
Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Türkiye'nin İstanbul ilinde hizmet veren İstanbul Metrosu'nun toplam 158 istasyonu vardır. İstasyonların tamamı engelli erişimine uygundur, ancak bazı aktarmalarda engellilerin cadde seviyesine inmesi/çıkması gerekmektedir.

Kabataş Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'nun Kabataş semtinde yer alan ve metro, füniküler ve tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

F3 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Beyoğlu Füniküler İstasyonu, eskiden Pera Füniküler İstasyonu, İETT tarafından işletilen F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı'nda yer alan füniküler istasyonudur.

Karaköy Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 30 Ocak 2005'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Beyoğlu'nun Arapcami Mahallesi ile Kemankeş Karamustafapaşa Mahallesi arasında yer almaktadır.
İstanbul'da proje aşamasındaki raylı sistem hatları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) tarafından projelendirilmiş raylı sistem hatlarının listesini içermektedir.

Tünel, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

Türkiye'nin İstanbul ilinde hizmet veren İstanbul Tramvayı ve İstanbul nostaljik tramvayı'nın toplam 81 istasyonu vardır. T2 ve T3 nostaljik tramvay hatları ile T4 hattının Cumhuriyet Mahallesi istasyonu hariç istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur.

Tünel Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T2 Nostaljik Tramvay Hattı'nda yer alan ve 29 Aralık 1990'da hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Beyoğlu'nun Asmalı Mescit Mahallesi ile Şahkulu Mahallesi arasında İstiklal Caddesi üzerinde yer almaktadır.
F5 Füniküler Hattı, İstanbul Metrosu'nun ana omurgasını oluşturan M2 Metro Hattı'nı ve proje aşamasındaki M? Metro Hattı'nı İstinye İskelesi'ne bağlamayı amaçlayan 2,65 km uzunluğunda olan ve sırasıyla İTÜ, Reşitpaşa ve İstinye olmak üzere 3 istasyondan oluşan füniküler hattıdır.

İstanbul Teleferiği, İstanbul'da hizmet veren gondol tipi teleferik ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren TF1 Teleferik Hattı ve TF2 Teleferik Hattı'ndan oluşmaktadır.

İstanbul Füniküleri, İstanbul'da hizmet veren füniküler ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren F1 Füniküler Hattı, F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, F3 Füniküler Hattı ve F4 Füniküler Hattı ve ihale aşamasında olan F5 Füniküler Hattı'ndan oluşmaktadır.

Türkiye'nin İstanbul ilinde hizmet veren İstanbul Teleferiği'nin toplam 4 istasyonu vardır. İstasyonların tamamı engelli erişimine uygundur.