İçeriğe atla

İstanbul Pastanesi (Ankara)

İstanbul Pastanesi, 1923-1955 yılları arasında faaliyet göstermiş, Ankara'da açılmış en eski pastanedir. Yazarlar başta olmak üzere[1] siyasetçiler,[2] sanatçılar ve gençlerin Ankara'daki buluşma noktalarından biriydi.[3][4]

Tarihçe

Pastane, 15 Ocak 1923 tarihinde Taşhan'a bakan salonlardan birini kiralayan Rizeli Ali Rıza Mataracıoğlu tarafından açılır. Mataracıoğlu, Türkiye'de pastacılık yapan çoğu Rizelinin aksine Hemşinli değildir ve ailede bu mesleği yapan ilk kişidir. Şehirdeki ilk pastane olan İstanbul Pastanesi, yazarların, sanatçıların ve eğitimcilerin sohbetler ettiği bir yapıya bürünür. Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Rasim, Behçet Kemal Çağlar, Enver Şapolyo, Ertuğrul Şevket, Feridun Nafiz Uzluk, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Gaffar Güney, İzzettin Şadan, Malik Aksel, Mekki Sait Esen, Musikişinas Ahmet Yekta, Nahid Sırrı Örik, Namidan Rahmi, Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Gençosman, Profesör Şükrü, Refik Fenmen, Ressam Saip, Rıza Polat Akkoyunlu, Sadri Ertem, Samet Ağaoğlu, Şevket Hıfzı Rado ve Yahya Kemal Beyatlı pastanenin müdavimleri arasındaydı. Pastane, Ahmet Adnan Saygun ve Hürrem Erman'ın Ankara anılarında da yer almıştır. Bir imalathanesi olmayan pastanede ürünler dışarıdan alınıyordu. Halil İbrahim Tunalı'ya göre, pastanenin sade bir görünümü vardı. 18 Mart 1942 tarihinde Ali Rıza Mataracıoğlu, pastanenin işletmesini oğulları Mahir ve Ahmet Mataracı'ya bıraktı. Hisar dergisi, pastanede yapılan çalışmalarla hazırlandı. 1 Mayıs 1955 tarihinde pastane, daha fazla kar getireceği düşünülen Ulus İş Hanı'nın yapımı için yıkıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ Türk Edebiyatı 363-366. sayılar. Türk Edebiyatı Vakfı. 2004. s. 51. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  2. ^ Doğan, Abide (2018). Tarih ve mekân odağında Türk romanı incelemeleri. s. 121. ISBN 9786059556736. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  3. ^ Balcıgil, Osman (2020). Yeşil Mürekkep. Destek Publishing and Media Group. ISBN 9786053118534. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  4. ^ Haksal, Ali Haydar (2007). Necip Fazıl büyük doğu ırmağı. İnsan Yayınları. s. 114. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  5. ^ Toker, Arzu (2023). Dünden Bugüne Ankara: Otel, Lokanta, Pastane, Turizm. Nazmi Kozak. ss. 157-177. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Necip Fazıl Kısakürek</span> Türk yazar, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni

Ahmet Necip Kısakürek, Türk şair, romancı, oyun yazarı, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türkler</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal reform hareketi

Jön Türkler veya Genç Türkler, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan meşrutiyetçi ve II. Abdülhamid Dönemi'nde muhalif olan "genç ve aydın" kuşağa verilen isimdir.

Tercüman, Barak Medya Grup bünyesinde bulunan haftalık gazete ve İnternet Haber Portalı

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Behzat Butak</span> Türk oyuncu

Behzat Hâki Butak, Türk tiyatro oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Akçura</span> Türk tarihçi ve milletvekili

Yusuf Akçura veya Kazanlı Yusuf Akçura, , Türk yazar ve siyasetçi. Türkçülük akımının önde gelen temsilcilerindendir. Tatar Türkü'dür.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Galip Arcan</span> Türk oyuncu ve oyun yazarı

İsmail Galip Arcan, Türk oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Refik Ahmet Nuri Sekizinci</span> Türk tiyatro yazarı, gazeteci, oyuncu, dramaturg

Refik Ahmet Nuri Sekizinci veya İbn-ür Refik Ahmet Nuri Sekizinci, Osmanlı tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, bürokrat ve 12. Fenerbahçe SK başkanıdır. En sevdiği oyunu "Sekizinci" olduğu için sonradan soyadı olarak almıştır. Edebiyat dünyasında daha çok uyarlamalarıyla tanınmaktadır.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

Türk edebiyatı'nda hem sözlü hem yazılı, manzum ve mensur hikâye geleneğine sahip olmasına rağmen Tanzimat'tan sonra farklı yapısal özellikler taşıyan bir anlatı türü olarak yeni bir hikâye tarzı oluşmuştur. Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Bunun dışında, XIX. yüzyılda basımları yapılarak yaygınlık kazanmış olan meddah hikâyeleri "yeni hikâyeye" zemin hazırlayan eserler olarak görülmektedir. 1875-1890 yılları arasında Ahmed Midhat Efendi'nin devam eden Letâif-i Rivâyât serisinin dışında Mehmet Celal'in Venüs, Cemile gibi uzun hikâyeleri ile Nabizâde Nâzım'ın ilk dönem hikâyeleri bulunmaktadır. Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

Abdurrahman Şen Türk gazeteci ve yazar.

Bu bir Osmanlı veya Türk vatandaşı olup Türkçe dilinde yazan yazarların listesidir.

Flamingo Pastanesi, 1955 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren bir pastanedir.

Kars Pastanesi, 1917-1974 yılları arasında İstanbul'da faaliyet göstermiş bir pastanedir. Türkiye'deki ilk pastanelerden biridir.

İstanbul Pastanesi, 1954 yılından beri Zonguldak'ta faaliyet gösteren bir pastanedir. Zonguldak'ta pastane-kafeterya konseptiyle açılmış ilk işletmedir.