İçeriğe atla

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Harita
Kuruluş14 Nisan 2001
Eğitim dil(ler)iTürkçe, İngilizce
Bağlılıkİstanbul Ticaret Odası
DekanProf. Dr. Kayıhan İçel
Konumİstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü
41°03′37″N 28°57′01″E / 41.060214°K 28.950214°D / 41.060214; 28.950214
Web sitesio

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi ya da kısaca İTİCÜHF İstanbul'da bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren hukuk fakültesidir. 2001 yılında, Türkiye'deki ilk hukuk fakültelerinden biri olarak öğrenime başlayan fakültenin dekanı halihazırda Prof. Dr. Kayıhan İçel'dir.[1]

Fakülte, vakıf üniversiteleri bakımından ülke çapında Bilkent Hukuk ve TOBB Hukuk'un ardından en yüksek puanlarla öğrenci alan üçüncü hukuk fakültesidir.[2]

Yerleşke

Fakülte ilk olarak, İTO'nun binası olan Eminönü Kampüsü'nde öğrenim yaptı. İki amfisi ve kütüphanesi bulunan bu kampüste 11 yıl öğrenimi sürdüren fakülte, 2012 yılında Sütlüce Kampüsü'ne taşındı. Hukuk Fakültesi öğrencileri için sanal mahkemeleri ve geniş kapasiteli 10'dan fazla anfisi bulunan Sütlüce Kampüsü'nde, her gün ve her saat açık olan gece okuma salonuna sahip 74.462 basılı kitap, 164.187 elektronik kitap, 954 süreli yayın, 47.987 süreli yayın sayısı, 4726 kitap dışı materyal kapasiteli bir kütüphane bulunuyor.

Öğrenim

Lisans

Fakülte, küreselleşme ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı süreçlerinin bir hukukçunun ulusal hukuk yanında, uluslararası hukuk düzenlemelerini ve uygulamalarını da bilmesini gerektirdiği düşüncesiyle, müfredatında genel hukuk formasyonu için gerekli zorunlu derslere ek olarak, Uluslararası Hukuk, Avrupa Birliği Hukuku ve Uluslararası Ticaret Hukuku alanlarında daha donanımlı hale gelinmesini sağlayacak çeşitli dersler sunmaktadır.

Fakültede öğretim dili Türkçe olmakla beraber zorunlu ders olarak Genel İngilizce, seçimlik ders olarak Hukuk İngilizcesi eğitimi verilmektedir.

Kurulduğu 2001-2002 Öğretim Yılı’ndan bugüne hukuk eğitiminin pratik çalışmalarla desteklenmesine çalışan fakülte, öğrencilerinin moot court tecrübesi edinmelerini kısmen desteklemekte ve özendirmektedir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, her yıl Viyana'da düzenlenen Willem C. Vis Uluslararası Tahkim Yarışması'na 2011-2012 eğitim yılında katılmış fakat takip eden yıllarda katılmamıştır.[3] Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışması'na katılan sayılı Türk hukuk fakülteleri arasındadır.

Lisansüstü

Fakültede, Sosyal Bilimler Enstitüsü şemsiyesi altında, Kamu Hukuku, Özel Hukuk, Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Hukuku alanlarında lisansüstü programlar sunulmaktadır.

Akademik kadro

Alanında seçkin hukukçularla öğrenim yapılan fakültenin tam zamanlı kadrosu şu şekildedir:[A]

  • Prof. Dr. Ayhan Ceylan
  • Prof. Dr. Muzaffer Şeker
  • Doç. Dr. Ömer Özkan
  • Yrd. Doç. Dr. Arif Barış Özbilen
  • Yrd. Doç. Dr. Ebru Şensöz Malkoç
  • Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Akıl
  • Yrd. Doç. Dr. Asuman Yılmaz
  • Yrd. Doç. Dr. Nagehan Kırkbeşoğlu
  • Araş. Gör. Zehra Badak
  • Araş. Gör. Hasret Ak
  • Araş. Gör. Ahmet Kalafat
  • Araş. Gör. M. Buket Soygüt Arslan
  • Araş. Gör. Uğur Dinç
  • Araş. Gör. Muhammet Celal Kul
  • Araş. Gör. İdris Kaydul
  • Araş. Gör. Hüseyin Erkoç

Dış bağlantılar

Ayrıca Bakınız

Notlar

Kaynakça

  1. ^ "Dekan Mesajı". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  2. ^ "2011-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının En Küçük ve En Büyük Puanları Listesi" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 
  3. ^ "Nineteenth Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2011-2012 Registered Teams" (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesine bağlı kurulan fakülte

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne bağlı olarak hukuk alanında eğitim vermek üzerine kuruldu. Fakültenin kurucu dekanı Uğur Alacakaptan'dır. Uğur Alacakaptan'dan sonra Belgin Erdoğmuş bu görevi devralmış, sonrasındaysa şimdiki Hukuk Fakültesi dekanı olan Turgut Tarhanlı göreve gelmiştir.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bilkent Üniversitesi bünyesinde lisans ve lisans üstü hukuk eğitimi veren fakülte. 2002-2003 akademik yılında 140 lisans öğrencisi alarak öğretim vermeye başlayıp 2006 yılında ilk mezunlarını veren fakülte Türkiye'nin en genç hukuk fakültelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> SÜHF

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1982 yılında Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bir hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moot court</span>

Moot court ders dışı bir metot olarak, en fazla Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak üzere dünyanın önde gelen tüm hukuk fakültelerinde ve uluslararası anlamda da birkaç büyük organizasyon çerçevesinde düzenlenen, katılımcıların önce layihalar teatisi ve ardından sanal mahkeme huzurunda sözel tartışma usulleriyle gerçekleştirdikleri bir etkinliktir.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin en büyük kampüsüdür. Sütlüce'de yer alan kampüs 2012 yılında Hukuk, Ticari Bilimler ve İletişim Fakülteleriyle eğitime başlamıştır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bağlı olarak 2001 yılında kurulan fakülte. Fakültede İngilizce ve Türkçe eğitim yapan bölümler olup, öğrenim süresi 4 yıldır. Fakültenin dekanı Prof. Dr. Ahmet Kara'dır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü</span>

İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin merkez kampüsüdür. Kampüs, Galata Köprüsü, İstanbul Boğazı, Süleymaniye Camii, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nın kesişim noktasında yer almaktadır.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da öğretim hayatına başlamış olan hukuk fakültesidir. Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsünde bulunmaktadır. Fakültedeki eğitim dili Türkçe olmasına karşın Türkiye'deki birçok hukuk fakültesinden farklı olarak fakülte süresince alınan derslerin %30'u İngilizce olup fakülteye girişlerde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır.