antik Yunanistanda yaşamış general ve devlet adamı

Alcibiades Cleiniou Scambonides, Antik Yunan general ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Yunanistanı</span>

Bizans Yunanistanı tarihi başlıca Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu ile örtüşür.

Profesör Timothy E. Gregory; A.B., A.M., Ph.D., Bizans İmparatorluğu ve klasik arkeoloji konularında uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi. Bizans ve erken dönem Hristiyanlık üzerine sayısız üst düzey kitabın yazarı ya da ortak yazarıdır.

Elizabeth A. Zachariadou, erken Osmanlı İmparatorluğu konusunda uzmanlaşmış, Türk araştırmaları üzerine Yunan bir araştırmacıdır.

Kardiya, Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Plaka, Atina</span>

Plaka, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın bir mahallesidir. Mahalle, Atina'nın tarihi mahallesidir ve Akropolis'in kuzey ve doğu yamaçlarında kümelenmiş ve labirent sokakları ile neoklasik mimariye sahiptir. Plaka, antik Atina kentinin yerleşim alanları üzerine inşa edilmiştir. Akropolis'e yakınlığı ve birçok arkeolojik alanı nedeniyle "Tanrılar Mahallesi" olarak bilinir.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">MeRA25</span> Yunan siyasi parti

Avrupa Gerçekçi İtaatsizlik Cephesi veya MeRA25, 2018'de kurulan sol görüşlü Yunan siyasi partisidir. Kurucusu ve sekreteri eski Syriza Milletvekili ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis'tir. MeRa25, Avrupa Baharı, İlerici Enternasyonal (DiEM25) ve 2025 Avrupa'da Demokrasi Hareketi'nin bir parçasıdır.

Cleomenes MÖ 6. yüzyılın sonları ve 5. yüzyılın başlarında Sparta'nın Agiad kralıydı. Saltanatı MÖ 519 yılında başladı. Argos şehrini yıkma amaçlı maceracı ve bazen vicdansız bir dış politika izledi. Sparta'nın hakimiyet alanını Mora'nın içinde ve dışında genişletmek amaçlı çokça girişimleri de vardır. Mora Birliği onun döneminde ortaya çıktı. Hükümdarlığı sırasında, Atina meselelerine iki kez başarılı bir şekilde müdahale etti ancak Sparta'yı İyon Ayaklanması'nın dışında tuttu. Gizemli bir şekilde hapishanede öldü. Spartalı soylular onun ölümünü cinnet geçirdiği ve intihar ettiği şekilde yorumlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 18</span>

Papirüs 18 Kutsal Kitap'ın Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazmasının metni hem Çıkış hem de Vahiy kitabının birkaç ayeti içermektedir. Bu el yazması Oxyrhynchus Papirüsler koleksiyonuna aittir.

Nikomedes Spartalı askeri komutan ve Agiad hanedanı üyesiydi. Kardeşi Pausanias'ın oğlu olan Pleistoanax'ın reşit olmadığı dönemde Sparta'nın naibiydi.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 48</span>

Papirüs 48 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Elçilerin İşleri kitabının birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Floransa'da (İtalya) Biblioteca Medicea Laurenziana 'da saklanır.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

Pankration, MÖ 648'de Yunan Olimpiyat Oyunlarında başlayan, çok az kuralı olan, çıplak elle yapılan bir boyun eğme sporuydu. Sporcular, modern karma dövüş sanatlarına benzer şekilde boks ve güreş tekniklerinin yanı sıra, tekme, tutuş, eklem kilitleri ve yerde boğma gibi diğer teknikleri de kullandılar. Terim Yunanca παγκράτιον [paŋkrátion], yani 'gücün tümü', πᾶν (pan) 'hepsi' ve κράτος (kratos) 'kuvvet, kudret, güç' kelimelerinden gelmektedir.