İçeriğe atla

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Coğrafya
Ülke(ler)Türkiye
Şehir(ler)İstanbul
İlçe(ler)Fatih
Koordinatlar41°00′12″N 28°56′16″E / 41.003311°K 28.937733°D / 41.003311; 28.937733
Genel Bilgiler
TürEğitim ve araştırma hastanesi
DurumKullanımda
Açılış16 Ocak 1960 (64 yıl önce) (1960-01-16)
İşletme
İşletmeSağlık Bakanlığı
Çalışan(lar)2000 ve üzeri[1]
İletişim
Telefon numarası0212 459 60 00
Email adresiisteah.kalite@saglik.gov.tr
AdresOrg. Abdurrahman Nafiz Gürman Cad. Etyemez, Samatya, 34098 İstanbul
İnternet sitesiResmî site
Harita
Hastaneler - Şehir hastaneleri

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 16 Ocak 1960'ta İşçi Sigortaları Kurumu İstanbul Hastanesi ismiyle açıldı. 2005'te Sağlık Bakanlığına devredildi, bugünkü adını aldı.

Ana koridorunda Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun eseri bir mozaik bulunur.[2]

Tarihçe

1959'da inşaatına başlanan yapı, SSK tarafından işletilmek üzere 16 Ocak 1960'ta İşçi Sigortaları Kurumu İstanbul Hastanesi ismiyle 28.604 m²'lik arazi üzerinde 560 yatakla hizmete açıldı. İlk başhekim Dr. Mahir Güvençer oldu.[3][4][5]

1985'te 450 m²'lik alanda koroner yoğun bakım ünitesi hizmete açıldı.[6]

19 Şubat 2005'te 5283 Sayılı Kanun'la Sağlık Bakanlığına devredilerek bugünkü adını aldı.[3] 14 Mart 2005 tarihinden itibaren de Dr. Muhammet Alp Yılmazgil tarafından hazırlanan şimdiki amblemini kullanmaya başladı. Amblem, İstanbul'u simgeleyen Boğaz köprüsü ve Ortaköy camii ile hastanenin Samatya ve Osmaniye'deki binalarını sembolize eden alt kısımları birleşik iki yılan sembolünü içermektedir.[]

11 Kasım 2005'te Bebek Dostu Hastane unvanını aldı. Yine bu dönemde İstanbul'da ilk defa SMS ile randevu sistemi devreye sokuldu.[]

2015'te günümüzdeki hâlini alacak biçimde tadil edildi.[7]

Kaynakça

Özel kaynakça

  1. ^ Acarer, Erk (24 Mayıs 2016). "Samatya'daki hastane Beylikdüzü'ne taşınıyor". Bir Gün. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  2. ^ Bozdogan, Sibel; Akcan, Esra (15 Şubat 2013). Turkey: Modern Architectures in History (İngilizce). Reaktion Books. s. 131. ISBN 978-1-86189-979-8. 28 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2023. 
  3. ^ a b "Tarihçe". www.sskistanbul.gov.tr. 5 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  4. ^ Tekeli, İlhan (1995). Dünden bugüne İstanbul ansiklopedisi: Cilt 8. Tarih Vakfı. ss. 225-226. ISBN 978-975-7306-08-5. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  5. ^ Kolektif (16 Ocak 1985). Sağlık Hizmetinde 25 Yıl. Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul Hastanesi. s. 27. 
  6. ^ Akyüz İsmail, Havva (1991). Metropolitan Bir Kentte Kardioloji Ünitelerinde Yoğun Bakım Birimlerinin Organizasyonu (PDF) (Yüksek Lisans). İstanbul Üniversitesi. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Aralık 2023. 
  7. ^ AKSU, Fatma (27 Şubat 2015). "Samatya'nın yerine 5 yıldızlı hastane". Hürriyet. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) veya eski adıyla Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamit tarafından 1898 yılında İstanbul'da Gülhane Seririyat Hastanesi olarak kurulmuş olup günümüzde Etlik, Keçiören'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak devam etmektedir.

İsmail Siyami Ersek, Türk cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Samandıra Hava Üssü</span> İstanbulda bulunan hava üssü

Samandıra Hava Üssü, İstanbul il sınırları içinde kalan, yönetimi ve denetimi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olan hava meydanıdır. Bu hava meydanında 2003 yılından itibaren 4'üncü Kara Havacılık Alayı konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ya da halk arasında bilinen adıyla Okmeydanı SSK, İstanbul'un Şişli ilçesi, Kaptanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir şehir hastanesidir. Hastanenin başhekimliğini Prof. Dr. Mehmet Mesut Sönmez yapmaktadır. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi bünyesinde 33 farklı branşta klinik ve 8 farklı branşta yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri (HÜH); Ankara'da Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren üniversite hastaneleri bütünüdür. Bu hastaneler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan akademisyenler için bir uygulama merkezidir. Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Hacettepe Onkoloji Hastanesi ve Beytepe Gün Hastanesi olmak üzere dört farklı hastane bulunmaktadır.

Dünyagöz Ankara Hastanesi, Ankara'da bir özel göz hastanedir. Dünyanın en büyük göz hastanesi olan hastane, Dünyagöz Hastaneler Grubu'nun 30 milyon dolarlık yatırımı ile yaptırılmış ve 12 Mayıs 2009'da hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Numune Hastanesi</span> Ankarada bir eğitim araştırma hastanesi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesiydi. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi</span>

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı ve sinir hastalıkları kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Numune Hastanesi</span> Hastane

Haydarpaşa Numune Hastanesi veya resmi adıyla İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üsküdar'da yer alan tarihi bir hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Koca</span> Türk siyasetçi

Fahrettin Koca ; Türk tabip ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti eski sağlık bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu, eskiden İbrahimağa Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Acıbadem Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi</span> İstanbul, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Başakşehir Şehir Hastanesi olarak da bilinen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir şehir hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Okmeydanı Hastane Metrobüs İstasyonu</span> İstanbulda Metrobüs istasyonu

Okmeydanı Hastane Metrobüs İstasyonu, İstanbul'da İETT tarafından işletilen Metrobüslere hizmet veren ve 8 Eylül 2008'de hizmete giren metrobüs istasyonudur. Şişli'nin Kaptanpaşa Mahallesi'nde D.100 üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Etlik Şehir Hastanesi</span> Şehir Hastanesi

Ankara Etlik Şehir Hastanesi ya da Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü, Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Varlık mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2022 yılında açılan hastane, toplam 4050 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük şehir hastanesidir.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde Karacasu Kırım mahallesinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir şehir hastanesidir. Hastanenin başhekimliğini Uzm. Dr. Vehbi Şirikçi yapmaktadır. 20 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar gereği Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Yenişehir Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi birleştirilerek Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi adı altında hizmet vermeye başlaması kararlaştırılmıştır. 14 Mart 2012 tarihinde hizmete açıldı.

Hastane, 1987 yılında 150 yataklı devlet hastanesi olarak hizmete açıldı. 1988 yılında asistan eğitiminin başlamasıyla Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2000 yılında Dr. Lütfi Kırdar'ın ismi hastaneye eklenerek Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini almıştır. 2020 Mayıs ayı itibarıyla yeni hastaneye taşınması nedeniyle hastanenin ismi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi olarak değiştirilmiştir.