İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.
Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.
Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.
Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.
Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.
İnebolu Limanı, Kastamonu ilinin İnebolu ilçesinde bulunan bir limandır.
Le Havre, Fransa'nın kuzeybatısında, Sen Nehri halicinde sağ yakada kurulu kent. Bölgenin en kalabalık merkezi. İdari olarak Seine-Maritime ilinde, Haute-Normandie bölgesinde yer alan bir komündür.
Galata Yolcu Salonu veya Karaköy Yolcu Salonu, 1940 yılında İstanbul'un Galata Rıhtımı’nda hizmete giren, 2017 yılında yıkılan deniz yolcusu karşılama-uğurlama salonu.
Galata Rıhtımı İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk modern rıhtımıdır. Karaköy sahilinde, Galata Köprüsü'nden Fındıklı'ya doğru uzanmaktadır. İnşasına Nisan 1892 yılında başlanmış, 1895 yılı sonunda bitirilmiştir. 758 metre uzunluğundadır. Salıpazarı Rıhtımı ile birlikte İstanbul Limanı'nı oluşturmaktadır. Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından yönetilmektedir.
Liman Lokantası; resmî veya özel yemekli toplantıların ve günümüzde basın toplantılarının da düzenlendiği, İstanbul'un tarihî bir lokantasıdır. Galata Rıhtımı'ndaki; Prof. Dr. Rebii Gorbon'un 1936 yılında birincilik ödülü almasına vesile olan projesi sonucu inşa edilmiş olan İstanbul / Galata Yolcu Salonu'nun 3. katındadır. 1948 Türkiye İktisat Kongresi üyelerini 22 - 27 Kasım arası, sabahtan gece yarısına kadar ağırlamıştır.
Taşucu Limanı, Türkiye'nin Mersin ilinin 2. büyük limanındır.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri ya da kısaca TDİ, çekirdeğini Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan Fevaid-i Osmaniye şirketinin oluşturduğu devlet kuruluşudur. Kuruluş hizmet verdiği süre boyunca pek çok kez ad ve el değiştirmiş; cumhuriyet döneminde bankacılık, Türkiye kıyılarında ve yabancı denizlerde nakliyat, şehir hatları, liman işleri, denizde can ve mal güvenliği işleri, denizde gemi kurtarma işleri ve tersanecilik hizmetleri vermiştir.
Kruvaziyer gemi, üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence seçenekleri bulunan; yüksek hizmet standartlarına sahip; programlanmış belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileridir. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği'nin tanımı ile; derin sularda en az iki gün kalabilecek, en az 100 yolcu kapasiteli olmaları gerekmektedir.
Galataport, İstanbul Karaköy'de yer alan ve kruvaziyer limanı ve karma kullanımlı tesis niteliği taşıyan yapıdır. İnşaatı kısmi miktarda tamamlanmış olmakla birlikte çalışmalar 2022 yılı itibarıyla devam eder. Konum olarak İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Haliç ile birleştiği noktada yer almaktadır. Proje, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortak girişimidir. Her iki grup da projeye 1,8 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapmıştır. Tesis, Boğaz kenarında 1.2 km'ye sahip sahil şeridinde yer alır. Otel, kafe, restoran, butik mağazaları, ofisleri ve iki sanat müzesini bünyesinde barındırır.
Riport Rize Limanı, Rize ilinde bulunan bir limandır. Dış liman ve iç limandan oluşmaktadır. İç liman, küçük gemiler ve balıkçı tekneleri tarafından kullanılan, 2.5 ve 4.5 metre arasından değişen bir derinliğe sahip 500 metrelik bir rıhtım, 8 ve 12 metre arasında değişen bir derinliğe sahip 3 adet ana ticaret rıhtımı ve 1 adet ro-ro rıhtımından oluşmaktadır. Dış liman ise, POAŞ'a ait 200,000 ton / yıl kapasitesindeki akaryakıt dolum tesisleri ve kılavuz hizmetlerine sahiptir. 2013 yılı verilerine göre Rize Limanı'na 1200 gemi ve 6280 gemi adamı kayıtlıdır. Liman, yıllık 2.500.000 ton elleçleme kapasitesine sahiptir.
Çeşme Limanı, Türkiye'nin İzmir ilinde, Çeşme ilçesinin kuzeybatısında yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ege Denizi'nde konumlanan limandan Trieste'ye Ro-Ro seferleri, Sakız Adası'na ve Atina'ya ise feribot seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca yaz aylarında limandan kruvaziyer gemileri kalkmaktadır.
Kruvaziyer terminalleri, üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence seçenekleri bulunan; yüksek hizmet standartlarına sahip; programlanmış belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileri olan kruvaziyerlerin kaldığı, mola verdiği,yolcu alıp indirdiği yerdir. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği'nin tanımı ile; derin sularda en az iki gün kalabilecek, en az 100 yolcu kapasiteli olmaları gerekmektedir.
Kuşadası Limanı, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan ve yolcu gemilerine yönelik hizmet veren bir limandır.
Deniz turizmi veya su turizmi, yelken veya tekne gezintisini tatil aktiviteleri ile birleştiren turizmdir. Bir kruvaziyer gemisinde limandan limana seyahat etmek, tekne yarışlarına katılmak veya özel olarak hazırlanmış günübirlik tekne gezintileri gibi örnekleri vardır. Genellikle yaz aylarında daha popüler olan bir turizm şeklidir.
Yolcu gemisi, birincil işlevi denizde yolcu taşımak olan bir ticaret gemisidir. Bununla birlikte yolcu ve yük taşımak için tasarlanmış birçok gemi sınıfını içerir. Aslında yakın zamana kadar neredeyse tüm okyanus gemileri, yolculara ek olarak posta, paket yük ve ekspres kargo ve diğer kargoları taşıyabiliyordu ve bu amaçla kargo ambarları ve bumbalar, direkler veya diğer kargo elleçleme teçhizatı ile donatılmıştı. Sadece daha yeni okyanus gemilerinde ve neredeyse tüm Kruvaziyer gemilerinde bu kargo kapasitesi ortadan kaldırılmıştır.