İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.
Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.
Tekstil veya dokumacılık, hayvansal, bitkisel veya kimyasal lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür.
Uşak Üniversitesi Türkiye nin Uşak ilinde bulunan bir üniversite. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 2006 yılında 4 fakülte 5 meslek yüksek okulu ile Afyon Kocatepe üniversitesinden ayrılarak Uşak Üniversitesi adı altında kurulmuştur. Kurucu rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Adnan Şişman dır. 2011 yılında rektörlük seçimlerini kazanan Sait Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. rektör olarak atanmıştır. 2015' te ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Sait Çelik ikinci kez Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör Çelik, 4 yıl süre ile daha görevini yürütmeye devam edecek. Sait Çelik, Uşak Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme seçimlerinde 267 öğretim üyesinden toplam 171 oy almıştı.
Orhan Öcalgiray,. Türk iş insanıdır.
Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.
Gümüşsuyu, İstanbul'da Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. Taksim Meydanı ile Dolmabahçe arasında yer alan bölgede, konsolosluklar, otobüs/seyahat acenteleri, Makina Fakültesi ile Tekstil Fakültesini barındıran İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesi, Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gümüşsuyu Binası, Park Otel ve Gümüşsuyu Parkı bulunmaktadır. Dolmabahçe Sarayı ve Vodafone Park gibi önemli yerlere yakındır.
İTÜ Mimarlık Fakültesi, İTÜ'nün Taşkışla yerleşkesinde yer alır. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir. Tarihi 1847 yılına kadar dayanır.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki 11. fakülte olarak kurulmuştur. Bünyesinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, iklim bilimi ve meteoroloji mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde bulunur. Geçmişi 1941 yılında makine fakültesinde bir alt dal olarak "tayyare mühendisliği"nin kurulmasına dayanır. Fakülte olarak 1983 yılında kurulmuştur.
İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.
İTÜ İşletme Fakültesi, bünyesinde işletme mühendisliği, endüstri mühendisliği, ekonomi ve veri bilimi ve analitiği bölümlerini barındırır. Maçka yerleşkesindeki Karakolhane binasında yer alır. 1977 yılında İşletme Mühendisliği Fakültesi olarak kurulmuştur.
İTÜ İnşaat Fakültesi bünyesinde inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği ve harita mühendisliği bölümleri vardır. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir.
İTÜ Maden Fakültesi içerisinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliği bulunur. Türkiye'de kesintisiz maden mühendisliği eğitimi bu fakülte ile başlamıştır. Maden Mühendisliği bölümü, 2017 yılının QS Dünya Üniversite Sıralamalarında, Mineral-Maden Mühendisliği alanında, Dünya 31.si olarak Türkiye'den ilk 50'ye girebilen ilk bölüm olmuştur.
İTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi, Kimya Fakültesi adıyla 1963 yılında kurulmuştur. Fakültede kimya mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği ve gıda mühendisliği bölümleri bulunmaktadır. Fakülte Ayazağa yerleşkesinde yer alır.
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, 2010 yılında kurulmuştur. Daha önceden elektrik elektronik fakültesine bağlı olan bilgisayar mühendisliği, yapay zeka ve veri mühendisliği ve siber güvenlik mühendisliği bölümleri bu fakülteye dahildir. Ayazağa yerleşkesinde bulunmaktadır.
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.
Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi müzik ve güzel sanatlar alanında akademik anlamda eğitim vermek amacıyla 1 Temmuz 2017 tarihinde Ankara'da Kurulmuştur.