İçeriğe atla

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni
YazarMarianna Yerasimos
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürYemek kitabı

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni, ilk baskısı 2019 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu 19-20. yüzyılda İstanbul Rum mutfak kültürü hakkında bilgi verir.[1] Marianna Yerasimos babaannesiyle yaptığı yemekleri insanlarla paylaşmak için İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabını hazırlamıştır.[2] İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabında verilen bazı yemek tarifleri gümüş balığı omlet, patates çorbası, midye salması ve tavuk milanezdir.[3] İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabında ayrıca Marianna Yerasimos Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının 1920 yılında kurulan Melba Çikolataları olduğunu yazmıştır.[4]Marianna Yerasimos İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabını tat anıları olarak adlandırmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Yerasimos, Marianna (2019). İstanbullu Rum bir ailenin mutfak serüveni: tarifler - hikâyeler - anılar. Yapı Kredi Yayınları. ISBN 978-975-08-4457-7. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  2. ^ "Mutfakta gizli kültür tarihi". Hürriyet. 10 Mayıs 2019. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  3. ^ Odatv (12 Nisan 2019). "Türkiye'de ilk çikolata fabrikasının bilinmeyen öyküsü". Odatv. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Çikolatanın tarihi (4): Küresel lezzet". T24. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  5. ^ "İSTANBUL HAKKINDA SEÇİLMİŞ YEMEK KÜLTÜRÜ KİTAPLARI BİBLİYOGRAFYASI". HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR DERGİSİ ISSN: 2148-970X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arefe köftesi</span>

Arefe köftesi bir tür içli köftedir. Yapılış tarihi 18. yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı Mutfağında hazırlanan bir tür içli köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Hurma kebabı</span>

Hurma kebabı veya kasap kebabı bir tür şiş köftedir. Köftelerin şeklinin hurmaya benzemesinden dolayı bu isim verilmiştir.Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ayva reçeli</span>

Ayva reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Taze ceviz reçeli</span>

Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Turunç reçeli</span>

Turunç reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.Turunç kabukları ile yapılır.Antalya Turunç Kabuğu Reçeli Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeftali reçeli</span>

Şeftali reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Şeftali kullanılarak hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Vişne reçeli</span>

Vişne reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armut reçeli</span>

Armut reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Marianna Yerasimos, psikolog ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Osman kebabı</span>

Hacı Osman kebabı, Osmanlı mutfağında yer alan bir çeşit kebaptır. Melceü’t-Tabbâhîn de tarifi verilmiştir. Aynı isimde Hatay'da yapılan bir kebap çeşidi daha vardır. Selanik mutfağında yapılan ayrıca bir çeşidi daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Marmarina</span>

Marmarina veya marmarine ıspanak ve yufka ile hazırlanan açık tepsi böreğidir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lalanga</span>

Lalanga bir çeşit mücverdir. Eski zamanlarda sadece tatlı olarak yenilirken, Osmanlı Türkiye'sinde hem ballı tatlı bir yemek olarak hem de peynirli tuzlu bir yemek olarak yenirdi. Lalanga, Türk mutfağında ve Yunan mutfağında Lalagia olarak varlığını sürdürmektedir.

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, Marianna Yerasimos tarafından yazılan kitap.

<span class="mw-page-title-main">Karpuz reçeli</span>

Karpuz reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Kapak böreği börek çeşididir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yapılmaktadır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yemek Kültürü Yorumlar ve Sistematik Dizin, ilk baskısı 2011 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ki yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Özbek helvası</span>

Özbek helvası, bir çeşit un helvasıdır. Malzemeleri has un, şeker, sadeyağdır.

<span class="mw-page-title-main">Badem çorbası</span>

Badem çorbası badem ile yapılan bir çorbadır. Osmanlı saray düğünlerinde yapılan çorbalardan biridir. Malzemeleri; süt, badem, acı badem, un, tereyağı, misket Hindistan cevizi, kemik suyu, içme suyu, nar, tuz ve maydanozdur. 1539 yılında Bayezid ve Cihangir için düzenlenen sünnet düğünü ziyafetinde misafirlere ikram edilmiştir.Marianna Yerasimos'un yazdığı 500 yıllık Osmanlı yemek kültürü: günümüze uyarlanmış 99 Osmanlı yemeği : Osmanlı mutfağı kitabında çorbadan bahsedilmiştir. Ömür Akkor'un Ottoman Cuisine: A Rich Culinary Tradition kitabında tarifi verilmiştir.