İçeriğe atla

İstanbul Hezarfen Havalimanı

Koordinatlar: 41°06′12″K 28°32′51″D / 41.10333°K 28.54750°D / 41.10333; 28.54750
İstanbul Hezarfen Havaalanı
Istanbul Hezarfen Airport
IATA: yok - ICAO: LTBW
Özet
Havalimanı tipiÖzel
Hizmet verdiği şehirİstanbul
YerÇatalca, İstanbul, Türkiye
Rakım (ODS)56 ft / 17 m
Koordinatlar41°06′12″K 28°32′51″D / 41.10333°K 28.54750°D / 41.10333; 28.54750
Web sitesihezarfen.com.tr
Harita
Harita
İstanbul üzerinde İstanbul Hezarfen Havalimanı
İstanbul Hezarfen Havalimanı
Marmara üzerinde İstanbul Hezarfen Havalimanı
İstanbul Hezarfen Havalimanı
Türkiye üzerinde İstanbul Hezarfen Havalimanı
İstanbul Hezarfen Havalimanı
Avrupa üzerinde İstanbul Hezarfen Havalimanı
İstanbul Hezarfen Havalimanı
Asya üzerinde İstanbul Hezarfen Havalimanı
İstanbul Hezarfen Havalimanı
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
2,231 680 Asfalt

İstanbul Hezarfen Havaalanı, İstanbul'un Çatalca ilçesi sınırları içinde olup, Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinde, 500 dönümlük bir araziye sahiptir. 1992'den beri Türkiye’nin uluslararası tescilli ilk özel havaalanı olarak hizmet vermektedir.[1] İstanbul'un 50 km batısında yer alan Hezarfen Havaalanı'nın güneyinde Büyükçekmece Gölü, kuzeydoğusunda Arnavutköy ilçesi ve kuzeyinde O3-TR sign.svgE80-TR.svg O-3 / E 80 otoyolu bulunmaktadır.

Hazerfen Havaalanı Pisti

Genel havacılık ve eğitim uçuşlarına ağırlıklı olarak hizmet eden Hezarfen Havaalanı ismini Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçan, 17. yüzyıl Osmanlı bilim insanı Hezarfen Ahmet Çelebi'den almıştır.[]

535 metre uzunluğunda ve 18 metre eninde asfalt pisti bulunmaktadır. 05/23 doğrultusunda bulunan bu piste Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin adı verilmiştir ve pist "Küçük Ülkü Pisti" olarak adlandırılmıştır. Ayrıca motokros parkuru, 120 metre uzunluğunda model uçak pisti ve helikopter pisti bulunmaktadır. Hezarfen Havaalanı, sivil ve genel havacılığa hizmetin yanında her yıl sonbaharda düzenlenen Rock'n Coke başta olmak üzere pek çok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bu gibi organizasyonlara ev sahipliği yapması dolayısıyla Hezarfen Hobbyland adıyla da anılmaktadır.[1][2]

Ancak 1992 yılından itibaren faaliyet gösteren havaalanı, ICAO ve ECAC kural ve standartlarını içeren ve 2002 yılında uygulamaya konan "SHY 14. A" kuralları çerçevesinde yeniden yapılandı ve işletme ruhsatını 24 Ocak 2009 tarihinde düzenlenen törenle aldı.

Hazerfen Havalimanı günümüzde uçuş eğitimleri maksadıyla kullanılmaktadır.[3] Ayjet Uçuş Okulu tarafından uçuş eğitimleri için ana üs olarak kullanılan Hazerfen Havalimanı'ndaki eğitimler 18 ay sürmektedir.[4]

Ayrıca bakınız

  • Türkiye'deki havalimanları listesi

Kaynakça

  1. ^ a b "Hezarfen Havaalanı/Hobbyland". Hezarfen Havaalanı resmi site. 31 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2011. 
  2. ^ "Kar Group - Hezarfen Hobbyland". Kar Group. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2009. 
  3. ^ "Hakkımızda". AYJET. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  4. ^ "Pilotluk 18 ay uzakta". Milliyet. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hezârfen Ahmed Çelebi</span> 17. yüzyılda yaşadığı rivayet edilen Türk bilgini

Hezârfen Ahmed Çelebi veya Ahmed Çelebi, Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme isimli ünlü eserinde yer alan, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olduğu rivayet edilen Müslüman Türk bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Gazipaşa-Alanya Havalimanı</span>

