İçeriğe atla

İstanbul Hatırası

İstanbul Hatırası
İstanbul Hatırası kitap kapağı
YazarAhmet Ümit
TürRoman
Yayım2010
YayımcıEverest

İstanbul Hatırası, Ahmet Ümit'in 2010 yılında yayımlanan romanı. İstanbul hakkında tarihi pek çok bilgi içeren bir polisiye romandır. Everest yayınları tarafından yayımlanmıştır. Yazarın diğer romanlarında da yer alan Başkomiser Nevzat, romanın ana karakterlerden biridir.

Eleştiriler

Gazeteci Mehmet Barlas kitap hakkında olumlu eleştirilerde bulunmuş, kitabı okurlarına önermiştir: "[Bu yaz] İstanbul Hatırası ' nı okumanızı öneriyorum. Kitaba bir polisiye roman da diyebilirsiniz, ailesini yitirmiş yalnız bir adamın aşk öyküsü olarak da algılayabilirsiniz, İstanbul'un uzak ve yakın geçmişi nasıldı sorusunun cevaplarını da bulabilirsiniz bu kitapta. Ellerinde Bizans sikkeleri bulunan maktulleri öldürenleri araştırırken, arkeolojiye, Bizans tarihine ve bugünün dünyasındaki karanlık ilişkilere giren polislerin öyküsü var İstanbul Hatırası'nda."[1]

Gezeteci yazar Selim İleri, Ahmet Ümit'in İstanbul'u başlıklı yazısında eseri başarılı bulduğunu ifade etmiştir: "Ben henüz İstanbul Hatırası'nın 257. sayfasındayım. Gerilim şiddetle sürüyor. Cinayetler, besbelli, çoğalacak. Katil ya da katillerin kim olduğuna dair en küçük bir fikrim yok. Bunlar, po­lisiye romanın başarısı. (...) İtiraf edeyim ki, Ahmet Ümit'in bu romanını kıskandım.".[2]

Etkinlikler

Kitabın yayımlandığı Haziran 2010 yılında yazar Ahmet Ümit kitapta sözü geçen mekanların gezildiği bir kültür turu düzenledi. Sarayburnu'ndaki Atatürk heykeli, Konstantin Sütunu, Yedikule Surları'ndaki Altın Kapı, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın türbesi ve Kurtuluş'taki Despina Meyhanesi'in gezildiği tura 100 kadar okuyucu katıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2010/07/05/bu_yaz_ne_okuyayim_diyen_okurlara_cevabimdir 8 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 8.7.2010 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=994293 16 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 9.7.2010 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/edebiyat/2010/07/06/umitle_bir_istanbul_hatirasi 9 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 9.7.2010 tarihinde erişilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<i>Radikal</i> (gazete) günlük gazete (1996–2016)

Radikal, Doğan Yayın Holding'e ait günlük gazetedir. 1996'da yayın hayatına başlayan gazetenin basılı yayını Haziran 2014'te, dijital yayını Mart 2016'da son bulmuştur.

<i>Patasana</i> Ahmet Ümitin 2000 tarihli romanı

Patasana, Ahmet Ümit'in 2000 yılında yayımlanan polisiye romanı. Birinci Tablet syf.19, "Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım" ile başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ümit</span> Türk yazar ve şair

Ahmet Ümit, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Vargas Llosa</span>

Mario Vargas Llosa, Perulu roman, öykü ve oyun yazarı, eleştirmen, 2010 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

<i>Koku</i> (roman) Patrick Süskindin 1985 tarihli polisiye romanı

Koku, çağdaş Alman yazarı Patrick Süskind'in 1985 tarihli polisiye romanı. Özgün adı Das Parfum olan bu bestseller roman Süskind'in dünya çapında tanınmasını sağladı, birçok dile çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

İnan Çetin, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

<i>Filler de Hatırlar</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1972 yılında yayınlanan polisiye romanı

Filler de Hatırlar, Agatha Christie'nin romanlarından biridir. Dedektif Hercule Poirot olup,romanda Agatha Christie'nin devamlı karakterlerinden Ariadne Oliver de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Başkomiser Nevzat</span> Ahmet Ümitin bazı polisiye kurgularının kurgusal kahramanı

Başkomiser Nevzat, Ahmet Ümit'in Karanlıkta Koşanlar, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Kavim ve İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek ve Beyoğlu'nun En Güzel Abisi adlı romanlarında yer alan kurgusal bir karakterdir. Ayrıca Ahmet Ümit'in çizgi romanları Çiçekçinin Ölümü ve Tapınak Fahişeleri'nde de ana karakterdir. Karanlıkta Koşanlar'ın televizyon uyarlamasında Uğur Yücel, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir'in dizi uyarlamasında ise Çetin Tekindor tarafından canlandırılmıştır.

Tercümân-ı Hakîkat, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete.

Ahmet Mahfi Eğilmez, Türk iktisat uzmanı, bürokrat, yönetici ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kâmuran Şipal</span> Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen

Kâmuran Şipal, Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen.

<i>Sultanı Öldürmek</i> Ahmet Ümitin 2012 tarihli romanı

Sultanı Öldürmek, şair ve yazar Ahmet Ümit'in yazdığı, 2012 yılında yayımlanan cinayet, aşk ve tarih ekseninde dönen polisiye romanı'dır.

Ümit Deniz, Türk polisiye roman yazarı.