İçeriğe atla

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi

Kuruluş1934[1]
Eğitim dil(ler)iTürkçe, İngilizce
Bağlılıkİstanbul Teknik Üniversitesi
DekanProf.Dr. İlker Murat KOÇ[3]
Dekan yardımcılarıDoç. Dr. Emrecan SÖYLEMEZ (İdari İşler) ve Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yalçın URALCAN (Akademik İşler)
KonumBeyoğlu, İstanbul[2]
Web sitesihttps://mkn.itu.edu.tr

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği[4] lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

2018 yılında, imalat mühendisliği programı son öğrencilerini alarak kapanmıştır.

Tarihi

Makina Fakültesi, bugünkü adını 1944 yılında almıştır. 1934 yılında yeni üniversite reformu ile, İstanbul Darülfünunu'nun İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı Elektrik ve Makina Enstitüsü kaldırılmış ve Yüksek Mühendis Okulu'nda elektrik-mekanik bölümü açılarak makina-elektrik mühendisliği eğitimi başlamıştır. 1944 yılında yeni bir kanunla, Yüksek Mühendis Okulu İstanbul Teknik Üniversitesi adını almış ve makina bölümü de bağımsız Makina Fakültesi haline gelmiştir.[5]

Mezunları

Fakülteden mezun olan kayda değer kişiler şu şekildedir:

Laboratuvarlar

  • Akışkanlar Laboratuvarı
  • Basınçlı Gazlar Laboratuvarı
  • Bilgisayar Destekli Mühendislik Laboratuvarı
  • Bilgisayar Destekli Tasarım Laboratuvarı
  • Bilgisayar Destekli İmalat Laboratuvarı
  • Biyomekanik Laboratuvarı
  • Hidromekanik Laboratuvarı
  • Isı ve Kütle Geçişi Laboratuvarı
  • Isıl İşlem Laboratuvarı
  • Kaynak ve Döküm Laboratuvarı
  • Kazan Laboratuvarı
  • Makina Dinamiği ve Mekanizma Tekniği Laboratuvarı
  • Makina Elemanları Laboratuvarı
  • Mekanik Deneyler Laboratuvarı
  • Mekatronik Araştırmaları Laboratuvarı
  • MEMS Araştırmaları Laboratuvarı
  • Metalografi Laboratuvarı
  • Motorlar ve Taşıtlar Laboratuvarı
  • Mukavemet Laboratuvarı
  • Otomasyon Teknolojileri Laboratuvarı
  • Otomatik Kontrol Laboratuvarı
  • Otomotiv Kontrolü ve Mekatroniği Araştırma Merkezi
  • Takım Tezgahları Laboratuvarı
  • Termik Makinalar Laboratuvarı
  • Termodinamik ve Isı Tekniği Laboratuvarı
  • Termo-Hidro Laboratuvarı
  • Titreşim ve Akustik Laboratuvarı

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2011. 
  5. ^ "Genel Bilgiler". Makina Fakültesi (İngilizce). 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gemi inşaatı ve deniz mühendisliği</span> Su taşıtları inşaatıyla ilgilenen bir mühendislik dalı

Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisliği gemilerin ve petrol platformları gibi açık deniz yapılarının tüm proje süreçlerini bilen ve gerekli tüm hesap ve analizleri yaparak tüm tasarım ve planlarının hem hazırlanmasını hem de sahada imalatını yürütülmesini içine alan ileri uzmanlık sahasıdır. Gemi İnşaatı en genel anlamıyla deniz yüzeyinde veya altında yüzebilen her türlü taşıtı ve onların sevk sistemlerini içine alır. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği içine gemi makinelerini dahil eder ama açık deniz yapılarını almaz. Her iki saha gemi tasarımında ortak ama makine ve açık deniz yapılarında birbirleriyle ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

Makine teorisi ve dinamiği, mekaniğin bütün dallarını bir arada kullanarak mekanizma dizayn etme işini üstlenen makine mühendisliğinin bir alanıdır. Dizaynı yapılacak makine veya aletin, sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve uygun bir biçimde tasarlanabilmesi ve imalatının yapılabilmesi için, gerekli olan matematik ve fizik esaslı modellemenin oluşturularak gerekli analiz ve sentezlerin yapılabilmesi için yöntemler geliştirilmesi amacını güder. Belirli seviyede bir matematik bilgisi, mekanik ve dinamik bilgisi gerektirir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">YTÜ Makina Mühendisliği Bölümü</span>

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisi gereksinimini karşılamak üzere İstanbul Teknik Okulu bünyesinde 1937'de kurulmuş, ilk mezununu 1941 yılında vermeye başlamış YTÜ Makine Fakültesi bünyesinde bulunan bir bölümdür. Türkiye'de 1973'te ilk defa Makine Mühendisliği Bölümünde uzmanlaşmaya yönelik dal eğitimi veren bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mekatronik</span> Mekatronik , insanların ruhundaki bileşenleri birbirlerine karışmadan yok olana kadar çarpışmasını sağlayan bir alet ismidir

Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır.Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere'de ayrı bir çalışma ve uygulama alanı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 600 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 6 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve bir uzman bulunmaktadır. Ayrıca 20 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Teknik Üniversitesi</span>

Sofya Teknik Üniversitesi, Sofya'da bulunan üniversite. Bulgaristan'ın en büyük devlet teknik üniversitesidir.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan bölüm. En eski üçüncü makina mühendisliği bölümü olma özelliğine sahiptir. Kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 120 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 15 profesör, 7 doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 20 tane Araştırma görevilisi vardır. Ayrıca geçici 50D statüsünde bulunan 11 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir. MÜDEK tarafından 2008 - 2013 ve 2015 - 2020 yılları için akredite edilmiş olup, EUR-ACE Avrupa tanınırlık etiketine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü</span> Ayazağa yerleşkesinde, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ayazağa yerleşkesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölümdür. Bölümde 4 yıllık lisans eğitiminin yanında bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Bölüm bünyesinde bir de HP Yazılım Buluş Merkezi yer almaktadır. ABET Uluslararası Etkinlikler Konseyi bölümü ABD'de akredite edilen bilgisayar mühendisliği programlarına eşdeğer bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Teknik Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2010 yılında çıkardığı bir yasayla Erzurum'da kurulmuştur. Kurucu rektörü Muammer Yaylalı'dir. 2012 yılında eğitim öğretime başladı.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Karabük Üniversitesi'nin 12 mühendislik bölümünü içermektedir. 2005 yılında kurulmuş ve 2007 yılında Karabük Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Fakültede ilk açılan bölümler Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümleridir.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1992 yılında kurulan ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılında ilk kez eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 7 bölüm ve 24 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültenin dört bölümünde normal ve ikili öğretimde eğitim verilirken diğer iki bölümdeyse eğitim-öğretim yapılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galip Ulsoy</span>

Ali Galip Ulsoy, Michigan Üniversitesi'nde (UM), Ann Arbor'da, Makine Mühendisliği ve Üretim Mühendisliği'nin William Clay Ford Profesörü Emeritusu ve C.D. Mote Jr. Üniversite Profesörü Emeritusu olarak akademisyen olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Mühendislik bilim dalı ve meslektir. Güvenlik, insan faktörleri, fiziksel yasalari, düzenlemeleri, teknolojik çözümler tasarlamak, oluşturmak ve analiz etmek için bilimsel teorileri, matematiksel yöntemleri ve ampirik kanıtları uygular.