Gazipaşa-Alanya Havalimanı, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde hizmet veren bir havalimanıdır. Alanya'ya 45 kilometre mesafede yer alır, 2 bin 144 metre kapalı terminal binasına ve 105 araçlık otoparka sahiptir. Yapımına 1991'de başlanan havalimanı, 1999'da Türkiye eski ulaştırma bakanı Arif Ahmet Denizolgun döneminde tamamlanmasına rağmen, aynı yıl yapılan genel seçimlerde iktidarın değişmesi sebebi ile bekleme salonundaki koltuklara kadar hazır olan havaalanının 11 senelik bekleyişi başlamıştır. Kapanan havaalanının tüm teçhizatı başka havalimanlarına gönderilmiştir. 2007 sonlarında havaalanı tekrar ihaleye çıkarıldı ve işletme hakkı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 4 Ocak 2008 tarihinde yapılan sözleşme gereği TAV Holding'e verildi. 13 Temmuz 2009 tarihinde tamamlanıp hava trafiğine açılan havaalanı, 150 kişilik yolcu uçaklarının inebileceği büyüklüktedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı</span>

Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı, Ağrı ilinde bulunan sivil bir havalimanı.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Havalimanı</span> azerbaycanda bir havalimanı

Nahçıvan Havalimanı, Azerbaycan'a bağlı, anavatan ile sınırı olmayan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Nahçıvan'da yer alan sivil havaalanı ve Azeri askeri hava üssü.

<span class="mw-page-title-main">Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı</span>

Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı Kullanılmayan bir askeri havalimanı olan Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı, Varşova Polonya'da düşük fiyatlı yolcu taşımacılığı yapan şirketler için bir havalimanına dönüştürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bıkovo Havalimanı</span> Moskovada hizmet veren görece küçük bir havalimanı

Byvoko Havalimanı, Rusya'nın başkenti Moskova'da hizmet veren görece küçük bir havalimanı idi; Ryazan karayoluyla şehrin 35 km güneydoğusunda bulunmaktadır. 2.210 m (7.250 ft) uzunluğunda pisti bulunmaktadır. Pistinin kısalığı yüzünden kısa mesafeli iç hat uçuşları için kullanılsa da herhangi bir düzenli uçuşa ev sahipliği yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Çıldır Havalimanı</span>

Aydın Çıldır Havalimanı,, Aydın ilinin Efeler ilçesinde bulunan bir havalimanıdır. 2012 yılında işletme hakkı Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 20 yıllığına Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'na devredilmiştir. Günümüzde Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi adıyla, 27 eğitim uçağıyla pilotaj eğitimi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Pakdemirli Havalimanı</span> Çeşme, İzmirde yapılması planlanan havalimanı

Ekrem Pakdemirli Havalimanı, Türkiye'nin İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yapımı planlanan bir havaalanıdır. Yapım ihalesi 20 Nisan 2018'de gerçekleştirildi. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek olan havalimanının yer alacağı bölgede kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. 25 Mayıs 2018'de havalimanına Ekrem Pakdemirli'nin adının verileceği duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bălți-Leadoveni Havalimani</span>

Balçık Uluslararası Havalimani, Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimani olarak da adlandırılır, Moldova'daki ikinci büyük uluslararası sivil havalimanıdır ve Balçık șehir ile kuzey Moldova'ya sivil yolcu ve kargo uçuşları için hizmet veren Balçık'deki iki ana havalimanından biridir. Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimanı, özellikle uluslararası rotalarda Bălți-Şehir Havalimanı'nın yerini almak ve Kişinev Havalimanı'na hava trafiğini kolaylaştırmak için 1989 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nukus Havalimanı</span>

Nukus Havalimanı, Özbekistan içinde özerk cumhuriyet olan Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'a hizmet veren bir uluslararası havalimanıdır. Havalimanı haftada Özbekistan ve BDT şehirlerine yirmiden fazla uçuş düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Havalimanı</span> Nottinghamshire, İngilterede bir havalimanı

Nottingham Havalimanı veya Nottingham City Havalimanı olarak bilinen havalimanı Tollerton, Nottinghamshire, İngiltere'dedir. Nottingham City Şehir Merkezi'nin 3 deniz mili güneydoğusunda yer alır ve at Trent Köprüsü'ndeki A52 ve A606'da yön tabelası bulunur. Bu sebeble havalimanı, Birleşik Krallık'ta bir şehir merkezine en yakın havalimanlarından birisidir. Havaalanı özel havacılık, iş havacılığı ve uçuş eğitimi için donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.